iPon Hírek

Mire készül megint a Google?

Dátum | 2010. 01. 18.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

A Napi Gazdaság cikke Egyszerűen arra törekszik, hogy - kihasználva ismert és népszerű márkanevét - áramot adjon el a fogyasztóknak vagy úgy akarja értékesíteni Android szoftverét, hogy árukapcsolás formájában energiaszolgáltatással együtt kínálja azt a vevőknek, amellyel feltölthető a programot futtató számítógép? Ehhez hasonló hajmeresztő elképzelések is felmerültek az ötletelésben, de az internetes közösség ennél egyszerűbb választ talált.

 Az energiaárak a következő időszakban biztosan nőnek. A szén-dioxid-kvóták és forgalmazásuk bevezetése az USA-ban, az olajárak emelkedése és az alternatív energiatermelés egyelőre magas költségei mind ebbe az irányba mutatnak.

Így a Google versenyelőnyre tehet szert azzal, hogy jelen van az energiaforgalmazásban, hiszen óriási áramfogyasztású adatközpontjait viszonylag kedvező áron vásárolt energiával üzemeltetheti.

Ha a társaság megkapja a FERC felhatalmazását, akkor energiaszolgáltatóként tevékenykedhet: önállóan adhat-vehet elektromos áramot a szabadpiacon. A Google nem közölte, hány adatközpontja van, ám becslések szerint ezek ellátása összesen 30-50 megawatt energiatermelő kapacitást köt le, ami megfelel egy komolyabb elektromos erőmű teljesítményének.

A társaság 2007-ben jelentette be, hogy teljesen át akar térni a zöldenergia felhasználására, ennek jegyében 1,6 megawatt kapacitású napelemrendszerrel fedte le főhadiszállását és megpróbálja alternatív forrásból származó árammal üzemeltetni létesítményeit.

A FERC-engedély birtokában a közvetlen árampiaci szerepvállalás mellett a Google bekapcsolódhat a szén-dioxid-kvóták adásvételébe és az energia-nagykereskedelembe is.

 Elemzők szerint mivel a Google nem termel jelentős mennyiségű áramot, számíthat az energiapiaci verseny felett őrködő FERC jóindulatára, azaz megkapja az engedélyt. Ez biztatást adhat a Microsoftnak és az Intelnek is, amelyek a Google-éhoz hasonló terveken dolgoznak.

A számítástechnikai ipar egyébként meglehetősen nyitott a tiszta energia felhasználására - a Hewlett-Packard, a világ legnagyobb pc-gyártója, az AMD, a világ második legnagyobb chipgyártója, az Intel, a chipgyártás legnagyobbja és az Apple is végrehajtott zöldenergia-befektetéseket.

A Google energiaipari beruházásaitól nem csupán pénzügyi hasznot remél, hanem az alternatív energiaforrások szerepének növelését szolgáló küldetést is teljesíteni akar ezzel.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. axe
2010.01.18. 15:15
Ha olcsón adja akkor nincs vele probléma, a napelemes rész pedig csak pozitívum.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. YuGabe
2010.01.18. 16:48
Hát még mindig eléggé beszarok a napi.hu-s cikkeken, ez már 4-edszerre van itt, és még mindig nem mondott semmi újat, csak próbálja más színben feltüntetni a Google-t (de MINEK?).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. skynet
2010.01.18. 17:46
Ezek a napi.hu baromságok nem hiányoztak az Iponról, nem tudom minek erőltetni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. papus016
2010.01.18. 19:02
1-et Kell értsek az előttem szólókkal...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. YuGabe
2010.01.18. 19:48
Az Iponos cikkek sokkal jobbak. Lehet napi.hu forrás alapján is Iponos cikket összehozni. Az legalább igényes és érdekes.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!