iPon Hírek

Minput: önmaga egere lehet minden készülék

Dátum | 2010. 05. 02.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Ötletes újítással álltak elő a Carnegie Mellon Egyetem kutatói: optikai szenzorok segítségével bármilyen készüléket ténylegesen önmaga egerévé tudnak alakítani, nagyban megkönnyítve így a kezelésüket, és kibővítve a lehetőségeiket.

Képzeljünk el például egy kicsi, kb. tenyérnyi médialejátszót; eddig vagy érintőképernyőt vagy gombokat lehetett használni, vagy mindkettőt együtt, de mindkét esetben kicsi a vezérlőfelület, könnyű félrenyomni, téveszteni.


Ezzel szemben az új megoldásnál ilyen probléma fel sem merül, mivel szinte mindent elintézhetünk a készülék egészének valamilyen felületen való mozgatásával; használhatjuk a már említett módon, egérszerűen, ténylegesen egy kurzort mozgatva a képernyőn, és csak a kattintáshoz kell megnyomnunk egy gombot, de enélkül is vezényelhetjük az alkalmazásokat, navigálhatunk bennük, nagyíthatunk, kicsinyíthetünk, stb. pusztán a készülék mozgatásával vagy elfordításával.

A rendszer meglepően hatékonynak bizonyul minden téren, kezdve a gyakorlatilag örök klasszikus fényképnézegető funkciótól egészen a webböngészésig. Senkit ne tévesszen meg a bemutatott érzékelő alkalmatosság nagy mérete, ez csak az utólagos hozzátoldás miatt van; a kutatók elmondása szerint gyári beépítés esetén szinte semmit nem változna az egyes készülékek mérete és súlya. Szintén pozitívum, hogy az alkalmazott szenzorok is teljesen szokványosak, tehát olcsók is egyben.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. YuGabe
2010.05.02. 16:58
Szerintem badarság, a nyakam kitörik, hogy egyfolytában rángatni kell a fejem, miközben mozgatom a kütyüt. Mintha PC-n az egeret kellene bámulnom, mert lenne mondjuk rajta egy kijelző. Hát azért... gratu annak, aki 10 perc után nem kezd el émelyegni vagy szédülni tőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. axe
2010.05.02. 18:31
Ez rohadtjó, ilyen kell a kávémba!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. irdatlanno...
2010.05.02. 19:21
Még valami...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ThePoweR
2010.05.02. 19:56
Ez mért jobb mondjuk az érintőképernyőnél?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. axe
2010.05.02. 20:29
mer többen názik a buszon
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csigabigaf
2010.05.03. 11:05
Mozgassuk a képernyőt amit nézünk/olvasunk éppen, zseniális.

Ezek a fejlesztők túl okosak ahhoz hogy a legnyilvánvalóbb problémát észrevegyék, vagy egyszerűen túl hülyék ahhoz hogy valami hasznosat fejlesszenek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. prohlep
2010.05.03. 11:34
Megteheted, hogy hatter a masik kezed tenyere legyen, es a keszulek helyett a masik kezedet mozgatod a keszulek mogott.

Ha tehat jobbkezes vagy, akkor a keszuleket bal kezben tartod, es a jobb tenyeredet mozgatod mogotte.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. arkman
2010.05.03. 14:41
+1 prohlep
Azért az fura, hogy az előző hozzászólásokban azt senki nem vetette fel (najó mikrobi valami hasonlót ajánlott), hogy nem a monitort (amit nézel) kell rángatni, hanem mögötte az ujjadat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!