iPon Hírek

Mobilos hármasfogat az Achostól

Dátum | 2013. 04. 21.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Archos nevét főleg a táblagépeik tették ismerté, de szeretnék kiterjeszteni a mobilos részleget is. A befektetők minden bizonnyal vonzóbbnak találnának egy olyan vállalatot, ami több stabil lábon áll egyszerre, és maga a gyártó is merészebben űzhetné az ipart kiterjedt piaccal a háta mögött. Az Archos korábban nem látott potenciált az okostelefonok területén, ugyanis nagyrészt a szolgáltatók által támogatott eszközöket keresték a felhasználok. De mint minden, ez az ágazat is formálódik, és most már a független versenyzők is jó eséllyel indulnak a jövendőbeli tulajdonosok kegyeiért. Ezért is döntöttek úgy, hogy itt is megpróbálkoznak a táblagépeknél használt értékesítési modellel. Ehhez persze szükség van egy jó termékfelhozatalra, úgyhogy lássuk mit alkottak az Archosnál.
Archos 53 Platinum
A trió minden tagja más méretben képviseli majd a márkát, így több érdeklődő figyelmét kelthetik majd fel. A két Platinum nyugodtan lesz egy lapon említhető, ezek ugyanis csak a képátlóban különböznek egymástól, a specifikációjuk java ugyanaz. Az Archos 50 Platinum 8,9 milliméter vastag házába egy 5 hüvelykes megjelenítőt szereltek, és egy 2000 mAh-s telepből nyeri az energiát. A nevéből kitalálható, hogy az 53 Platinum már 5,3 colosra nőtt, a 2800 mAh-s kapacitású akkumulátor miatt pedig 9,25 mm-re hízott. Ez a modell a megjelenését tekintve nagyon hasonlít a Galaxy Nexusra. A Platinumok felbontása egyaránt 960 x 540 képpontos (qHD). A készülékeken az Android 4.1.2 Jelly Bean fut teljesen nyers felülettel, tehát az Archos nem hajtott végre szoftveres változtatásokat a Google rendszerén. A sebességről a Qualcomm Snapdragon 200 vonal egyik tagja, az 1,2 GHz-es MSM8225Q gondoskodik. Ez négy Cortex-A5 maggal és egy Adreno 203 IGP-vel dolgozik, a munkáját pedig 1 GB rendszermemória fogja segíteni. Sajnos nekünk mindössze 4 GB tárhely jutott, de egy microSD-vel szerencsére ezt a problémát orvosolhatjuk.
Archos 50 Platinum
Két kameránk van, és megapixelekből sincs hiány. Hátra egy nyolcas előre pedig egy kettes került, így a videóhívásainkat HD-ben is folytathatjuk, a főkamerával készült nagyfelbontású képeket pedig nagyobb megjelenítőn is visszanézhetjük, mivel a Wi-Fi támogatja a DLNA lehetőséget. Ezenfelül a Platinumok kapcsolati képességei mondhatni átlagosak: van 7,2 Mbps-os HSDPA, GPS vevő és Bluetooth 3.0 modul, az egyetlen extrát az FM rádió jelenti, ami sokaknak kellemes pozitívum lehet. Nameg ne felejtsük el, hogy ezek két SIM kezelésére is képesek, bár ennek a megoldásáról részleteket nem tudunk. A dupla SIM lehetőség szinte az egyetlen olyan tulajdonság, ami a felhozatal legkisebb tagjával közös nevező. Az Archos 35 Carbon a mostanra kicsit megöregedett Android 4.0 rendszerrel kerül bevetésre, és feltehetően az ICS is alap állapotban lesz. A 3,5 hüvelykes IPS panel HVA (320 x 480) felbontást kapott, így a pixelsűrűsége megfelelő lesz, a betekintési szögekre pedig egyáltalán lehet panasz. Sajnos a kamerák terén már nem ilyen jó a helyzet, az első VGA-val ugyan még ki lehet békülni, de hátra is egy ilyen került, ami bizony 2013-ban az árát figyelembe véve is vérszegény; "természetesen" LED villanónak nyoma sincs.
Archos 35 Carbon
A telefon teljesítményéről egyetlen 1 GHz-es Cortex-A5 mag és egy Adreno 200 gondoskodik - egy Qualcomm MSM7225A-ról van szó - 512 MB-nyi memóriával karöltve. A háttértár microSD-vel megtoldható, alapból 4 GB áll a rendelkezésünkre. A kapcsolati lehetőségek nagyjából kimerülnek a 3G, WLAN, Bluetooth, GPS kvartettben, némi pluszt jelent, hogy itt is van FM rádiós egység. Az üzemidőért egy 1300 mAh-s telep felel, mely teljesen elegendő lehet a visszafogott hardver mellett. Az Archos 35 Carbon a legolcsóbb, ez mindössze 100 dollárt kóstál, míg az Archos 50 Platinum ára már 220 dollár, az Archos 53 Platinumért pedig 250-et fognak elkérni a kasszánál. A boltok polcaira májusban fognak felkerülni, a szolgáltatók érdeklődését biztos nem fogják felkelteni, így a független megoldások szerelmeseinek kedvezhetnek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. LoGA
2013.04.22. 10:57
A kisebbik felejtős szerintem, de a két nagy nem is rossz, nagyon pofásra sikeredtek. Bár szerintem az 5 col és afeletti kijelzőméret egy telefonnál már nagy, ha valaki nem kosaras vagy diszkoszvető. Ez ilyen táblának kicsi, telefonnak nagy kategória...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. McKangi LoGA
2013.04.22. 13:01
Hát nekem most jelen pillanatban egy 5 colos kínai tepsifonom van.
Szerintem ez még pont határeset méret szempontjából.
Nem cserélném le semmi pénzért!
Azt nem értem, hogy tudtam előtte normál méretű telefont használni, annyira kicsinek tűnnek most.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!