iPon Hírek

Mit csinált, miután tönkretette karrierjét az Xboxnál?

Dátum | 2014. 03. 24.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Ha nem emlékeznétek Adam Orth történetére, ő volt az Xbox One bejelentése körüli kommunikációs káosz egyik leginkább "kiemelkedő" alakja. Miután a nép lázadozni kezdett az Xbox One akkori állandóan-online, DRM-es intézkedései miatt, az úriember Twitteren tulajdonképpen azt közölte, hogy 2013-ban már nem kellene hisztizni azért, ha egy eszköz mindig online akar lenni, majd odavetette a #dealwithit hashtaget. Ezt követően sem állt meg, hanem lenéző megjegyzést tett azokra a régiókra, ahol a stabil internetelérés nem magától értetődő dolog. Négy nappal később "lemondott" pozíciójáról, és elhagyta a Microsoftot. Ilyen az, amikor egyetlen tweet töri hátba valakinek a karrierjét. Az úriember azonban most valahogy meg szeretné fordítani ezt az egészet, és hasznot húzni szerencsétlenségéből. Gyakorlatilag erről szólt az előadása a GDC-n, "Mob Rules: The Destructive Power of Opinion and Online Community" néven, melyben az internetes közösségek mérgező természetéről beszélt. "Én lettem az internetes gyűlölködés következő áldozata. Brutális volt. A privát és publikus életemet kiteregették. Az emberek elkezdtek eltávolodni tőlem, kirekesztettek, megszégyenültem és rosszul éreztem magam. Elpusztítottam a karrierem, és nagyon féltem tőle, hogy az egész iparágban feketelistára kerülök. Az egyik pillanatban még jól kerestem, aztán egyáltalán nem volt keresetem" - mondta.
Orth a twitteres bejegyzései után hamar mémmé változott
Az internetes fenyegetések egyre durvábbak lettek. Minden nap rengeteg halálos fenyegetést kapott, az emberek azt kívánták, legyen rákos, de nem csak ő, hanem a gyerekei is. Homofób, rasszista és egyéb megjegyzések jöttek ezerszámra minden nap az internetről, és szerinte nagyon szomorú, hogy ez az egész jelenség elfogadott lett napjainkban. "Nem is az az igazán félelmetes, hogy valaki beváltja a halálos fenyegetést. Hanem hogy a társadalmunk eljutott odáig, hogy ezek megfelelő és elfogadott reakciók az interneten, ha valakivel nem egyezik meg a véleményed." Azt is hozzátette, hogy a legtöbb játékfejlesztő például már a szemöldökét sem húzza fel ezekre, annyira megszokott dolog lett. Orth az előadásához számos fejlesztőt megkeresett, de nem tudta nyilatkozatra bírni őket. Akik beszéltek is, névtelenül tették és nagyon keveset mondtak. A tapasztalatai azonban egyértelmű mintát rajzolnak ki: az internetes közösségek viselkedése árt a fejlesztőknek, sokakat azon is elgondolkoztat, hogy új karriert kezdenek más iparágban. Orth szerint az egyik nyilatkozó fejlesztő például azt mondta, "nem akar több játékot készíteni ezeknek az embereknek." Ráadásul beszélgetéseiből egyértelműen azt a képet kapta, hogy az egész iparág számára hátráltató tényező ez a mérgező viselkedés: "Ez az egész nagyon jól mutatja, hogyan is működik az iparágunk, és nagyon sötét jövőképet vetít előre." - mondta Orth-nak egy másik, név nélkül kommentáló fejlesztő. "Az internetes közösséges mérgező viselkedésének megvan az ereje ahhoz, hogy valami gyönyörűt teljesen leromboljon" - folytatta Orth, szerinte azonban vannak megoldások. Példának azt hozta fel, ahogy a Riot Games kezeli a League of Legends közösségeit, vagy ahogy a Journey fejlesztői kivettek minden hang- és szövegalapú kommunikációs lehetőséget a játékból, és csak a játékmenet szintjén létezhet kapcsolat a játékosok között. Persze Orth tudja, hogy annak idején a gyűlölet személyesen ellene irányult, és ez nagyon hatással volt az életére, azonban megpróbál pozitívan kijönni belőle. "Túléltem. Vagy egész nap összegörnyedve fekszel magzatpózban, vagy továbblépsz. Valójában ez volt a legjobb dolog, ami történt velem valaha. Amikor ezt mondom, persze senki nem hiszi el, de marhára így van. Amikor minden leégett körülöttem, gyakorlatilag mindent a nulláról kellett újragondolnom, de megláttam életem lehetőségét. Közelebb kerültem a családomhoz és a barátaimhoz, érettebbé váltam, jobb szülő lettem, egészségesebben élek és még fogytam is. Az életemet újra a kreativitásomnak szentelem." Orth jelenleg az Adrift nevű indie-játékon dolgozik, melynek témája természetesen saját tapasztalatából építkezik: a közösségek káros, agresszív viselkedését dolgozza fel valamilyen módon.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

