iPon Hírek

Mobilra szerelhető mikroszkóp

Dátum | 2012. 02. 16.
Szerző | Jools
Csoport | MOBILTELEFON

A finnországi VTT Műszaki Kutatóközpont fejlesztői egy olyan kiegészítővel álltak elő, amely kamerás mobiltelefonunkat nagyfelbontású mikroszkóppá varázsolja. A műszer segítségével egészen századmilliméteres méretekig vizsgálódhatunk a mikrovilágban. A kisméretű készüléket a telefon kamerája elé kell rögzíteni, és a képernyőn láthatjuk a felnagyított képet, amelyet a kamera segítségével akár rögzíthetünk is. Az optikai lencsét LED-es fényforrások veszik körül, amelyek több szögből világítják meg a vizsgálni kívánt területet, így megfelelő szoftverrel akár háromdimenziós képeket is rögzíthetünk. A mikroszkóppal felszerelt kamera látótere 2x3 mm.


A fejlesztők szerint a „mobilmikroszkóp” különösen praktikus segítség lehet a nyomdaiparban vagy a textiliparban dolgozóknak a minőségellenőrzésben, a biztonsági ipar munkatársai pedig használhatják különféle logisztikai rendszerek mikrokódjainak leolvasására vagy eredetiségvizsgálatra. De alkalmas a természet közelebbi vizsgálatára is, és gyakorlatilag bármely olyan esetben, amikor apró struktúrákat kívánunk tanulmányozni. Az aprócska kiegészítő a tervek szerint 2012 első felében kerül a piacra, az áráról egyelőre nincs információ. Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. sanyix
2012.02.16. 17:20
ügyes, kéne.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. I.Jozsef83
2012.02.16. 17:37
Szuper egy dolog ez - aztán nehogy elszálljanak az árával ... pedig egyet benéznék belőle az tuti ... ha elég okosak nagyot kaszálhatnak sok-sok darabszámon és mindenki elégedett volna .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!