iPon Hírek

Mobilos alkalmazással állt elő a katasztrófavédelem

Dátum | 2013. 11. 27.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az okostelefonok és a táblagépek valamilyen formán már a lakosság nagy részénél jelen vannak, így a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elhatározta, hogy meg fognak jelenni ezeken a platformokon is. Ezen kezdeményezés keretében jött létre a mai elvárásoknak megfelelő veszélyhelyzeti tájékoztató rendszer. A megoldás a Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület és a Microsoft hazai képviseletének együttműködése révén valósult meg. Európában eddig egyedülálló kezdeményezésről van szó, ennek fényében pedig különösen örömteli az app létrejötte. A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már hónapok óta dolgozott a programon, hogy az végül a lehető legkiforrottabb, részletesebb és sokrétűbb formát öltve kerülhessen a felhasználók keze közé. A megoldás létrehozását azért tartották fontosnak, mert a lakosságot egyre több környezeti veszélyhelyzet fenyegeti napjainkban, és ezek sokszor a legváratlanabb időszakokban csapnak le. Elég csak a márciusi hóhelyzetre visszaemlékeznünk, ami a felkészületlenség okán milliárdos károkat okozott a lakosságnak. Ennek mostantól valamelyest könnyebben mehetünk majd elébe a BM OKF applikációjának használatával. Az alkalmazás lényegében minden észlelt eseményről azonnal tájékoztat minket (amennyiben úgy kívánjuk), így még időben tudunk majd reagálni a kiadott figyelmeztető és riasztási jelzésekre.

A program telepítését követően sokfajta beállítás között lavírozhatunk majd ahhoz mérten, hogy mennyire egyszerű feladatot lát el. Az első és legfontosabb beállítás, hogy megadhatjuk a lakó-, illetve tartózkodási helyünket, vagy azt, hogy hova tervezünk utazni, ha arról lenne szó. Amennyiben nem állítjuk be ezt, akkor mindenről, válogatás nélkül értesít minket az app. Természetesen a helyünket a beépített GPS vevővel rendelkező készülékek esetében, magától is meg tudja állapítani, így dinamikusan, önállóan is reagál a megoldás a pozíciónk változására. A kiadott figyelmeztetések a könnyebb áttekinthetőség érdekében nem csak listába szedve tekinthetőek meg, hanem térképen is. Az értesítések különböző fokozati jelzésekkel is megszűrhetőek lesznek. Három ilyen fokozat van: riasztások, figyelmeztetések és minden (különböző árnyalattal fognak feltűnni a jobb átláthatóságért). Ezek mellett több, egyéb opció is helyet kapott a szoftverben. Megadható csendes időszak, amikor nem szeretnénk ezekről értesülni, és tetszőlegesen állítható benne, hogy milyen hangokkal (esetleg rezgéssel, LED-ekkel) jelezze nekünk a kiadott tájékoztatókat.

