iPon Hírek

Mobilokban már olcsóbb lehet az AMOLED, mint az IPS

Dátum | 2016. 03. 29.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Évekkel ezelőtt, az AMOLED-ek megjelenésekor szinte mindenki azt prognosztizálta, hogy idővel olcsóbb lesz az OLED paneleknek a gyártása, mint a hagyományos LCD-knek, de mostanáig nem tudtuk pontosan, hogy mikor következhet a fordulópont. Az IHS Technology legfrissebb kutatása alapján most jött el az a pillanat, mikor már nem feltétlenül vezet minden fronton az LCD.
A koreai etnews adta hírül az IHS Technology aktuális felméréseire hivatkozva, hogy a Samsung termékpalettájából válogató partnerek esetenként már jobban járnak, ha AMOLED-et használnak a készülékek alapjául, mert ehhez férhetnek hozzá kedvezőbb áron. Az olcsó AMOLED panelek az okostelefonokat érintik elsősorban, ugyanis ennél a technológiánál egyelőre a képátló növekedésével drasztikusan kúsznak felfelé az árak. Szóval a pozitív hírek mellett azt is le kell szögeznünk, még jócskán odébb van, hogy a táblagépek, esetleg a notebookok erre álljanak át a költséghatékonyság jegyében, a televízióknál pedig még távolabbi ez a „cél”. Az IHS Technology jelentése egészen pontosan kitér arra, hogy mely panelnek köszönhetően érkeztünk el ehhez a várva várt mérföldkőhöz: az elemzők az 5 hüvelykes átlót felvonultató Full HD kijelzőnél számolnak kedvezőbb árral – természetesen átlagolva jött ki az eredmény, szóval pontos rálátásunk nincs arra, hogy mekkora tételben való vásárlásnál értendőek az alábbi számok. 2016 első negyedévében az LTPS (low-temperature polycrystalline silicon) eljárással készülő LCD paneleket 14,6 dolláros áron számlázta a partnereknek a Samsung, míg a vállalat által Super AMOLED technológiásnak titulált – ezt a jelzőt a Samsung sok éve alkotta meg, és azokra az egységekre használja, melyeknél az érintést érzékelő réteg és a panel egybe van építve – OLED kijelzők darabja 14,3 dollárt kóstált. Az IHS Technology folyamatosan figyelemmel kíséri ezeket az árakat, így azt is tudjuk, hogy tavaly év végén még viszonylag nagy volt az LCD előnye. Egy negyedévvel korábban a Samsung 17,1 dollárért kínálta az OLED-es megoldást, míg az LCD-ért már akkor is csak 15,7 dollárt kellett fizetnie a megrendelőknek. (Érdekesség, hogy az OLED esetében az anyag és a gyártási költség kb. fele-fele arányban oszlik el a 14,3 dollárból, míg az LCD-nél majdnem 65% a hozzávaló ára, és csak 35% az előállítás.)
A Samsung azért tudja ilyen mértékben lentebb faragni az AMOLED paneljeinek az árát, mert egyre nagyobb volumenű megrendelések futnak be ezekre. A legjobban kihasznált gyártósorok már 95 százalékos termeléssel üzemelnek, ami nagyszerű a vállalat számára. Példának okáért így 16%-kal lehet faragni az értékesített panelek árát, ahhoz képest, mintha mondjuk csak 70 százalékos lenne a kihasználtság. A Samsung már azon is dolgozik, hogy újabb gyártósort állítson fel, ami ismételten jelentős árcsökkenéshez vezethet. Természetesen a vállalat nem hozza nyilvánosságra, hogy kiknek és mit szállít, de az etnews elmondása szerint kínai partnerek állnak sorban egyre nagyobb mértékben az AMOLED kijelzőkért, szóval nem kizárt, hogy egyre több ilyen megjelenítővel ellátott költséghatékony okostelefon fogja ellepni a piacot.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

15. ThePoweR
2016.03.29. 10:17
Élettartammal mi a helyzet? A 2 éves S4-emen is vannak már szép fakulások. Igaz szürkén vehető észre csak, mint pl a notification bar.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. DemonDani ThePo...
2016.03.29. 12:05
Valószínűleg be is égnek továbbra is. Ezek sajnos elkerülhetetlen nyűgök.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. FaL
2016.03.29. 12:23
"míg a vállalat által Super AMOLED technológiásnak titulált [...] OLED kijelzők darabja 14,3 dollárt kóstált"

Egy Galaxy S7 $699 (MSRP).

Egy snapdragon 820 kb. $70, a kijelző $14,3, a PCB-ről és a többi kacatról nincs most infom, de ha az alábbiból indulok ki, akkor nem lehet több, mint $150-200.Erre ugye még rárakódnak a különböző licencelési, meg egyéb díjak, de ezek sem ütik meg szerintem a $100-t. Szóval ott vagyunk, hogy van egy telefon, amit max. ~$400-ba kerül előállítani, viszont eladják $700-ért. What?

És akkor az iphone-okról ne is beszéljünk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Resike FaL
2016.03.29. 12:32
Azért egy cégnek vannak egyéb költségei is a gyártáson kívül.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. ChoSimba FaL
2016.03.29. 12:37
Mert minden termék annyiba kerül, mint a benne lévő materiális anyagok összesen ?
Üdv a Földön, idegen !
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.03.29. 12:43
Ha ránézel a grafikonra láthatod, hogy a materiális anyagokon kívül szerepel benne az összeszerelés és tesztelés is és utána megjegyeztem a gyártástól különálló költségeket is, pl. az Androidos licenc díjakat.

