iPon Hírek

Mit várhatunk majd a mobiloktól 2014-ben?

Dátum | 2010. 01. 15.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MULTIMÉDIA

A mobilpiaci szakemberek és elemzők szerint 2014-ig két főbb változásra lehet számítani, legalábbis a jelenlegi előrejelzések alapján. Addig az időpontig a mobiltelefonok esetében ha lassan is, de megindul a billentyűzet eltűnése és helyét a már ma is oly népszerű érintőképernyő veheti át, ami sokak számára áldás, míg másoknak átok. A másik főbb előrelépés az lesz, hogy az okostelefonok többsége már rendelkezni fog WiFi adapterrel, méghozzá 802.11n szabványra épülővel.

2014: A mobilokról a billentyűzet eltűnik, az érintőkijelző pedig átveszi a helyét

A Motorola elnök-vezérigazgatója a napokban adott interjút a Laptop Magazine munkatársainak, amelynek keretein belül elmondta, hogy miként látja a mobiltelefonok jövőjét, már ami az adatbevitelt és a vezérlést illeti.

Sanjay JHa szerint a mobilkészülékek nagy része a többérintéses kijelző felé fog elmozdulni, ugyanis jelenleg ez az a technológia, amellyel kiváltható a billentyűzet, illetve amely iránt pozitív véleménnyel vannak a felhasználók. A multi-touch kijelzők alkalmazása szerinte nem egyszerűen technikai kérdés, hanem több, igen komplex tényezőn múlik. Ezek közül az egyik minden bizonnyal az ár lehet.

A készülékek esetében az innovatív irányítás mellett egyéb szempontból is jól jöhet a többérintéses technológiát támogató kijelző. A gyártók az újdonság alkalmazásával nagyobb képátlójú panelt szerelhetnek a termékbe anélkül, hogy a készülék méretei jelentősebben növekednének, ugyanis az LCD panel kitöltheti a billentyűzet elhagyása miatt felszabaduló területet is.

A másik fontos szempont a piac átalakulása. Az emberek manapság egyre több dologra használják a mobiljukat: nem csak telefonálnak és SMS-t írnak rajta, de az arra alkalmas modellekkel interneteznek is, sőt, akár játszani és filmet nézni is tudnak rajtuk:

Kétségkívül van egy-két hátulütője is a dolognak. A gyengén látók számára például kényelmesebb, ha a készülék gombokkal van ellátva, azok helyét ugyanis idővel megtanulják, így "kitapintással" tudják használni a készüléket anélkül, hogy látnák azt. Extrém körülmények esetén is előnyösebb a billentyűzet használata, de a többérintéses támogatással ellátott érintőkijelző egyes szegmensekben bizony kétségtelenül forradalmian új lehetőségeket kínál, amelyekkel a gyártók és a felhasználók élni szeretnének.

Az okostelefonok ugyanekkor már 802.11n szabványú WiFi támogatást kínálnak majd

A tavalyi év folyamán az okostelefonok piacán mindössze 1%-os részesedést tudhattak magukénak azok a készülékek, amelyekben 802.11n szabványú WiFi adapter volt jelen. A szakértők szerint azzal, hogy 802.11n WiFi támogatás kerül a készülékekbe, a felhasználók még eleinte nem számíthatnak majd olyan vezeték nélküli adatátviteli sebességekre, mint a noteszgépek esetében.

Az ABI Research munkatársainak elemzései szerint a gyártóknak jelenleg gyakorlatilag nem kerül plusz pénzbe a 802.11 b/g modulok helyett 802.11n támogatással is ellátott egységeket alkalmazni. A közeljövőben a régi szabványok lassan eltűnnek majd, ugyanis a mobilok esetében a lehető legnagyobb adatátviteli sávszélességet kell majd biztosítaniuk a gyártóknak, illetve a lehető legszélesebb körű csatlakozási lehetőségeket, hogy az adott környezetben a legjobbat választhassa a rendszer. Ugyanez igaz a WiFi-re is.

