iPon Hírek

MKV támogatást és sok egyéb újdonságott kapott a Windows 10

Dátum | 2014. 11. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft következő generációs operációs rendszerét, amely Windows 10 név alatt fut majd, már ma is kipróbálhatja bárki, aki nem fél a bemutató kiadás esetleges hibáitól, rendellenességeitől. A Windows 10 Preview Build már régóta elérhető, fejlesztése pedig megállás nélkül zajlik. Most is újabb komoly mérföldkőhöz érkeztünk, ugyanis elkészült a 9879-es verziószámot viselő változat, amely számos fontos és hasznos újítást vonultat fel. Az új Windows 10 Preview Build immár az érintőpad alapú háromujjas gesztusvezérlést is támogatja, ami új lehetőségek előtt nyitja meg a kapukat, ha éppen noteszgépen próbáljuk ki a szoftvert.
Így fest a legújabb build Snap Assist-tal beigazított alkalmazás-ablakokkal.
Fontos újítás, hogy a repertoárba bekerült az MKV konténeres videók támogatása, a felhasználói kezelőfelület egyes részein is csiszoltak egy kicsit, valamint új funkciók bevezetésére is sor került. A friss kiadás legfontosabb újításait az alábbi felsorolás tartalmazza: A tálca Search és Task View gombjai mostantól elrejthetőek Változtak a kicsinyítés és visszaállítás közben látható ablak animációk A Snap Assist – amit korábban Aero Snap néven ismerhettünk – mostantól több kijelzővel ellátott rendszerek esetében is működik Mostantól a háromujjas érintőpad-gesztusok támogatása is benne van a repertoárban, ezek között az alábbi ötöt találjuk: - 3 ujj felfelé történő mozgatása -> Task View - 3 ujj lefelé történő mozgatása -> Megjelenik az asztal - 3 ujj balra vagy jobbra történő pöccintése -> Váltás az előző alkalmazásra - 3 ujj jobbra vagy balra történő mozgatása -> Alt+Tab funkció (Task View) előhozása, majd a kívánt alkalmazás kiválasztásának lehetősége - 3 ujjal történő érintés -> Kereső funkció Az integrált OneDrive mostantól szelektív, azaz meghatározott mappánkénti szinkronizálásra is képes A Windows Media Player és a többi asztali és modern alkalmazás mostantól támogatja az MKW konténer formátumot A felhasználók kitűzhetik kedvenc mappáikat a File Explorer kezdőlapjára A Modern UI appok párbeszédablakai mostantól saját ablakaikban jelennek meg Az Internet Explorer új Edge renderelő motorja mostantól a felhasználók 10 százalékánál engedélyezve lesz Új ikonokkal találkozhatunk itt-ott A különböző javításoknak hála jobb lett a Windows 10 Preview Build stabilitása Aki már aktívan teszteli az új operációs rendszer bemutató kiadását, az Update and Recovery menün belül a Preview builds menüponton keresztül tudja beszerezni a legfrissebb kiadást. Fontos, hogy a frissítés csak akkor töltődik le, ha a frissítési gyakoriságot "Fast", azaz "Gyors" opcióra állítjuk, egyébként nem talál majd frissebb verziót a rendszer. Kicsit furcsa, de folyamatjelzővel konkrétan nem találkoztunk, azaz nem derül ki, mennyi idő, míg leér a frissítés.
Letöltés közben nincs konkrét folyamatjelző, de a műveletet kivárva indulhat a telepítés...
Aki még nem kezdte meg az ismerkedést a Windows 10 Preview Build névre hallgató bemutató kiadásával, a Windows Insider Programon keresztül beszerezheti a legfrissebb kiadás telepítőjét, ehhez csak ide kell ellátogatnia.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

21. Sidewinder
2014.11.17. 08:12
Biztos tuti jó lesz, de inkább arra vagyok kíváncsi, hogy a Lumia 930-on hogy fog kinézni meg működni. Gépen marad egyenlőre a jó öreg Win 7
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
20. Asagrim
2014.11.17. 08:18
"A Snap Assist – amit korábban Aero Snap néven ismerhettünk – mostantól több kijelzővel ellátott rendszerek esetében is működik."

