iPon Hírek

Mobinnova netbook a Tegra erejével

Dátum | 2009. 06. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az Nvidia Tegra SoC (System-on-chip, azaz rendszer a chipen) megoldásának bemutatója alig néhány órája ért véget az idei Computexen, ám a gyártó egyik partnere, a Mobinnova már be is jelentette saját netbookját, amely a Tegra erejével próbálja meghódítani majd a vásárlókat. A gyártó ezzel a lépéssel az első olyan vállalat, aki Tegra alapú netbookot jelentett be a piacon. Valószínűleg hamarosan jön majd a többi partner is, mivel számos cég műhelyében készülnek a Tegra köré épülő konfigurációk.


Az ultra hordozható számítógép 8,9 hüvelykes LCD kijelzővel bír, méretei miatt tulajdonképpen a netboook vagy a smartbook kategóriába illeszkedik. A 232 x 186 x 20,5 mm-es méretekkel rendelkező konfiguráció 836 grammot nyom a mérlegen, azaz a Mobinnova Élan egy meglehetősen könnyű és kisméretű kompakt gépnek minősül. A pici méret ellenére igen figyelemre méltó tulajdonságokat hordoz magában az Élan: a rendszerben WiFi és 3G adapter, valamint egy beépített webkamera is helyet kapott, ám mégsem ezek, hanem az energiatakarékos működés számít hatalmas érdekességnek. A gyártó állítása szerint a rendszerrel 5 óra és 10 óra közötti időtartamban nézhetünk HD videókat egyetlen akkumulátor töltéssel, míg a zenelejátszás lecsukott fedlappal akár 24 napon (!) át is üzemelhet, szintén egyetlen akkumulátor töltéssel. Ezek az adatok mindenképpen lehengerlőek.

A Mobinnova Élan zökkenőmentesen képes lejátszani a 720p HD videókat, de az is előnyei közé tartozik, hogy a hagyományos netbookoknál sokkal jobb, gazdagabb felhasználói élményt kínál például internetezés közben. Az alacsony fogyasztású Tegra SoC rendszerre épülő netbook megjelenésével és árával kapcsolatban egyelőre nincsenek információk. A mai Nvidia előadás alapján várhatóan az év vége felé kerülhetnek forgalomba a Mobinnova Élan-hoz hasonló netbook megoldások.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. Segal
2009.06.02. 20:31
VISSZA A HIRHEZ

a kijelző felbontását azért jó lenne tudni de amúgy igéretes darabnak tűnik főleg ha az ára is megfelelő lesz
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. leviske
2009.06.02. 22:50
Nocsak! Én a Tegra-ból inkább okostelefonokat vártam, nem netbook-ot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kobaljov
2009.06.02. 23:46
Rövid demo videó:
http://www.youtube.com/watch?v=xoAstdgblIw


+ úgy tűnik az Nvidia a MID alatt a netbook méretű és típusú gépeket (is) érti, az Intel pedig csak az ezek és az okostelefonok közti kategóriát
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!