Az applikáció lényege, hogy mindenkit a lehető leghamarabb tudjanak értesíteni, és ne maradjanak le a legfrissebb várható eseményekről azok sem, akiknek esetleg nem jut idejük internetezni ilyen témakörben, vagy híradókat figyelemmel követni. Éppen ezért az újdonság teljesen ingyenesen fogja kelletni magát, és az összes nagyobb platform számára elérhetővé fogják tenni. A programot gondosan készítik elő, mert nem szeretnének fennakadásokat a terjesztése során, így több fázisban tesztelik azt. Eddig belső vizsgálatoknak vetették alá, mostantól pedig már bárki kezelésbe veheti, de még béta jelzővel illetik, tehát egyelőre a felhasználói visszajelzéseket várják, hogy megfelelőre csiszolhassák mindenki számára. Az alkalmazás letöltését és használatba vételét először az androidos okostelefonok és tabletek felhasználói tehetik meg, de az iOS-re és a Windows Phone-ra optimalizált verziók is hamarosan fel fognak bukkanni. A program elérhető a BM OKF honlapján (www.katasztrofavedelem.hu) keresztül, és persze a piacterekről közvetlenül is (BM OKF VTR néven keresendő). Az Androidra szabott változat esetében legalább a 2.3-as verziójú eszközzel kell rendelkezni, de egyéb megkötés nincs; az app 11 MB. Letöltés: Android
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. hpeter105
2013.11.27. 10:58
És akkor nem lesz SMS márciusban?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. szergej77
2013.11.27. 11:21
Lesz SMS márciusban... sőt . Jó dolog ez, de még nincs minden embernek okos telefonja, illetve akinek van, jó ha a 30%-a felteszi majd a programot. Akkor lenne értelme ha gyárilag ezzel a programmal adnák ki a telefont. Az a gáz, hogy ebbe több 100 milliót öltek, de a tűzoltóságoknak meg nem képesek kellő támogatást biztosítani, hogy működjenek. Ebből is valaki jól meggazdagodott.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. mviski
2013.11.27. 12:17
Még csak béta állapotban van a történet, egyébként jó lesz majd idővel. Az egy dolog hogy kevés embernek van "okostelefon"-ja, de annak nagy része nagyon nem okos telefon, meg mobilnet nélküli papírnehezék maximum. Értem én azt is hogy nem mindenki teheti meg hogy 80-90e+-os mobillal járkáljon. Viszont azt az x misit ami ebbe nyomtak azon vehettek volna 1-2 hókotrót vagy speciális mentő kocsikat hogy ne megint a sógoroknak kelljen majd kivakarni minket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Netere
2013.11.27. 12:50
szergej77, ez a pénz szerintem nem valami helyett lett kidobva az ablakon, és nem hiszem, hogy ebből valaki indokalatlanul meggazdagodott volna (főleg hogy ingyenes) az hogy informatikusok magast összegeket kapnak a fejlesztésért azzal szerintem nincs probléma, ez nem az a szakterület ahol havi 120 ezer forintért dolgozonak. A tűzoltóságnak hosszútávon kevesebb dolga lesz ha jól működik a rendszer ezért a támogatás helyett itt az innovációval csökkentik a költségeiket
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. BruzsaPeti
2013.11.27. 13:56
Netere-nek igaza van. Nem értem miért siránkoztok. Miért kell a jó dolgokat is köpködni? Ha depressziósak vagytok szedjetek gyógyszert.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Szefmester
2013.11.27. 13:59
Ne máááár. Most már nekem kell ellenőriznem hogy esik e a hó, vagy kiszállhatok a kocsiból, csak mert sokba kerül nekik az sms és inkább fejlesztettek egy appot meg fizetnek pár fickó hogy állandóan pötyögjék be hogy: Esik a hó!

Valahogy ez olyan személytelen.. ez már nem olyan mint egy szívhez szóló sms a dicső vezér jobbkezétől.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. FRK
2013.11.27. 16:52
Ha emlékezetem nem csal, akkor márciusban is volt figyelmeztetés, csak akik elindultak, azok lesz.rták. Legalábbis én nem aznap tudtam meg, hogy nagy hó várható, hanem már 2 napja. Oly mindegy hogy küldik az infót, ha a "sok okos" nem törődik vele. Itt a "sok okoson" nem azokat értem, akiknek mindenképp úton kell lenniük, hanem azokat, akik narancs riasztás alatt mennek gyerekkel nagyit látogatni, meg mindenórás terhesen mennek kiruccanni hosszú hétvégére.

A havat elkotorni és embereket kimenteni meg nem fog az applikáció, így a tűzoltóság munkája nem csökken jelentősen. Mert márciusban pl ez volt a baj, hogy gyakorlatilag nem volt hókotró, ami eltolja a havat, nem az hogy nem volt figyelmeztetés.
Végül is ártani nem fog, max újabb fajta figyelmeztetéssel nem foglalkoznak majd az emberek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. szergej77
2013.11.27. 16:53
Jó dolog ez, mint ahogy írtam, csak azt is tudni kell, hogy egyes tűzoltóságoknak, lassan már a működésükre sincs pénz, de erre úgy néz ki hogy van, szomorú.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mikej95
2013.11.27. 16:55
Ez nagyon gáz. Nem értem, hogy ez hogyan fogja megakadályozni, hogy ne megint a parasztbácsi traktorral, a szlovák hókotrók, a feloszlatott Magyar Gárda, az Új Magyar Gárda, a szél, a napsütés, a wookiee-k, az autobotok takarítsák fel a havat.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szefmester
2013.11.27. 19:47


Azt hiszem itthon nem esett ennyi hó a totális káoszhoz, sőt egyszer a várost ahol élek (kb 40k lakosú) elzártnak ítélték úgy hogy kerékpározni lehetett az utakon... Ment a pánik, és a meglepődés hogy jééé télen esik a hó.

Emlékszem volt olyan év 2003 elején amikor a városba bevezető utak mentén másfél méteres hófal volt, és csak oda nem lehetett bejutni ami ilyen dűlő jellegű útszakasz volt. Pár éve meg egy fele olyan intenzív hószálingózás is totális elzártságot okozott. Itt nem az előrejelzéssel van a gond, hanem a hóeltakarítással.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!