A vállalatok tulajdonképpen nem a régi technológiák száműzésével, hanem az újakkal együtt való biztosításával fogják megoldani a kérdést, így az adott környezetnek megfelelően kiválasztható lesz a legoptimálisabb teljesítményre képes technológia, illetve az, ami éppen használható.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

28. MassKilla
2010.01.15. 16:27
hát az mind szép és jó, hogy gyorsabb lesz a wifi, de például ha egy filmet akarsz átküldeni, hiába gyors a wifi, hogyha például a memóriakártya visszafogja az írási sebesség miatt...

ugyanaz, mint amikor szokásos asztali gépre rászabadítasz egy Gigabites ipari netet, és a szokásos vinyó nem tudja 128MB/s-el felírni az adatokat, mert egyszerűen nem annyira gyors...
merthogy egy szokásos vinyó az 60-90MB/s-el tud csak írni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
27. Parano1d
2010.01.15. 16:37
Nyilván addigra a memóriakártyák is sokat fognak gyorsulni, mire ez elterjed. És olcsóbbak is lesznek jóval. Az érintőképernyő viszont szerintem egy rakás kaki. A hagyományos gombok sokkal jobbak a legtöbb funkcióra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
26. Banzin
2010.01.15. 16:47
Minek aggódni az írási sebesség miatt, ha a készüléket úgy sem fogod tudni használni az elkorcsosult billentyűzet miatt? Majd megtanul mindenki fogpiszkálóval gépelni.

Egyik ismerősöm mondta, hogy megmutat egy képet az ilyen olyan szuper telefonján. Aztán 5 perc múlva sem sikerült a mutatvány, mert elhagyta a fogpiszkálót.

Anno a hangra működő tárcsázást én nagyra tartottam, mert tényleg XXI. századi feelingje volt. De a mai napig csak egy embert láttam használni, az is fél óráig üvöltözött a telefonba mire felhívta a házisárkányt.

A mai napig a tekerős telefont használó nagyanyám megőrülne, ha még egy nyamvadt gombot sem találna a ketyerén.

Remélhetőleg azért még gyártanak majd olyan telefonokat 2014-ben, amiről telefonálni is lehet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
25. tibszi
2010.01.15. 17:20

"Egyik ismerősöm mondta, hogy megmutat egy képet az ilyen olyan szuper telefonján. Aztán 5 perc múlva sem sikerült a mutatvány, mert elhagyta a fogpiszkálót."
N 5800-nál megesik...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
24. arkman
2010.01.15. 17:29
Banzin: Aki fogpiszkálósat vesz, az meg is érdemli, ha elhagyja.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
23. ispo
2010.01.15. 18:05
Nem kötözködöm de ez megszokás kérdése. Én mióta átváltottam i900 -ra, igaz nehéz volt megszokni de semmi pénzért nem cserélném vissza "gombos" telefonra. És a fogpiszkálót sem kell már használni!


Csak megszokás kérdése...Elsőre furcsa de megéri megtanulni kezelni By happy!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
22. alli1990
2010.01.15. 18:22
nekem s5230-am van nincs hozzá "fogpiszkáló" de felesleges is mert nagyon eltalálták az éríntéseket. pl zenelejtászón a előre tekerésí sáv kb 2mm és simán lehet használni mert ha rábökök akkor pillanat megállitásnak számít de ha húzom az ujjamat rajta akkor tekeri a zenét.szóval tök mind1 milyen pici rajta egy ikon vagy egy "gomb" simán lehet használni mellé nyomás nélkül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
21. alli1990
2010.01.15. 18:24
ja és szerintem gyártó kérdése az egész hogy mennyire figyel a felhasználókra. nokia 5800 hiába drágább és tud többet de nem cserélném le az s5230-am rá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Roshan
2010.01.15. 18:33
En egy Nokia n97-et hasznalok, semmi baj nincs a erintokepernyovel, igaz ezen van gombsor is, meg erinto kijelzo is ,de en mar csak a kijelzot hasznalom, sokkal eggyszerubb
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. lajthabala...
2010.01.15. 18:38
Nem valami kreativak ezek a jövőálmodók. Vagy el akarják hitetni a néppel, hogy akár most is megveheti az őrintőképernyős csodát, mert 2014-ig jobb már nem fog kijönni. Pedig de

Az első és legnagyobb változás az IMS elterjedése lesz, és ennek kapcsán a közösségi szolgáltatások terjedése. Valamint a P2P mobil szolgáltatások mind a fizikai, mind az alkalmazás-rétegben, a lokalizációs szolgáltatások terjedése.

