iPon Hírek

Miniatűr szíveken tesztelhetik jövő gyógyszereit

Dátum | 2015. 07. 23.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A kutatók már számos lenyűgöző dolgot képesek a laborban növeszteni a legkülönbözőbb szövetektől kezdve teljes (bár egyelőre általában egyszerű szerkezetű) szervekig. A Kaliforniai Egyetem szakértői most egy új módszerrel miniatűr, alig fél milliméter átmérőjű, működő szíveket hoztak létre, amelyek egy mikroszkopikus kamrával is rendelkeznek. Bár nem ez az első alkalom, hogy piciny, összehúzódásra és elernyedésre képes szerveket növesztettek a szakértők, újfajta metódusuk sokat segíthet annak felderítésében, hogyan zajlik a sejtek differenciálódása és ezt a különböző külső tényezők hogyan befolyásolhatják. Maguk a pici szívek pedig különböző gyógyszerek tesztelésére lehetnek alkalmasak. A miniszervek létrehozásához a kutatók először körkörös mintákat vájtak a Petri-csészék aljára, hogy így irányítsák a sejtek gyarapodását, majd bőrsejtekből visszaprogramozott pluripotens emberi őssejteket kezdtek tenyészteni az edényekben. Különféle vegyi anyagok hozzáadásával a szakértők rávették a sejteket, hogy azok különböző szívsejtekké, többek közt szívizomsejtekké fejlődjenek.
Nagyjából két hét elteltével a sejtek háromdimenziós struktúrákat kezdtek kialakítani, aprócska kamrákat hozva létre az edényben. A dolog legnagyobb érdekessége azonban az volt, hogy a sejtek úgy rendezték el magukat, hogy középre nagyrészt izomsejtek kerültek, míg a külső rétegekben többnyire kötőszöveti sejtek sorakoztak. Az előre bevésett minták eredményeként pedig minden kolónia egyforma méretűre és formájúra fejlődött. Ahogy a szakértők elmondták, a mikroszkopikus szívek gyakorlatilag az embrionális szívfejlődés korai szakaszát járják be, így a folyamat megfigyelésén túl az is kiválóan tesztelhető rajtuk, hogy az egyes gyógyszerek vagy egyéb vegyi anyagok közül melyek vezetnek fejlődési rendellenességek kialakulásához. A kutatók ennek igazolására egyik kísérletük során thalidomidot juttattak az edényekbe. Ezt a hatóanyagot recept nélküli nyugtatóként kezdték árulni az 1950-es években Nyugat-Németországban, azonban rövidesen kiderült, hogy olyan súlyos fejlődési rendellenességeket okozott a magzatok körében, hogy 1961-ben visszavonták. (Jelenleg a thalidomidot a csontvelőrák és a lepra kezelésére alkalmazzák.) A kísérletek során a hatóanyaggal kezelt piciny szíveken rögtön látszott annak káros hatása, mivel a kis szervek abnormális formájú kamrákat kezdtek növeszteni, amelyek aztán nem voltak képesek megfelelő mértékben összehúzódni és pumpálni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. ChoSimba
2015.07.23. 09:07
Látom a jövőt
- Neked milyen szíved van ?
- Csak egy ChiHearth 2-es
- Pff, És hogy viszed gariztatni kínába ?
- Erre telik. És neked mid van ?
- Apple iHearth 6-os, mi más !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. pdx06
2015.07.23. 23:32
Én is látom a jövőt, rátörnek nyugatra a túlnépesedett keleti országok és felborul a rend. Nem irigylem az utódokat. De olyan generáció sincs, aki ne részesült volna háborúban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!