iPon Hírek

Modok zűrzavarába került a Grand Theft Auto 5

Dátum | 2017. 06. 21.
Szerző | InGen
Csoport | JÁTÉK

Zajlik az élet a Rockstar háza táján. A stúdió a napokban küldött ügyvédi felszólítást a Grand Theft Auto 5-höz elérhető legnépszerűbb modkészítő eszköz, az OpenIV tulajdonosainak. Ennek következtében az eddigi túlnyomóan pozitív értékelések a Steamen hirtelen átváltottak rendkívül negatívba, miután az utóbbi időszakban több mint 40 ezren értékelték a programot. A felháborodás tehát nem kicsi, hiszen a Grand Theft Auto 5-öt cikkünk írásának pillanatában körülbelül 230 ezren értékelték, így összességében jelenleg "vegyes" a játék teljes aggregált értékelése. A Rockstar korábban többször is hangoztatta, hogy egyébként nincs problémája a Grand Theft Auto 5-höz készült modokkal, egészen addig, amíg azok csak a játék single player részét érintik. Az utóbbi időben azonban az OpenIV segítségével már olyan modok készültek, melyek hatással vannak a multiplayer élményre, így jutott a stúdió erre a döntésre. A rajongók problémája, hogy szerintük ezzel a Rockstar gyakorlatilag megölte a modkészítést a GTA 5-höz. A negatív visszajelzéseket látva a stúdió közölte, hogy megpróbálnak kitalálni valamilyen kevésbé kemény intézkedést, ami nem korlátozza be ennyire a modkészítők szabadságát, azonban erről bővebben nem beszéltek egyelőre. A csalókat adományozásra kényszerítette a Take-Two Ezzel párhuzamosan a kiadó Take-Two megszüntetett három rendkívül népszerű csalós szoftvert, melyek közvetlenül érintették a GTA Online-t. A Force Hax, a Lexicon és a Menyoo oldalain egyaránt az a közlemény olvasható, hogy a Take-Two-val folytatott "megbeszélések" nyomán azonnali hatállyal felfüggesztik ezen programok fejlesztését és terjesztését. De ez még nem minden: a programok értékesítéséből származó bevételt át kell utalniuk egy jótékonysági szervezet számára, amit a Take-Two jelöl ki. Valószínűleg az érintettek így tudtak csak kibújni a nagyon komoly per alól, a kiadó pedig menet közben hasznot húz a pozitív PR-ból. A Take-Two egyelőre nem közölte, hogy melyik jótékonysági szervezet, vagy szervezetekről van szó.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. mikej95
2017.06.21. 09:34
Az a része kimaradt a történetnek, hogy a modok ellehetetlenítése mellett komolyan dolgoznak a mikrotranzakciók "népszerűsítésén". Online módban mindennek megemelték az árát (2-3 szoros szorzó se ritka) a szerezhető összegek pedig nem túl vaskosak. Persze játékot mostanában nem adtak ki így valamiből pénzt kell csinálni.

Az már meg sem lepne, ha a Rockstar valami álcivil/áljótékony szervezeteket jelölne ki. Az USA-ban nem egy olyan van, ahol 100 centből kb 5 jut a megsegítettekhez. Vagy ilyen Doctors Without Borders féle mediterrán komp szolgáltatást kéne pénzelniük vele.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. masko mikej...
2017.06.21. 09:48
Nem a Rockstar jelöli ki a szervezetet, hanem a Take Two.

Átdolgozhatnák a modrendszert, hogy személyes adatokkal való regisztráció kelljen és kulccsal aláírt (mint az androidnál az appok) modokat lehessen csak használni online és csak speciális sessionökben, ahol az eredményed, pénzed nem jön át a normal online sessionbe. Így meg lehet tartani azt, hogy a barátaiddal online szórakozz a modolt dolgokban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. mikej95 masko
2017.06.21. 10:03
Ennek így kellett volna lennie a kezdetektől. Csak azt nem értem, hogy a kivitelezéséhez mi köze van a mod tool lelövésének. Dekikált modder szerverek mod listával (mint kb 10-15 évvel ezelőtt) és vanilla szerverek. Persze dedikált szerverekkel még egyszerűbb lenne a dolog, de abban nekik nincs pénz, szóval kizárt dolog, hogy megvalósuljon.


A mikortranzackió erőltető része viszont így is áll a dolognak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. HussarF
2017.06.21. 11:08
A GTA Online-t tönkreteszik teljesen a csalók. Minden lépés üdvözlendő, amit ellenük tesznek. És a mod-ok sem ártatlanok, különben nem kezdték volna el basztatni az OpenIV-et sem. Ha kiszedik az online tartalmat single-be vele, akkor máris elég durván szembemennek az Rockstarral.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. pdx06
2017.06.21. 13:12
Modok nélkül a single GTA5 élvezhetetlen, inkább külön GTA5 online lett volna jó hogy a kecske is jóllakjon meg a káposzta is megmaradjon. Az viszont igaz hogy már a megjelenés másnapján tele volt csalókkal az online, már a legelső online próbám azzal kezdődött hogy dobálták elém a pénzes zacskókat meg kilőttek a zuhany alól 100-as szintű emberkék amit vajon hogy tudtak elérni 1 nap leforgása alatt. A stunts módban pedig vannak 5 másodperces rekordok a ranglistán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. csabi02 pdx06
2017.06.21. 18:18
1hónapja nem játszottam online,mert olyan szinten elbasszák a csalók,hogy az félelmetes.
Már alapból a cheatszoftverek készítőit felkötném,ha már ezt az egészet nem lehet ketté választani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. gumitamin
2017.06.21. 20:25
És akkor már nincs 1 csaló sem online?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2017.06.21. 21:36
Megjelenés óta kb 1-1 hetet bírtam vele játszani, aztán több hónapos kihagyás, épp emiatt. Nemrég gondoltam újra ránézek. Belépés után nem telt el 10 perc, 50ezresével elkezdett nőni a pénzem, felkúszott 40 millióig a kapott összeg. Gondolhatná az ember hogy milyen király, ezt 1 év alatt se farmoltam volna ki, csakhogy így meg elveszett az egész játéknak a varázsa, nem értékelem a megvásárolt dolgokat. Nem emlékszem, hogy találkoztam volna még egy ilyen játékkal, ahol ennyi csaló lett volna.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Busterftw
2017.06.21. 22:01
Nem ertem miert akarnak eroltetni a mikrotranzakciokat, amikor megjelenese ota minden honapban toplistas a jatek eladasi mutatokban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. csabi02 SeaQR
2017.06.22. 23:32
Ma reggel kipróbáltam és figyelmeztetés fogadott,persze miután a 1,5gigás update-t lehúzta és alig volt játékos,de legalább nem potyogtak sérthetetlen tankok, amivel 24órában összes játékost kicsinálhatom a végtelenségig...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Dav111 mikej...
2017.06.23. 02:15
Csak annál hatásos a mikrotranzakció, aki hagyja magá felültetni ennek. Ahogyan a DLC-kkel is ez a helyzet a többi kiadónál. Ha senki nem venne shark cardot, és ebből kifolyólag a drágítás miatt sokan otthagynák a játékot, nagyot bukhatna ez az üzleti modell... Ismételten bebizonyosodott, hogy a játékosok teszik tönkre a játékot. Ahogyan a csalásokkal is ők operálnak. És sajnos ez ellen nem lehet tenni, a játékosoknak össznépileg kellene összefognia, dd mindig legy egy Vér István csoport, akik fizetni fognak ilyenekért, mert anyuci/apuci megveszi nekik (még ha az említt szülők nem is tudják).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!