Ezt hogyan kell érteni? Ha egy kijelzőn mozdítok egy ablakot a képernyő szélére, a Windows automatikusan belepofátlankodik a másik képernyőterületbe is ablakokat javasolva? Remélem nem így van, mert akkor letiltom a francba az egészet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. croix
2014.11.17. 08:47
kössz... de még mindig inkább a CCCP&MPC-HC mint WMP
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. schultz635... Asagr...
2014.11.17. 08:49
Ne aggodj, nem ugy kell erteni, hanem kulon kulon, de ha meg nem lattal win10-et akkor elarulom hogy ha ket monitoros rendszert hasznalsz, mindket monitoron elohivhato a start menu.
En mar hasznalom a 10est miotta kiadtak ,mint fo rendszert a gepemen, es egy ket aprosagtol eltekintve (ugye ez meg nem vegleges verzio) en mar jobban megkedveltem mint a 7est. Alig tudom kivarni hogy kiprobalhassam egy tablan is
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. Janus27
2014.11.17. 08:55
Engem se igazán izgat az MKV támogatás, MPC-HC-t használok jónéhány éve, viszont azt nem értem hogy croix kolléga miért telepít mellé codecpack-ot? Nálam minden fut bármiféle codec nélkül!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Smooth44
2014.11.17. 09:23
Szeretem az MS cuccait és szívesen használnám a WMP-t, de egyelőre még nekem is jobban kézre áll az XBMC/Kodi.
Illetve nekem nem szimpatikus ez az asztalhoz való visszatérés. Én most sem használom (se 7-esen, se 8-ason, de már az XP-n is ignoráltam - csak háttérként üzemelt). 8-nál megörültem ennek a teljesképernyős csempés felületnek. Csak sajnálom, hogy nem tiltható le teljesen az asztal. Gyakran oda ugrik vissza a csempék helyett.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. croix Janus...
2014.11.17. 09:38
CCCP is igazából csak egy összefogó telepítő, meg egy jó beállító panelje van. LAV kodek, MPC-HC, xy-vs filter a feliratok miatt és kész. Mindezt közrefogja a jó beállító panel összessége. K-Lite-ban is kb ezek vannak benne, de nem lehet úgy konfigolni ha valami bajod van, ezért jó a CCCP.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. tookmindeg...
2014.11.17. 09:47
Cikkben MKW -> MKV.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Lazahunter Smoot...
2014.11.17. 10:32
Még szerencse, hogy kevesen éreztek így
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Capricorn
2014.11.17. 10:46
Nem tudom, én K-lite codec packot használok mellé media playert és soha semmi bajom nincs a videókkal, zenékkel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Asagrim schul...
2014.11.17. 11:26
Win10-et használok, csak nem szoktam 0. napon frissíteni, pont az ilyen ökörségek miatt. Amúgy meg külön-külön eddig is működött nekem a Snap Assist mindkét monitoromon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. RealDreamQ Asagr...
2014.11.17. 12:16
Mindegyik kimeneten biztosít hardveres gyorsítást külön külön !

Win 7 esetén sem szabad kikapcsolni , mert akkor CPU számol mindent a terhelés rá esik csak - használata esetén GPU levesz CPU-ról pár dolgot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. RealDreamQ croix
2014.11.17. 12:26
Kinek a pap - papné - paplan ...

Mindezidáig nem volt semmi amit a : Splash Pro EX ne játszott volna le

https://mirillis.com/en/products/splashexport.html [LINK]

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim RealD...
2014.11.17. 16:13
Vagy a VLC, vagy a MPC, vagy a GOM vagy a ...

Egy szó mint száz, kodeket lehet hogy már nem kell felrakni az átlag felhasználónak, mert helyből megy a Windowsnak már az összes gyakran használt ... de a lejátszóját azt általában azonnal cserélni szokták!