29. Kerty
2014.03.24. 14:46
#dealwithit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
28. Terror
2014.03.24. 14:47
"Az emberek elkezdtek eltávolodni tőlem, kirekesztettek, megszégyenültem és rosszul éreztem magam. "

Ez előfordul a faszfejekkel Twitter nélkül is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Secondhand Kerty
2014.03.24. 14:48
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. ByrDer
2014.03.24. 14:55
Nyilván nem vele van a baj hanem mindenki mással...

Az egomániát szűrni kellene gyermekkorban, az ilyen emberek a saját kis világukban élnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. Whysper
2014.03.24. 14:55
Nem vedem mert na,de a trollok nagyon artalmasak. foleg a fuggo trollok.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. Sr4c
2014.03.24. 14:56
mit sír...jajj szegény...arrogáns faszfej volt egy hatalmas célközönséggel és csodálkozik rajta, hogy ez a célközönség rosszul reagál rá, nehogy már sajnálni kelljen,,,egye meg amit főzött, mit kell ezen meglepődni?
inkább szégyellje magát. (persze az is aki fenyegette )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. mikej95
2014.03.24. 15:04
Igazi politikus alkat, elbarmol valamit és az emberekre fogja. Szegényke pedig csak a főnökeinek akart benyalni és támogatni a Prizma projektet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. vivanto
2014.03.24. 15:07
Valóban szomorú, hogy az internetes társadalom olyan mélyre süllyedt, hogy névtelenűl ilyen kijelentéseket tesznek ilyen nagy számban.

Ennél csak az lehet rosszabb, amikor egy neves cég képviselője viselkedik hasonlóképp azokkal, akiktől a kenyerüket kapják, de szerencsére itt nem tartunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. csabi02
2014.03.24. 15:11
Meg is érdemelte,mert nagy volt az arca és inkább örülnie kellene,hogy az internetes közösség megjegyzései "csak" száj-karate és nem valódi pofonok meg állasok,mert akkor szar sem marad belőle.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. idArns
2014.03.24. 15:17
Abszolút irreális álláspontot foglalt ebben a kérdésben (mindenki szerezzen internetet, oldja meg, stb.) és aztán sír a szája, hogy ezt még ilyen arrogánsan kijelentvén az internet letarolja és elpusztítják? Vicces ez a srác.
Talán ha lenne annyi esze (lett volna), hogy felméri, MIT és HOGYAN, illetve a legfontosabb, KINEK (mert nem saját maga, az senkit nem érdekelt volna), a Microsoft nevében szólal meg ilyen hangnemben, hát meg is értem azokat a halálos fenyegetéseket...
Én nem kívánok neki rosszat, mert amúgy is telibe.... az xboxot meg az egész ügyet, nem vagyok konzolos, de főleg nem xboxos, viszont a kérdést emberileg nézve jó lecke volt ez ennek a tahónak a karrierje vége, hogy majd legközelebb meggondolja 5x, hogy mit ír ki, kinek a nevében és hova.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Meteorhead
2014.03.24. 15:18
Most nem azért, de kicsit az itteni hozzászólások is alátámasztják a mondanivalóját. Summázva itt is az a vélemény, hogy "dögöljön meg", csak legfeljebb egy kicsit kulturáltabban adjuk elő.

