iPon Hírek

Minőségi hangkártyák ASUS módra

Dátum | 2013. 04. 22.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

ASUS Xonar U7, az USB 2.0-s nagyágyú A Xonar U7-es példány egy kompakt, noteszgépekkel is remekül használható megoldás, amely USB 2.0-s porton keresztül kapcsolódik az adott konfigurációhoz. A termék USB csatlakozón keresztül kommunikál a rendszerrel és ezen a kapcsolaton keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot is.

A hagyományos USB 2.0-s hangkártyákkal ellentétben a Xonar U7 5.1-es helyett 7.1-es térhatású hangzást kínál. A hasznos kiegészítő lelkét egy Cirrus Logic CS4398-as DAC alkotja, amelyhez minőségi komponenseket társítottak a vállalat mérnökei. Ennek eredményeként kiemelkedően jó, 114 dB-es jel/zaj arányt sikerült elérni. A termék nyomtatott áramköri lapjánál az ASUS Hyper Grounding eljárás gondoskodik arról, hogy a jeltovábbítás a lehető leghatékonyabban, elszigetelten történhessen, így a torzítás és az áthallás mértéke jelentősen csökkenthető, ez pedig jobb hangminőséget eredményez.

A 192 kHz-es, 24-bites audió támogatást kínáló Xonar U7 7.1 csatornás térhangzást biztosít, sőt, a Dolby Home Theather v4-es változatát is támogatja. A termék az előoldali bal és jobb csatornák számára 2 db RCA kimenetet kínál, míg az oldalsó, középső és hátsó csatornákat 3 db 3,5 milliméteres Jack audió aljzat szolgálja ki. A sorban 1 3,5 mm-es fejhallgató kimenet és egy 3,5 mm-es mikrofon/vonali bemenet is jelen van. Hab a tortán, hogy a Xonar U7 még egy koaxiális S/PDIF audió kimenetet is kínál.

A felsoroltak mellett egy fejhallgató erősítő is helyet kapott a fedélzeten, amely a 32 és 150 ohm közötti impedanciával rendelkező fejhallgatókat fogadja. A fejhallgató erősítő hatékonyan, az integrált videó vezérlők erősítőjénél dinamikusabban és tisztábban szólaltatja meg a különböző fejhallgatókat - még a gamereknek szánt példányokkal is gond nélkül megbirkózik. A terméken található vezérlőelemekkel könnyedén szabályozható a fő hangerő, illetve a mikrofon hangereje. A Xonar U7 hazánkban május közepétől kezdve lesz elérhető, ajánlott végfelhasználói ára pedig 23 990 forint lesz. Érkezik a RoG Xonar Phoebus Solo is A második friss termék egy RoG sorozatú, kifejezetten gamereknek szánt hangkártya, amely PCI Express 2.0 x1-es slotba illeszkedik. A minőségi hangzást kínáló újdonság 7.1 csatornás audió támogatást biztosít, amelyhez Dolby Home Theather v4-es, illetve DTS UltraPC II Surround Sound támogatás is jár. A minél tisztább, minél minőségibb hangzás érdekében ennél a modellnél is bevetették a gyártó mérnökei a Hyper Grounding technológiát. A siker érdekében egy rendkívül jó, minőségi tápegységet és többrétegű nyomtatott áramköri lapot alkalmaztak, amelyek együttesen segítenek a környező komponensek elektromos zajának csökkentésében, így a hangzás tiszta és minőségi lesz. Az új hangkártya lelkét egy PCM1796-os DAC alkotja, amely 118 dB-es jel/zaj arányt, és rendkívül tiszta hangzást biztosít.