Meg egy csomó minden, amiről még álmodni sem merünk (lsd Batman, a sötét lovag, zárójelenet.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. pycur
2010.01.15. 19:58
Nekem volt élményem érintős telóhoz. Háát nem egy nagy dolog, kb mint ha PDA-znék. De a gombsor mindenképp maradjon. Nekem legalábbis kell, mert én buszozás közbe(50km) szeretek játszani, akár telós akár emulátoros játékot és biza azt érintővel nem lehet nyomni. Kell minimum 4 nyíl, start-select, A-B, néha X-Y. Meg ilyesmik.
Ezen felül nagyon is jó dolog a nyilakkal a menüben járkálni, lehet mellette a rámutatás is, csak ha épp az nagyot hall az ciki. A másik meg hogy ezeket nem lehet már csak úgy a zsebbe betolni mert hajlamosak az önkioldásra és az önnyomkodásra. Emiatt nem tetszett meg végülis. Tesóm és fater megszenvedték ezt, én kihagytam. Talán egy speckó tokban nem csinál ilyet, valami műanyagban, de hát azt meg körülményes kicsomagolni amig cseng...
A mobilon meg szerintem nem fogunk warezozni, az nem arra való. Nem poén hogy já van egy új filmem és a 700 megát áttoljuk WiFin vagy gyorsított bluetoothon...
Az új gyors WiFit majd arra kell használni hogy max telófelbontáson élesen tudjuk videókat nézni a netről, nem csak 320x240-es kicsit homályos 3gp-t a youtuberól. A képernyőméretet megnövelhetnék egy átlagos tenyérnyi GPS-ére, azon már lehet videózni rendesen, élvezhetőbben nagyobb az a kép mint az n78-amé.
Lényeg a lényeg hogy ragadjon a bélyeg: érintő lehet de gomb marad!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. axe
2010.01.15. 21:58
pycur p2p alatt nem csak a warezt, torrentezést lehet érteni. és zsebben nem oldja ki magát, pl Iphone-nál végig kell húznod egy kis cuccost a képernyőz h kioldjon, az nem hiszem hogy zsebben megtörténne. A wifi arra való, hogy ha nem vagy gépközelben de van valahol wifi akkor tudj netezni. Gomboknak pedig lejár az ideje.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. smokyka
2010.01.15. 22:18
Az évszám tuti nem elírás a cikkben?

"... Addig az időpontig ... ha lassan is, de megindul a billentyűzet eltűnése ..."

Már most megindult, a Wifi pedig már minden okostelefon alaptartozéka, az pedig hogy n szabványra váltsanak, baj lenne ha 2014ig tartana.