A jelenség abszolút valós, és a példának felhozott LoL egy tökéletes példa erre, ahol a netes anonimitás mögé búja az emberek annyira alpáriak, közönségesek, stb. tudnak lenni, hogy egész elveszik az ember kedvét a játéktól. 11 éves gyerekek úgy viselkednek, mint egy gengszter, és boldog-boldogtalannak akkora arca lesz, amit IRL soha nem engedne meg magának. Ez a halálos és egyéb fenyegetésekre is igaz egy olyan közösségi oldalon, mint a Twitter. Sokkal több mindent enged meg magának az ember véleménynyilvánítás (= fenyegetés) szintjén is, ha nem kell felelni a szavai következményevel saját magára nézve.

És bár kicsit más, de valahogy a Win8 Metros felülete körülötti mizéria is hasonló. Úgy ahogy hírértéke lett ennek a fazonnak, mert írtak róla a különböző hírportálok, divattá lett a fikázása és olyanok is rávetették magukat, akik egyébként soha szóba sem álltak volna vele. (Napjában 1000 üzenetet Twitteren nagyon nehéz összeszedni. Ennyi követője szerintem egyetlen MS alkalkmazottnak sincs magától.) Ahogy a Metro is a figyelem középppontjába került, ugyanúgy divat lett fikázni, és nem egy magánembert démonizálni, hanem egy vállalatot.

Kicsit a Brian Élete "Mi mind egyéniségek vagyunk!" része jutott eszembe, elvégre miért okoz valakinek örömöt az, hogy gyűlölködő üzeneteket küldözgessen, ha egyébként nem kap érte cserébe figyelmet ő maga? Az egyetlen jó dolog ebben az, hogy másokkal együtt skandálhatok valamit, bármi is legyen az.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. szerencsef...
2014.03.24. 15:38
Kicsit a 47000 forintból meg lehet élni sztori, ill. a Southparkban megjelenő eltúlzott Al Gore jut eszembe erről az emberről (tényleg igazi politikus alkat ). Erőltetett kampány, na meg a játék amin dolgozik szintén erről szól.. I am super serial. It's ManBearPig. Az a véleményem, hogy ezt a nagyfokú gyűlöletet ugyan nem érdemelte ki (látszik is hogy megtörte kicsit mentálisan a történet), de azért tényleg el volt szállva magától, gondolkodhatott volna mielőtt lesuttyóz minden 3. világ beli pógárt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Merwenus
2014.03.24. 15:47
1) Valójában ez volt a legjobb dolog, ami történt velem valaha
Előtte írja milyen rossz volt, most valószínűleg a fizetésének a harmadát se keresi meg, és karrierje pedig stagnálni fog 10 évig, tényleg ez volt a legjobb dolog?

2) Közelebb kerültem a családomhoz és a barátaimhoz
Persze, mert nem volt hol laknia, minden héten máshol csövezett, mert mindenhol megutálták pár nap után

3) és még fogytam is
Stressznél nincs jobb fogyókúra! de ha levágják a lábad is fogysz, ettől függetlenül nem örülsz neki, a stressz ugyanilyen
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. arn
2014.03.24. 16:00
betegek, de ezekbol a betegekbol elnek. sem a pokhendi hozzaallast, sem a tulzott reakciokat nem tudom megerteni, egy szaros konzolrol beszelunk, nem arrol, hogy holnaptol nem lesz mint inni/enni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. InGen arn
2014.03.24. 16:16
A konzolháború és a PC vs. konzol téma fontosabb, mint az hogy éhenhalsz-e holnap, nem tudtad? ))))
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Terror
2014.03.24. 16:19
Holnaptól nincs mit enni? #dealwithit
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. DogTheDog
2014.03.24. 16:53
Az MS pont az elen jar fanboy krealasban,igy nem ertem a srac problemajanak az eredetet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. csabi02
2014.03.24. 16:58
pc vs konzol?nincs mit enni?
nekem úgy tűnt,hogy a stabil,gyors internet hiányában szenvedő régiók lakóit minősítette.

