iPon Hírek

Mobilméretű projektor a 3M-től

Dátum | 2008. 01. 08.
Szerző | Gabriel
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az ötlet már meglehetősen régi, de a megvalósítás teljesen új: a 3M a CES alkalmával mutatta be egy olyan miniatűr projektor prototípusát, amit még egy mobiltelefonba vagy digitális kamerába is be lehet illeszteni.

Méreteit tekintve ez a darab megközelítőleg 1 x 4 x 3 cm-es, ami valóban elég kicsi ahhoz, hogy a legtöbb mobil eszközbe integrálni lehessen - amint ezt Todd Rutherford, a 3M optikai rendszerekkel foglalkozó részlegének termékfejlesztő specialistája is elmondta.

Fényforrásként a projektor egy LED-et használ, felbontását tekintve pedig VGA-minőséget (640 x 480) nyújt egy nagyjából egy cm-es átmérőjű lencsén keresztül.

A bemutató alkalmával a prototípust egy kis kézi eszközbe építve mutatták be, amely flash memórián tárolt videókat vetített ki falakra és más fényes felületekre, amelyeket még fél méteres távolság esetén is elég jól lehetett látni, bár ennél nagyobb távolságoknál a környezet erős fényei miatt már jelentősen romlott a láthatóság.

Sokak figyelmét fel is keltette a bemutató, köztük - természetesen - mobiltelefon-készítő és hálózat-operátor cégek alkalmazottjaiét is.

A 3M már most is együtt dolgozik egyes, a projektortechnika iránt érdeklődő cégekkel; Rutherford szerint ennek az eredményei várhatóan már 2008 első negyedében elérhetővé válnak - bár az érintett cégek nevét természetesen elhallgatta.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!