iPon Hírek

Mobil wireless USB a Samsungtól

Dátum | 2009. 02. 13.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Bejelentette a Samsung, hogy kifejlesztett egy olyan új rendszerlapkát (SoC - System-on-chip), amely a világon elsőként hozhatja el a vezeték nélküli USB-s adatátvitel lehetőségét a mobiltelefonokba, MP3-lejátszókba, és más hasonló készülékekbe.

Alapvetően egy ARM-struktúrájú processzort alkottak meg tehát (a kép csak illusztráció), amely egyaránt tartalmaz ultraszélessávú technológiát, huzalozott USB-interfészt, és egy olyan memóriavezérlőt, amely gyakorlatilag egy fizikai, vezetékes kapcsolatnak megfelelő sebességgel képes az adatátvitel lebonyolítására. A Samsung becslései szerint egy 700MB-os filmet például egy perc alatt át lehetne így másolni egy mobilra.

Állításuk szerint ez a Wireless USB lapka így jóval gyorsabb is, mint más korábbi vezetéknélküli USB-megoldások, tekintve, hogy mintegy 120Mb/s-es átviteli sebességre képes, míg a legtöbb jelenlegi lapkakészlet mindössze 50Mb/s-es tempóra korlátozódik.

Kiemelte a cég még azt az - egyébként eléggé nyilvánvaló - tényt is, miszerint ez a gyorsítás nem csupán adatszinkronizálásnál jön igazán jól, hanem főként a médiaáramoltatásnál (streaming), vagyis például akkor, amikor egy médialejátszóból külső hangszórókhoz továbbítjuk a hangot. Mi több, a magas sávszélességnek köszönhetően így még a mobilok közti P2P-átvitel is megvalósulhat.

A vásárlóikat még nem nevezték meg, így afelől egyelőre csak találgathatunk, hogy milyen készülékekben bukkannak majd fel ezek a hasznos apróságot, viszont azt már elárulták, hogy még tavasszal megindítják a tömeggyártást.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Svindler
2009.02.13. 11:01
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. StevyXIX
2009.02.13. 14:19
Már csak a jó öreg merevlemezeket (hagyományos tányérosra gondolok nyilván) kellene lecserélni, nem nagyon bírják ezt az iramot
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. eXploRe4ct...
2009.02.16. 08:48
StevyXIX: ez így, ebben a formában nem igaz! Elég az Intel SSD-jére gondolni, vagy az új Samsung-okra és máris oszlanak a kétségek. De az nem vitás, hogy ennek az időszaknak korábban el kellett volna jönnie, szerintem is.

A Wireless USB pedig nem mai csirke: a Belkin mérnökei már túl vannak eme megpróbáltatáson, persze nem ebben a formában: ők nem az mp3 lejátszóba építették be, hanem egy vezeték nélküli Hub-ot hoztak létre, ami véleményem szerint nagy hiány volt a piacon! Persze ezzel lehet vitatkozni, hogy igazából semmi értelme, de akinek több, mint félszáz vezeték hever az asztalán, mint nekem, jó eséllyel velem ért majd egyet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!