iPon Hírek

Modern irodák része lehet a Google Jamboard

Dátum | 2016. 11. 02.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google ezúttal egy elég különleges eszközt mutatott be. A Jamboard egy olyan termék, ami az irodákban, tárgyalókban található mezei fehértáblát szeretné felváltani, és egy sor digitális lehetőséget foglal magában a sokoldalú felhasználhatóság érdekében.
A Jamboard digitális tábla ötlete egyáltalán nem újdonság már, de egyelőre valószínűleg nem sok munkahely van ehhez hasonló kiegészítővel is felszerelve, szóval bőven van hely a piacon a Google megoldása számára. A keresőóriás egyébként valószínűleg a Microsoft Surface Hubnak szeretne leginkább méltó ellenfelet állítani, és erre a célra hellyel-közzel meg is felel a Jamboard. A redmondiak terméke két méretben érhető el, és a kisebb éppen akkora, mint a Jamboard, viszont azon a Windows 10 operációs rendszer teljesít szolgálatot, a Google megoldásán pedig értelemszerűen nem ez lesz jelen.
A Google „digitális táblája” 4K felbontással szolgál majd az 55 hüvelykes képátló mellé, ami megfelelő részletességgel szolgál majd akkor is, amikor a felhasználók közelről, mellette állva nézik a felületén kirajzolódó tartalmakat. A Jamboard az Android operációs rendszert futtatja, amiről bővebb információt nem kaptunk, de valószínűleg át lesz alakítva a különleges igényeknek megfelelően. Ami biztos, hogy az alkalmazáskínálatban lesz például egy fehértábla applikáció, ami értelemszerűen egy nagy fehér felületet biztosít, amin több digitális író- és szerkesztőeszközt lehet majd kiválasztani a munkához. Jelen van továbbá a készüléken a G Suite is, ami a Google ide vonatkozó szoftvereit fogja össze – főleg irodai megoldásokra kell itt gondolni. A G Suite révén a tárgyalóteremben ülő embernek például arra is lehetőségük lesz, hogy a helyükön ülve tudjanak összedolgozni a táblára „kivetített” dokumentumokon. A Jamboard neve a jammelés szóból ered, ezzel is a kollaborációs munkára szeretne utalni a Google.
Digitális szivacs és kréta is tartozik hozzá.
A Jamboard egyértelműen az üzleti célú felhasználást tartja szem előtt, nem a hétköznapi embereknek lett kitalálva, így a szórakoztató alkalmazási területek a háttérbe szorultak. A készülék nagyon rugalmas lesz a vezérelhetőség tekintetében. Egyidejűleg képes lesz akár 16 érintést is kezelni, támogatja az érintőceruzák használatát, van benne mikrofon, ami a hívásoknál jöhet jól, de hangutasítások is adhatóak a kihasználásával, továbbá különböző eszközök is kapcsolódhatnak majd hozzá. A Jamboard fedélzetén található egy kamera is, ami szintén érdekes lehetőségeket fog nyújtani a Google elmondása szerint. Külső eszközök Wi-Fi használatával csatlakozhatnak majd hozzá, és a Jamboard is ennek a segítségével lesz képes elérni a belső hálózatokat és persze az internetet.
Arról a Google nem beszélt, hogy a színfalak mögött milyen hardver található, de minden bizonnyal a teljesítményre nem lehet majd panasz, minden helyzetben villámgyorsan fog reagálni a masina. A szerkezetet fel lehet szerelni a falra, akárcsak egy televíziót, de a Google szakemberei terveztek hozzá egy állványt is. A tartószerkezet négy lábán kerekek vannak, így bárhova pillanatok alatt oda lehet gurítani az irodában, és került rá egy tálca is, ahová például a táblához tartozó érintőtollakat lehet letenni.
A Google Jamboard ajánlott fogyasztó ára egyelőre nem ismert, de a vállalat elmondása alapján legfeljebb 6000 dollárt kell majd érte leszurkolnia a vásárlóknak. Ez elsőre elég soknak hangozhat, viszont a Microsoft Surface Hub még ennél is jóval többe, kilencezer dollárba kerül, szóval legalább a 2/3 vagy még kedvezőbb áron lehet majd ehhez az újdonsághoz hozzájutni. Hogy a Jamboard mikor kerül forgalomba? Nos, erre már csak 2017-ben fog sor kerülni, és konkrétabb megjelenési időpontot is csak a későbbiekben tűzhet ki a Google.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!