2011 reálisabban hatott volna a cikkben...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. danikollar
2010.01.15. 22:23
Nekem két érintős telóm is van, de ezek után már nem is kell gombos készülék soha az életben. Az iphone 3g-mben kapacitív kijelző van, a HTC Touch Diamondomban meg rezisztív. Nos a kapacitív sokkal jobb, mert ez valóban érintés érzékeny, nem pálcás és nem tud megnyomódni a zsebben, mert nem nyomás érzékeny, a rezisztívvel ellentéteben, hanem csak akkor veszi a jelet, ha az ember hozzányúl (ennek miértjére olvasson mindenki utána). Csak az a baj, hogy ezt egyelőre csak néhány készülék használja, az érintőképernyős telefonok zöme a rezisztívet használja, két ilyen készülék között is ég és föld lehet a különbség. Pl. a HTC-ké ezen a típuson belül nagyon jó, sokkal jobb, mint a Nokia-ké, az asszony LG KP500-áról meg ne is beszéljünk, mert az szörnyű.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Hc Toxic
2010.01.15. 22:25
Nekem Sony Ericson K800i van és nekem tökéletes, nem értem mire olyan jók az érintő képernyős mobilok. Ismerőseimnek van de szerintem felesleges.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. pockone
2010.01.16. 00:53
Nekem is Sony Ericsson K800i -m van. De az már átvette a másodlagos szerepet.
Meizu M8 okostelefon (multi touchos képernyő 720*480 felbontással) + beépített wifi
Lényegesen többet tud a jól megszokott sony ericssonnál.
Ráadásul nagyon sokszor jól jön ha nincs kéznél egy pc... nah és persze ebben van a jövő.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. pockone
2010.01.16. 01:07
Jah aki esetleg nem ismerné, itt egy új promo video: http://www.youtube.com/watch?v=oeP1KCVYeFk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Hc Toxic
2010.01.16. 10:29
Túl gyorsan fejlődik már a világ, emlékszem mikor még a tégla phone-ok voltak
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. flameKing
2010.01.16. 10:33
smokyka: nekem is ez a problémám; 2014 olyan távolinak tűnik, addig szerintem ennél sokkal több víz fog lefolyni a Dunán. Bár az is lehet, hogy az alsó szegmensről van elsősorban szó, a 20k HUF alatti telókról. Ugyan nem vagyok a mobilokban járatos, de asszem 20k HUF alatt nem nagyon van még ilyen multitouch-Wifi-baziképernyő készülék.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. rieper
2010.01.16. 12:09
Nincs hát, előfizuval 45től kezdődnek a wifis telefonok. Tényleg durva, hogy a gombok elhagyásával csökken az akadálymentesítés, ebbe bele se gondoltam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. jani00
2010.01.16. 16:59
És az átlagjúzereknek amilyen én vagyok nem akarnak olyan telót csinálni 2014 re amiben csak telefonkönyv van
sms felület
valami keveset fogyasztó fekete fehér kijelző
átlagos gombok
és semmi többem érintőképernyő sem ébresztő,naptár,beállítások,egyedi csengőhang,wifi,bluetooth,infra stb...
A fő kitétel:1 hétig minimum bírja az aksi úgy ,hogy sokat telefonálok és néha írok sms-t is.

Szerintem 2014 re már inkább telefon méretű laptopok lesznek amikkel lehet hívni és sms ezni.
És az újdonság már a mozgásérzékelő lesz ami talán 3d ben vetíti ki az eseményeket.

Persze ,ha 2014ben ennyi lesz a nagy változás akkor remélem legalább újlenyomatot kér majd a telefon ahhoz ,hogy elindítsuk nem pin kódot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pycur
2010.01.16. 21:42
Én ammondó vagyok hogy legyen alternatíva ugyanúgy mint eddig. Nekem kell a gomb és kész. Másnak meg az fog tetszeni hogy nincs gombja és nincs mit nyomkodni vele, és ha leejti és bereccsen a kép de attól még látni kidobhatja, van ilyen ismerősöm, de neki érintős és gombos csodamasinája van. Már csak a gombok mennek.
Szóval legyen egy x2010 es teló gombokkal meg egy x2020as gombok nélkül de kb ugyanazt tudja+az érintő extrái. Ennyi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ricsykeee
2010.01.17. 00:37
mért kéne ezzel 2014ig várni???
jövöre
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ricsykeee
2010.01.17. 00:48
axe,picur:

torrentezni tudok már 2éve telefoon(N95 8GB)
szifon enmfog a zsebedbe kioldodni mert csak ha börrel érintkezik akkor müködik nem rezisztív nyomásalapu kijelzője van és 2014re már csak kapacitiv kijellző lesz tehát ijen gond nincs
csak qwerty billsor legyen a telefonra egy joystickal és akk lehet tapi
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. pycur
2010.01.17. 01:01
Akkor inkább veszek még 2-t a mostani telómból hogy 4-4 évig legyen utánpótlás
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Runo
2010.01.17. 22:32
pycur! én is hasinlóra gondoltam.... SE K750i-m van és abszolute mindenre elég 1GB-os karival... még filmet is szoktam néha nézni rajta, ha messze utazom... és esett már le első emeletről utcára... semmi baja nem lett, egy érintő képernyőset megnéznék mi lesz vele
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. pycur
2010.01.19. 23:42
Jah főleg mint a törhetetlen telfon mi? DD
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. meridaboy
2010.02.01. 07:09
jani00:
-A kérésedre már létezik telefon!
Ugyan nem kifejezetten neked találták ki, de a gyengénlátók és idősebb emberek telefonja!!!

A cikkel kapcsolatban meg senki ne vitassa az évszámokat, mert mint olvasható a MOTOROLA elnök-vezérigazgatója tette a nyilatkozatot.
Mindannyian tudjuk, hol tart most ez a cég a Globális mobil piacon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!