A vállalat mérnökei egy ütőképes fejhallgató előerősítőt is beépítettek a termékbe annak érdekében, hogy a fejhallgatók szerelmesei is remek felhasználói élményben részesülhessenek. A fedélzeten egy minőségi, TPA6102A2-es típusjelzéssel ellátott chip dolgozik, amivel nagyon kevés hangkártyán találkozhatunk. Az egység 600 ohmos impedanciáig fogadja a különböző fejhallgatókat, azaz szinte bármilyen példánnyal megbirkózik. Az új hangkártya játékra, zenehallgatásra és VoIP alapú internetes telefonhívások lebonyolítására egyaránt hatékonyan bevethető. Az újdonsághoz négy, különböző hangzásvilágot kínáló audió profil is jár, amelyek az FPS játékosokat, a stratégiai játékok szerelmeseit, a szerepjátékosokat és a szimulációs szoftverek kedvelőit veszik célba. A Xonar Phoebus Solo hamarosan elérhető lesz kereskedelmi forgalomban, várható ajánlott végfelhasználói ára azonban egyelőre nem ismert.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

13. LechooEdy
2013.04.22. 22:29
Ez el is mosogat helyetted és vissza is rakja a helyére magát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. tibaimp
2013.04.22. 22:35
Ezekkel a termékekkel az asus szép lassan kiütötte/kiüti a nyeregből a creative-ot, pedig az x-fi hangkártyák nem rosszak, csak mintha megálltak volna egy szinten és onnan semmi fejlődés, semmi új termék. Annó egy Gravis Ultrasounddal kezdtem, az volt a király, aztán az is eltűnt a süllyesztőben, nem lenne jó, ha a sound blaster termékvonal is arra a sorsra jutna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. balazs630
2013.04.22. 23:32
Egyetértek, én sem látok fejlődést Creative fronton... Nekem egy SB X-Fi 5.1-es van, de ez az ASUS Xonar U7 nagyságrendekkel komolyabbnak tűnik nála. Ami eggyel jobb minőség Creative-ból, az X-Fi HD az meg csak sztereó...

Elég ócskának néz ki az SB 5.1 Pro a Xonar U7-hez képest:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. Asagrim
2013.04.23. 08:43
Van egyáltalán mostanában olyan hangkártya a 30 ezer forint körüli árkategóriában, ahol a zenei hangzás minősége miatt fizetsz, nem pedig azért mert szarrá van térhangosítva "gémer" plecsni mellett?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Supra
2013.04.23. 08:50
És akkor még nem beszéltünk a Creative hulladék drivereiről, illetve arról a "console launcher" programról, aminek egy high-end PC-n két másodpercbe telik reagálni minden menüváltási parancsra. Persze, hulladák szoftwaret az asus is tud gyártani (általánosságban mondom)

Azt viszont ne feledjük el, hogy az ASUS kártyákban nincs semmilyen HW gyorsítás: ehhez képest az újabb creative cuccokban 2-4 magos spéci proci van! Tehát a kiütéstől még messze vagyunk, bár az is igaz, hogy a HW gyorsítás képességeit a Live széria használta ki utoljára - azóta ez a tudás a profi cuccokba költözött, többször ennyiért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Supra
2013.04.23. 08:56
Egyébként, aki audiofil minőséget akar, és nem kell HW gyorsítás, az kereshet USB-DAC vonalon is, sok ilyen gyártó van (pl. fiio). Arról nem is beszélve, hogy ezek akár egy androidos (meg gondolom iphone) eszközzel is együtt működhetnek...

Én ezekben jobban bíznék, mint az ASUS-ban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Supra
2013.04.23. 09:26
Balazs630:

Tényleg, miért is néz ki ócskán? Mert zöld a panel, nem fekete? Vagy mert a csatlakozó ne mszines, hanem fekete, és arany szinű? Vagy mert nagyobbak a kondik rajta?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. balazs630
2013.04.23. 14:00
Nem csak pofára néz ki jobban, látszik a felhasznált elemeken is az anyagminőség.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kazsakke
2013.04.23. 22:58
ahogy elnézem a (és a rog honlapon is ezt írják), ez az új phoebus gyakorlatilag ugyanaz mint ez: http://www.ipon.hu/webshop/product/asus_rog_xonar_phoebus/206815 kivéve hogy ehhez nem jár az az asztali vezérlőcucc, gondolom ezért is a solo elnevezés
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Warpath
2013.04.24. 20:37
Supra:
"újabb creative cuccokban 2-4 magos spéci proci van!"