Pl. ha a Porsche-nál dolgozom és én kijelentem közösségi oldalon,hogy mindenki gyökér akinek nincs min. 15millás autója,majd több ezer negatív,fenyegető üzenetet kapok és kibasznak a Porsche vezetői, akkor még én vagyok a szegény és ártatlan??
Persze valóban túlzás a család és életét megfenyegető üzenetek,de akkor is...hol élt ez? vagy mégis mit gondolt?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. YellowFlas... szere...
2014.03.24. 19:08
3. világbeli? Ugyanmár... nem kell olyan messzi menni. Szerény hazánkban sincs értelmes internet szolgáltató sokfelé. I'm suuuuper cereal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. CyberPunk6...
2014.03.24. 19:28
Hibát követett el, de szerintem aránytalanul nagy büntetést kapott érte. Sajnálatos, hogy emberek az internet névtelenségébe burkolózva ilyet megtehetnek.
Nem lehet egy embert halálosan megfenyegetni csak mert bunkó.

Nagyon kár, hogy nincs semmilyen felelősségre vonás az ilyen ügyekben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. kiskoller
2014.03.24. 19:45
Undorító volt ez a reakció a közösség részéről, detto az itteni hozzászólások.

Igen, írt egy egy lenéző hsz-t. Mi erre a reakciód? Nem követed többé őt twitteren.
Ha van egy tahó haverod, mit csinálsz vele? Megszünteted a barátságodat vele.
Nem tetszik egy cég üzletpolitikája? Átbarangolsz a konkurenciához, kulturális módon megosztod nemtettszésedet a többiekkel.

Legalábbis ez lenne a normális reakció szerintem.

Ehelyett a csőcselék ráugrott erre az emberre, belemászott a magánéletébe, porrá zúzta.

Nincs jobb dolgotok?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim
2014.03.24. 20:28
Látom itt eléggé általános az a nézőpont, hogy az internet által adott anonimitás arra jó, hogy az embert ne lehessen felelősségre vonni a túlkapásaiért, illetve hogy olyan véleményt vállalhasson fel, amit személyesen nem merne. Nem tagadom hogy ilyen ember is van, de a saját bőrömön tapasztaltak ellenére mondom azt, hogy azért az anonimitás ennél többet is nyújt, és nem feltétlenül ez a célja mindenkinél.