A lekezelés helyett ha nem tudsz érdemit hozzátenni, akkor inkább ne válaszolj. Köszönöm!

@Resike
Valóban, ahogy írtam is, de ezek az egyéb költségek szerinted kitesznek több száz dollárt? Szerintem nem. Így viszont elég pofátlan az árazás, bár ugye minden annyiba kerül, amennyit az emberek hajlandóak érte fizetni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. ChoSimba FaL
2016.03.29. 13:29
Ezeken kívül szerinted semmi más költsége nincs a cégnek ? És a sw/hw fejlesztés, marketing, support, logisztikai ktg. soroljam még ?
Ne légy naiv.
Ezen igazán nincs túl sok haszon, nézz meg inkább egy cipőt és azon rémüldözz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2016.03.29. 14:38
Látom a lekezelő stílusból nem tudsz lejjebb adni. Sebaj.
Amiket írsz, azt mind beleszámoltam, amikor a gyártástól különálló költségeket említettem, de valóban nincs semmilyen fogalmam, mivel nem dolgozom se a Samsung R&D részlegén, se a gazdasági osztályon, ugyanakkor valószínűsítem, hogy Te sem. Szóval naiv Te se legyél és ne feltételezd, hogy nem túl sok a haszon a termékeiken.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. ThePoweR FaL
2016.03.29. 16:47
Szállítás, marketing, fejlesztés(hw sw), garancia, maga a telfon amit kiszámoltál. Plusz valami hasznot is rá kell rakni nem? Különben is úgy fejlesztenek és áraznak hogy megvegyék. Ha megveszik 700-ért akkor annyiért fogják adni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Sediqwe FaL
2016.03.29. 16:51
Adok 700 eurot ha összeraksz egy s7t, tufod mi van benne, hajrá
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Bihus FaL
2016.03.29. 17:26
A tesztelés itt csak a gyártósori tesztelésre vonatkozik, a fejlesztés során elkövetett tesztelések, mérnöki munkaórák stb. akár sokmillió dollárt tesznek ki. Úgy számolj.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kiskoller FaL
2016.03.29. 17:46
Még mindig ott tartunk, hogy egy műszaki/informatikai cikk esetében a komponensek / gyártás költségeit akarjuk szembe állítani a termék árával?

Miért nem adja a steam 3 dolcsiért a játékait? Az bőven fedezné az infrastruktúra fenntartását, nem kerül olyan sokba egy szerverpark. Végülis amikor játékot veszek/töltök, csak biteket másolok le...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gunther FaL
2016.03.29. 19:41
Csak az 5" full hd kijelzőnek ilyen jó az ára az S7-ben meg 5.1" 1440p-s kijelző van ami szépen megdobhatja az árát.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fofoka FaL
2016.03.29. 21:20
"...de ezek sem ütik meg szerintem a $100-t."

Tipikus példája annak, amikor alapos kutatás után a pontos adatok függvényében formálunk mértékadó véleményt. Ja, nem. Fejlesztési költségek valószínűleg nagyok lesznek, amit kívülállóként megbecsülni lehetetlen. Mellesleg mindegy mekkorák a költségek, úgyis a piac árazza be. Amiből ugye a nagykerár egy része a gyártóé. MSRP? Nemár!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ChoSimba FaL
2016.03.29. 21:30
Nem akartalak megbántani, kicsit sem, meg nagyon sem, de egy termék árát így firtatni nem mondom meg hogy hány évesek szokták.

A legjobban akkor tudod kiszámítani a hasznot, ha egy komplett termékciklus alatt összeveted a bevételt és a kiadást. Ez töredéke lesz az általad számolt árnak.
De tessék beleszámolni mindent, ne csak az "anyagköltséget" vagy egyszeri költségeket.
Én csak azt mondom - mindennemű bántó szándék nélkül -, hogy ennyi hozzáértéssel ne vágj bele saját üzletbe, mert nagyon csúnya vége lesz.

De felejtsük el. Nézzük máshonnan. Van egy gyárad, ami gyárt havi X millió telefont. Mennyiért kell adni, hogy a profitot maximalizáld ? Mert végső soron ez egy cég érdeke, nem az, hogy mindenkinek ilyen telója legyen ócón. Nyilván annyiért fogja adni, hogy legyen rá pont X millió vevőd. Na ez most pont 700 euró.
Ha drágábban adod, akkor a gyárad felesleges kapacitással rendelkezik, feleslegesen adtál ki pénzt a kapacitás felépítésére. Ha olcsóbban, akkor nem maximalizáltad a profitot, adhatnád drágábban is, elmenne.
Így hát a termék árát leginkább a kereslet határozza meg, mert gyártó kapacitást azért lehet változtatni, még ha lassan is. Telefonoknál mondjuk kb. pont értelmetlen, mert mire felépül a gyártósor, addigra elavul a termék.
És mitől lesz nagy a kereslet, hát a reklámoktól, a brandingtől. Lásd az ájfón szócikk alatt
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!