Nem,nem. Ez reklámfogás. Csupán egyszerű DSP-k. Az új Creative hangkártya (Recon3D) sajnos visszalépés az X-FI -hez képest. Aki az X-FI család valamelyik kártyájáról akar váltani akkor a XONAR-ok közül válasszon DX vagy felette.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Supra
2013.04.25. 08:36
Warpath:

Valójában nehéz tudni, mi van bennük: Az viszont biztos, hogy az Asus egy mezei x csatornás DA átalakító, és semmi más, mig az X-fi-ben ez van: http://en.wikipedia.org/wiki/X-Fi_(audio_chip)és itt egy összehasonlítás a verziókról: http://en.wikipedia.org/wiki/Sound_Blaster#Sound_Blaster_Recon3D

Azért az "egyszerű DSP" egy 400+ Mhz-es risc processzor, 128 HW gyorsított Direct3D csatornával...

Viszont, ha igazad és a recon 3D-ben már nem ez van, akkor nem az a legjobb tanács, hogy egyenlőre ne váltsunk, különösen X-fi-ről, amiben elvben még komoly HW gyorsítás van? Ez esetben nem visszalépés az ASUS összes kártyája is?

Az ASUS drága kártyái egy olyan szegmensben próbálkoznak, ahol ő csak egy újonc, és egy senki. Ha 20-30-40 eFt-ot szánnék egy hangkártyára, akkor biztos hogy az Asus lenne az utolsó, mert ennyi pénzért már abszolult high-end DAC-ot kapni.

Azt viszont ne feledjük el, hogy ezeket a különbségeket az emberek 99%-a a legjobb pillanatában sem hallja meg, tehát ezek a kártyák azoknak, akik nem szánnak 150+ ezrest a hangrendszerre, teljesen feleslegesek!(hányan traktáltak már azzal, hogy nekik mennyire kiiiiiiirály az integrált hangkártyájuk - és még ha ez nem is igaz, valljuk be, tényleg eltünt a VHS minőség, a különbség a legjobb és a legrosszabb cucc közöt sokat csökkent...)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Balerik
2013.04.25. 14:04
"Az ASUS drága kártyái egy olyan szegmensben próbálkoznak, ahol ő csak egy újonc, és egy senki. Ha 20-30-40 eFt-ot szánnék egy hangkártyára, akkor biztos hogy az Asus lenne az utolsó, mert ennyi pénzért már abszolult high-end DAC-ot kapni."

Azért ez egy kicsit "túlzás"
Az ASUS Xonar D2X-ben Texas Instruments/Burr-Brown PCM1796 DAC van. Egy nagyon hozzáértő ember tanácsára vettem meg, és bőven teljesíti a a magas minőséget. Aki ajánlotta maga is "épített" már DAC-t, nagyon elismert ebben a szakmában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Warpath
2013.04.25. 20:42
Supra:

Valóban az X-FI család (kivéve X Audió ) a Creative Labs eddigi legjobb produktuma. 2005 óta van X Music -om és megvagyok vele elégedve. Manapság a szoftverei sem problémásak, főleg amióta van ez a PAX, vagy a Daniel K féle driverek. A hangkártyát viszont muszáj lenne cserélni PCI-E foglalatosra, a miérteket nem akarom most részletezni. A Titánium már olyan de eléggé drága még mindig.
Hiába jött be az a Recon3D nem nagyon akarja lenyomni az árakat,jó kis üzletpolitika . Nem értem miért kell eltávolítani az előző generáció jó bevált szoftveres megoldásait (a 3 üzemmód pld). Nem értem miért kell megszüntetni az ASIO 2 kompatibilitást. Nem értem miért kell ilyen szinte üres nyákról levenni a 4 tűs AUX-ot. Most ez a fül/fejhallgató optimalizálás lett az új őrület.
Végezetül Daniel K véleménye a Recon3D-ről:
http://forums.creative.com/showthread.php?t=697046&page=2
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!