Én nem azért ragaszkodom a névtelenségemhez, hogy ezzel olyan stílust engedhessek meg magamnak amit szemtől szemben nem mernék felvállalni. Még csak azért sem, hogy egyik-másik "jóakaróm" ne tudja meg a lakcímemet. Az egyetlen ok amiért ragaszkodom a névtelenségemhez az az, hogy fenntarthassam a privát szférámat. Senkinek semmi köze ahhoz, hogy mikor éppen nem vele foglalkozok, akkor mit csinálok helyette, az én időmet úgy osztom be ahogy jónak látom, nem tartozom senkinek sem felelősséggel, sem elszámolással, hogy például miért nem mentem el erre meg arra a rendezvényre, helyette mondjuk fontosabbnak tartottam iponon írni a hülyeségeimet. Emiatt még a nicknevem is más és más mindenhol, és facebookom sincs. Az accountjaim, így a magándolgaim is közösségenként izoláltak egymástól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Terror
2014.03.24. 20:42
Azt tartom undorítónak, hogy manapság már minden faszság visszakereshető, amit csinálsz. És ne legyünk kétszínűek, igenis olyan világban élünk már megint, vagy inkább még mindig, ahol baromira nem közölheted következmények nélkül a véleményedet semmiről, akármennyire őszinte vagy helyes, amit csinálsz. Most az igazi nevemmel kifejtem a véleményemet politikáról, vagy akármilyen polkorrekt bullshitről, a következményeivel meg majd számolok akkor, amikor legközelebb állást keresek, vagy csak tárgyalni megyek, mert hótziher, hogy rákeresnek a nevemre. Nem az a lényeg itt, hogy te vagy a kétszínű szar, mert álnévvel lököd a sódert, mert lehet, sőt, biztos, hogy névvel-címmel-személyi számmal is ugyanez a véleményed, csak éppen pont olyan kétszínű, képmutató szaralakoknak kell megfelelned IRL, amilyennek téged próbálnak beállítani egyesek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csabi02
2014.03.24. 21:09
én még arra is kíváncsi lennék,hogy ez a faszi ugyanilyen véleményen lett volna-e azokról akiknek nincs net (vagy van de lassú szar) ha nem csak a twitteren írja azt ,hanem élőben az érintett 2,5milliárd ember előtt mondja

Ő semmiben nem különbözött azoktól akik "neki estek".

Aki ilyen pozícióban dolgozik és több ezer ember olvassa azt amit ír, attól kicsit többet várna el az ember felfogásban,mint egy 10éves kocka gyerektől
Itt sokkal többről volt szó mint havi 90ezer meg egy fórum ahol 10emberkével vitázott!
Az egész cégre nézve veszélyt jelenthet és rossz fényt vet egy ilyen munkatárs felelőtlen megjegyzése ezért az alap,hogy kibaszták...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2014.03.24. 22:37
Nem teljesen, de megérdemelte azt amit kapott. Elkövette az egyik, ha nem a legnagyobb hibát. Ostobának, és szánalmasnak tartotta azokat akikből a pénzét szerezte! Bunkó volt és arrogáns, az emberek egy része pedig azt a viselkedést amit kap visszasugározza, hogy ezt felnagyítva vagy kisebb mértékben teszi az egy más kérdés.

Az életveszélyes fenyegetések valóban túlzások, de egy egy pár oldalas anyázás, vagy az értelmi szintjére utaló írás bőven belefér.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. 5hR3kY
2014.03.24. 23:39
Senki nem látja a dologban az iróniát?

Ha ő is olyan helyen lakott volna ahol nincs normális net, akkor nem tudott volna hülyeségetek írni a netre, hogy mindenhol van már normális netkapcsolat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Pandion
2014.03.25. 09:39
Nem semmi ez a fickó azt el kell ismerni. Beszéli az arrogáns hülyeségeit a Microsoft embereként, kvázi beszól pár millió embernek, erre persze ki is rúgják, de nem tűnik ám el, hanem még ebből is üzletet csinál, és előadást tart, hogy vele milyen csúnyán bántak behalok. Ezzel a dumájával vévgighaknizza a világot és bezsebel egy csomó lóvét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Riddick77
2014.03.25. 11:59
Nos,ha ez egy tanult ember,aki egy jól fizető állásban volt a világ legnagyobb szoftver cégénél,akkor lehetett volna annyi esze,hogy ne nézze le a nálánál szegényebbeket. Azokat az ügyfeleket akiket jogosan idegesít, hogy egy megvásárolt hardverhez kell a net,hogy működjön. Az én véleményem az,hogy ha valaki elég ostoba ahhoz,hogy azt összehozza,amit a fickó összehozott,akkor az meg is érdemeli a sorsát. Persze, az ilyen fenyegetések már túlmennek egy határon,és inkább a rendőrség hatáskörébe tartoznak szerintem. De ,az elbocsátás jogos volt szerintem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. kiskoller
2014.03.25. 18:16
"Öljünk meg minden gyilkost, sőt a családjukat is"


Összegeztem az itteni hsz-ek mondanivalóját.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!