iPon Hírek

Mobilhoz csatlakoztatható kamerákat mutatott be a Kodak

Dátum | 2014. 01. 14.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A több mint 120 éves, egykor képalkotó eszközeivel az élen járó Kodak most a mobilfotózás térnyerésével próbál minél inkább visszatérni a köztudatba. A vállalat újdonságaihoz az ötletet a Sony QX10 és a Sony QX100 adhatta. Ezúttal is két eszközzel ismerkedhetünk meg, ám most már nyilván nem Sony exkluzív szerkezetekről beszélhetünk. A PixPro Smart Lens család tagjai azoknak jelenthetnek majd megfelelő alternatívát, akiknek megtetszettek a Sony által bemutatott, okostelefonra csatlakoztatható kamerarendszerek, ám nem a japán gyártótól származó mobiltelefonnal rendelkeznek. A vállalat elgondolása alapján ezek az eszközök fogják betölteni az űrt a telefonba épített, rendkívül korlátolt fényképezők és a digitális ultrazoom masinák között. A Kodak szerint az okostelefonok legnagyobb hátránya az, hogy nem lehet velük a távolabbi objektumokra ráközelíteni. Nos, ezt a Smart Lens kamerák valóban meg fogják oldani, hiszen tekintélyes zoomátfogóval rendelkeznek.
A Kodak PixPro Smart Lens kamerák segítségével készített fényképek és videók a legtöbb esetben jobb minőségűek, és persze jobban fókuszáltak lehetnek az optikai zoomnak köszönhetően. A párosból a Smart Lens SL10 lesz a kisebbik modell. Az SL10 nevében a 10 a maximális zoomra utal: 28-280 mm-es lencsével van dolgunk, amit optikai képstabilizátorral (OIS) is felvérteztek. Ha videózásra került a sor, akkor 1080p-s felvételek rögzíthetőek vele. A Smart Lens SL25 ezzel szemben már akár 25-szörös optikai zoommal és ultraszéles, 24 mm-es nagylátószöggel kecsegtet (a tele állás az ismert paraméterek alapján 600 mm lesz). A Full HD videózás és az optikai képstabilizátor ebben is meg lesz. Az utóbbira itt már tényleg nagy szükség lesz a tekintélyt parancsoló zoom miatt. A Kodak azt még elárulta, hogy nem lesznek túlzottan nehezek a speciális kiegészítők, így jól hordozhatóak majd. Érdekes módon azt azonban nem tudhattuk meg, hogy mégis mekkora felbontású, és persze milyen átmérőjű a szenzor, ami a konstrukciók szívét jelenti. Akárcsak a Sony termékei, a Kodak csatlakoztatható kamerái is vezeték nélküli adatkommunikációt folytatnak az okostelefonnal, tehát a mobiltól távolabb is kihelyezhetjük őket. A leírás szerint Wi-Fi kapcsolat épül ki a két eszköz között, így jónak ígérkezik a maximálisan áthidalható távolság és a sávszélesség is. A Smart Lens kamerákhoz készül majd egy ingyenesen letölthető és használható alkalmazás, ennek a segítségével aknázhatjuk ki a kiegészítőkben rejlő összes lehetőséget. Az applikáció egyaránt elérhető lesz az Androidot és az iOS-t futtató készülékekre is, vagyis a vezető trióból csak a Windows Phone fog hiányozni. A Kodak PixPro Smart Lens kamerák alacsonyabb áron lesznek beszerezhetőek, mint a Sony QX-ek, de még így sem nevezhetőek olcsónak. A Smart Lens SL10 200 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerül majd a boltokba, míg az SL25-ért már 300 dollárt fognak elkérni. A duó egyszerre jelenik majd meg valamikor tavasszal – pontosabb dátummal nem szolgáltak.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. deaks
2014.01.14. 23:07
SONY QX-ek is minden android vagy iOS rendszerű telefonnal működnek. Nem kell hozzá sony telefon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. malvoisen
2014.01.15. 00:51
+1 Sőt, csak támogatás kérdése (lehetne WP is, tudtommal az még nincs), mert a kapcsolódás Bluetooth/NFC az adatátvitel pedig WiFi. Szóval csak szoftvert kell írni.

Szeptember óta a Kodak igen csak "megcombosodott"... most már nem a szabadalmaikból élnek, hanem másolnak. Hurrá /s
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DogTheDog
2014.01.15. 08:45
A hir tobb szempontbol is erdekes,szamomra foleg azert,mert a Kodak a tavalyi csodjekor kijelentette hogy kiszallt a kepalkoto eszkozok gyartasabol.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. junkie
2014.01.15. 13:40
Jó ötletnek tűnnek ezek a kütyük... papíron. De amíg egy 99 dolláros kompakt fényképezőgép körbeveri minden paraméterben ezt a 200 dolláros csodát, nem hinném hogy nagyon lenne létjogosultsága.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DogTheDog junki...
2014.01.15. 14:11
Egy tizezres kompakt sajnos nem veri ezeket sehogy sem.Ezek gyakorlatilag egy 200-300 euros kompaktnak felelnek meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!