RealDreamQ

Csak a snap assist kikapcsolására gondoltam, nem az egész felületére. Node már tudom, hogy nem úgy volt ahogy gondoltam, csak kissé allergiás szoktam lenni arra, ha egy alkalmazás olyan képernyőre téved, amihez semmi köze, mert nem onnan indítottam.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. asdsa
2014.11.17. 16:22
Azért még soká lesz ez teljesen kiforrott rendszer. Például most a vezérlőpult is ketté lett felezve. Vana megszokott control panel, amiben csomó minden benne van, de kissá átláthatatlan, ezzel szemben most itt van a modern felületes options, ami ugyan bővült, de még mindig nagyjából csak alapbeállításokat és haszontalan funkciókat tartalmaz.
Aztán vannak olyan testreszabási lehetőségek, amik registryből adottak, aztán mégsincs rájuk egy szimpla GUI írva (sőt, például a bővített asztalbeállításokat W7 óta ki is vették).
A skálázódás nem rossz, bár ami érdekes, hogy a metros felület, a start menü (még lehet hogy a tálca is) külön nagyítható csak, egy kétfokozatú skálán.
A felülettel nekem nincs komolyabb bajom, szaracsempe, szalagmenü, fél-aero. Egész jó az összhang.
Ez az én hibám, nem a rendszeré, de szerintem bárki tudna mondani olyan funkciókat, amire azt lehet mondani, hogy 20+ év fejlesztés után már igazán berakhatnának hivatalosan is. (Ezeket most nem sorolnám, nehogy belekössenek, hogy miért pont ezt meg azt.)
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Kajafun
2014.11.17. 16:48
Eddig minden jól ment, de ez a kiadás nagyon gagyi...
Játékokra, netezésre, egy-két apróbb dologra használgattam még, akkor olyan bugok jöttek elő amik nem zavartak igazán.
Aztán jött ez a hulladék, ami belogolás után lefagyott!!!
Razer cuccaimmal nem működik, billentyűzetemen nem világit a CAPS LOCK, stb visszajelző ledek...
Áhhh, botrányos...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. csabi02
2014.11.17. 18:55
nekem semmi bajom a saját lejátszójával,alá nyesem a pár megás k-lite-ot és még nem volt olyan amit ne vitt volna...

amúgy a "nagy frissítés" nekem kinyírta az egészet,pedig előtte tökéletesen futott 1-2 apró hibát leszámítva,egy félhalott toshiba hdd-n, aminek már a felét kizártam badsector miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Kajafun csabi...
2014.11.17. 19:11
Erről beszélek én is!
Eddig, ahogy szokta minden cég, elsőre benyalásképp kapunk valami fasza használhatót.
Benyaltuk mert tényleg jó volt!
Utána meg kapjuk a fekete levest, mert már úgy is belaktuk a jó rendszert és szopjunk, küldjük a reportokat ezerrel!
Ez is csak egy szokásos zsidó cég ahogy a többi, ha már nem pénzel, türelemmel és idegekkel kell fizetni. Náluk semmi sincs ingyen, még a helló sem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csabi02 Kajaf...
2014.11.17. 20:13
jah,nem elég,hogy 1óra volt mire leszedte azt a frissítést,hanem utána vagy 10x újraindult, meg konfigurált még 1órán keresztül és a vége az lett,hogy totál használhatatlan lett.
Az egészben az a vicces,hogy a kb 3,8gigás telepítővel max. 15perc alatt végez és a többi idő a testreszabás,beállításokkal megy el...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. asdsa
2014.11.17. 23:08
Érdekes, hogy másik fórumon is panaszkodnak, nálam meg épp fordított volt a helyzet. Ez az update elsőre felment, ráadásul javította is a feltűnőbb bugokat. Nyilván ez konfig és user függő. Kár itt zsinórozni, még le is menti neked a Windows.old mappát, csak egy restoret kell nyomni és 1-2 óra alatt vissza is kapod a régi rendszeredet.Ennyit lehet elvárni egy béta/pre-béta cucctól, örülni kell, hogy fél évvel megjelenés előtt már használhatjuk és jön rá a content és a bugfix pár hetente.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.11.18. 01:36
Remélem csak egy rossz troll vagy. Szerinted a "Technical Preview" mi a fészkes fenét jelent? Ez nem arra van, hogy "belakjad" aztán fórumokon zsidózzál, ha elszaródik. Imádom az ilyen értetlen embereket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!