iPon Hírek

Mini-ITX alaplap költséghatékony számítógépekhez

Dátum | 2012. 10. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A Biostar mini-ITX formátumú alaplapja költséghatékony választás lehet, ha olcsó, kompakt asztali számítógép építése a cél.


Az NM70I-847-es modell mini-ITX formátum köré épül, azaz nem nagyobb 17 x 17 centiméternél. A termék szerencsére nem Intel Atom processzorral, hanem jóval ütőképesebb Celeron sorozatú központi egységgel érkezik, így kompakt, netezésre és egyéb általános feladatokra használatos költséghatékony PC építésekor kifejezetten jó választás lehet.

Az apró alaplap az Intel NM70-es lapkakészlete köré épül és egy Intel Celeron 847-es processzornak is helyet ad. A kétmagos, 1,1 GHz-es magórajelen ketyegő központi egység sem Turbo Boost, sem Hyper-Threading támogatással nem rendelkezik, beépített integrált videó vezérlőjéből pedig hiányzik a QuickSync és a ClearVideo HD támogatás. Jól látszik, hogy alapos karcsúsításon esett át a 32 nm-es Sandy Bridge lapka, de ez a Celeron családnál alkalmazott gyakorlat alapján aligha meglepő. Persze még így sem kell lemondanunk a HTPC vagy akár a CarPC építésének lehetőségéről. A memóriamodulok két darab DDR3-as slotban foglalhatnak helyet, amelyek összesen 16 GB-nyi DDR3-1333 MHz-es modul alkalmazását teszik lehetővé – itt természetesen a kétcsatornás memóriatámogatás is él, hála a Celeron processzor beépített memóriavezérlőjének.


Az alaplapon találunk egy PCI Express 2.0 x16-os slotot, amelyben elhelyezhetünk például egy olcsó, alacsony profilú videokártyát is, amely kínál hardveres gyorsítást a különböző videók lejátszásakor. Ez a slot valójában nem x16-os, hanem csak x8-as sávszélességet biztosít. Az alaplap beépített audió vezérlője helyett USB-s hangkártyát is alkalmazhatunk, ha szükséges. Amennyiben utóbbiakra  - azaz plusz videokártyára, illetve külön audió vezérlőre - nincs igény, úgy a Celeron processzor integrált videó vezérlőjét is használhatjuk, amelyhez egy D-Sub és egy HDMI videó kimeneten keresztül férünk hozzá. Az audió vezérlő szerepét alap esetben egy Realtek ALC662-es megoldás tölti be, amely hatcsatornás audió támogatást kínál. A rendszer egy Realtek RTL8111F típusú Gigabites Ethernet vezérlőt tartalmaz, WiFi és Bluetooth adapterrel azonban nem rendelkezik.

A SATA portok között három darab 3 Gbps-os és 1 SATA 6 Gbps-os példány lapul. USB 3.0-s port nincs, USB 2.0-s portokból azonban rendelkezésre áll négy hátlapi és további négy kivezetések formájában.


Az új alaplap a Celeron processzor hűtését egy alumínium hűtőbordával oldja meg, amelyen egy kisméretű ventilátor teljesít szolgálatot, az NM70-es chip felett azonban csak egy passzív, kisméretű, teljes egészében alumíniumból készült hűtőborda foglal helyet.

A Biostar újdonsága néhol már elérhető kereskedelmi forgalomban, ára pedig nagyjából 75 euró.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!