iPon Hírek

Mini-ITX alaplapok négymagos CPU-val, a Viától

Dátum | 2012. 02. 24.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

A VIA ma bejelentette, hogy EPIA-M900-as és EPIA-M910-es alaplapjai, amelyek mini-ITX formátum köré épülnek, mostantól négymagos processzorral is elérhetőek. A gyártó egyenesen úgy fogalmazott, hogy ez a két alaplap a világ első két olyan mini-ITX formátumú megoldása, amelyek négymagos processzort alkalmaznak.

Az EPIA-M910-es alaplapot egy részletes hír kertén belül nemrégiben már bemutattuk: akkoriban a gyártó weboldalán barangolva feltűnt, hogy az alaplapnál a processzor opciók között egy négymagos központi egység is jelen van, ám ezzel kapcsolatban több információ akkor még nem állt rendelkezésre. Most végre kiderült, hogy a processzor opció nem elírás, sőt, nem csak az EPIA-M910-es, hanem az EPIA-M900-as alaplaphoz is elérhető. A szóban forgó termékek – a megszokott processzor opciók mellett – mostantól VIA QuadCore E-Series processzorral is elérhetőek, amely 1,2 GHz-es órajelen ketyeg és négy darab x86-64-es processzormagot tartalmaz. Az új processzor adaptív órajelemelés végrehajtására is képes (Adaptive Overclocking), TDP-je pedig mindössze 27W-os értéket képvisel.

EPIA-M900
A VIA EPIA M900-as modell a fent említett négymagos processzor mellett egy 1,6 GHz-es, két processzormaggal rendelkező VIA NANO X2 E-Series processzorral is elérhető. Az újdonság a már jól ismert VX900H MSP köré épül, amely ChromotionHD 2.0-s videó processzorral és Chrome 9-es, DirectX 9-es támogatást kínáló videó vezérlővel egyaránt rendelkezik. Az információs pultok, az ATM rendszerek, az otthoni automatizációs konfigurációk, a médiakliens rendszerek és a gyógyászatban használatos konfigurációk igényeihez egyaránt passzoló újdonság mindent tartalmaz, amire csak szükség lehet.

EPIA-M900
A kínálatban jelen van egy PCI Express 2.0 x16-os slot, amely x8-as sávszélességgel üzemel, de rajta kívül egy PCI slot is rendelkezésre áll. A hátlapi portok között Gigabites Ethernet csatlakozó, HDMI és VGA videó kimenet, négy darab USB 2.0-s port, egy COM port és három 3,5 milliméteres Jack audió kimenet lapul. Kivezetések formájában egy kétcsatornás, háttérvilágítás-vezérlést is kínáló, 24-bites LVDS port, három további COM port, négy további USB 2.0-s port és egy USB eszközport is a kínálat részét képezi. Ezeken kívül kapunk még LPC támogatást, Digital I/O támogatást, SPDIF audió kimenetet és egy SMBus tüskesort is. Ez az alaplap két SATA portot és két DDR3-as So-DIMM memóriafoglalatot hordoz magán.

EPIA-M910
A VX900-as MSP-re épülő VIA EPIA-M910-es alaplapnál a négymagos, 1,2 GHz-es magórajelen ketyegő VIA QuadCore E-Series processzor mellett egy 1,6 GHz-en üzemelő, kétmagos VIA Nano X2 E-Series típusú központi egység és egy passzív hűtést igénylő, 1 GHz-es magórajelen ketyegő VIA Eden X2 processzor is jelen van a választékban. Ezt az alaplapot M900-as társához hasonló területekre szánja a VIA.

EPIA-M910
Az M910 felszereltebb, mint M900-as társa, ugyanis ő már két darab Gigabites Ethernet porttal, két darab PS/2-es porttal, HDMI és VGA videó kimenettel, két COM porttal, négy USB 2.0-s porttal és a szokásos Jack audió kimenetekkel érkezik. Tüskesorok formájában két darab 24-bites LVDS csatlakozó áll rendelkezésre, de rajtuk kívül további hat darab COM port, további négy USB 2.0-s port és Digital I/O támogatás is a kínálat részét képezi. Ebből a modellből nem csak ATX, hanem DC tápegységekkel együttműködő változat is készül. Érdekesség, hogy az M910-es modell - amely szintén két SATA porttal érkezik -  már asztali DDR3-as memóriamodulokat fogad.

Az immár négymagos VIA processzorral is elérhető alaplapokkal kapcsolatban további, minden részletre kiterjedő információk az alábbi két hivatkozásra kattintva szerezhetőek be.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Phantomstr...
2012.02.24. 13:05
"A gyártó egyenesen úgy fogalmazott, hogy ez a két alaplap a világ első két olyan mini-ITX formátumú megoldása, amelyek négymagos processzort alkalmaznak."

Ez jó marketingfogás a gyártótól, csak nem igaz. Sok gyártó már évek óta forgalmaz olyan miniITX alaplapokat, ami képes négymagos processzor fogadására. Persze nem ilyen alacsony fogyasztás mellett, de erőből is többet kap az ember. Amúgy meg lassan azon a kis Chrome 9-en is fejleszthetne. Van technológia. Mostanra a fejlettebb gyártástechnológiák okán kis áttervezéssel biztosan beleférne az északi hídba. Ezzel jobban oda tudna zörgetni az atomoknak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. TheRealTsL
2012.02.24. 14:50
Nem mindegy, hogy a processzort forrasztják rá, vagy a foglalatot... máris igaz lehet az állítás.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!