iPon Hírek

Minősítené a weboldalakat a brit miniszter

Dátum | 2008. 12. 30.
Szerző | Gabriel
Csoport | IT VILÁG

Andy Burnham brit kultuszminisztert valószínűleg megihlették az ausztrálok: fejébe vette ugyanis, hogy a brit és az amerikai kormánynak együtt kellene "járőröznie" a neten annak érdekében, hogy azt gyermekek számára is biztonságossá tegyék.


Igen, ez a "gyermekek"-re való hivatkozás Ausztráliában már nagyon bevált; szerencsére azonban Burnham nem annyira keményvonalas, mint a kenguruk földjének kormánya - ő ugyanis "csak" "minősíttetné" a weboldalakat éppúgy, ahogy a különböző filmeket is szokás, hogy mindenki tisztában lehessen vele, mely korcsoportok számára alkalmasak azok.

Persze valamennyi kényszer itt is lenne, és az ostor természetesen megint a szerencsétlen netszolgáltatókon csattanna: az ő feladatuk lenne ugyanis, hogy olyan nethozzáférési szolgáltatásokat is kínáljanak, amelyek csak gyermekbarát weboldalakat tesznek elérhetővé, valamint előírná számukra, hogy villámgyorsan (vagyis egy meghatározott időtartamon belül) gondoskodjanak minden "ártalmasnak" ítélt tartalom eltávolításáról.

Arra persze már nem tért ki, hogy hol is van a határ gyermekbarát és nem-gyermekbarát között, mint ahogy arra sem, hogy konkrétan ki is minősítené a weboldalakat, és hogy az egyes weboldalak üzemeltetői részéről mivel járna mindez - sem pedig arra, hogy milyen viszonyban áll ez az elképzelés a szólásszabadság hangzatos eszméjével. Szerencsére azonban nem túl valószínű, hogy az elképzeléséből bármi is valóra válna - legalábbis Nagy-Britannián kívül -, mivel Barack Obama közismerten a netsemlegesség elkötelezett híve, így szinte biztosra vehető, hogy nem járulna hozzá ilyesmihez.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Svindler
2008.12.30. 14:20
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. homeware
2008.12.31. 00:01
Egyáltalán nem vagyok oda a politikusokért, de nálam jó pont ha valaki támogatja a netsemlegességet. Mindenkinek addig jó, amíg ez megvan. Ha a cenzúra masszívan betörne az internetre is, annak csak a felhasználók innák meg a levét és persze megint csak arra lenne jó, hogy a külömböző kormányok hatalmat gyakorolhassanak az információ szabad áramlása felett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!