iPon Hírek

Modulos bővítési opcióval érkezik a Lenovo ThinkPad X1

Dátum | 2016. 01. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A variálható táblagépek tekintetében jelentős előrelépést hoz a Lenovo legújabb terméke. A ThinkPad családba besoroló tablet alapvetően nem tartogat sok érdekességet, de került rá egy bővítőfelület, ami sokak érdeklődését keltheti fel.
A CES 2016 alkalmával bemutatott ThinkPad X1 Tablet a Surface Pro táblához hasonlóan 3:2-es oldalarányú megjelenítővel lett ellátva, és maradt a Microsoft készülékénél látott felbontás is, tehát 2160 x 1440 képpont népesíti be a 12 hüvelykes felületet. Sokan eléggé jó kompromisszumnak vélik ezt a formátumot a tabletek esetében, szóval a kínai vállalat valószínűleg jól megfontolt döntést hozott, mikor a 3:2 mellett tette le a voksát. A Lenovo a kényelmesebb használat érdekében egy érintőtollat is készített a masinához. A készüléken már a Windows 10 operációs rendszer fogadja majd a tulajdonosokat, ami nagyon sok kisebb-nagyobb extrát vonultat majd fel annak érdekében, hogy megkönnyítse a felhasználók életét. Kettő kamerával megtoldva érkezik az új ThinkPad táblagép. Arra sajnos a vállalat egyelőre nem tért ki, hogy ezek milyen képességűek, de ami előre tekint, biztosan jó minőséggel szolgál a videóhívásoknál, és vélhetően a főkamera sem fog komolyabb csalódást okozni.
A ThinkPad X1 Tablet egyáltalán nem egy gyenge konfiguráció, egy Intel Core m7 központi processzor lapul benne vPro támogatással. Az egység pontos paraméterei nem ismertek, de az biztos, hogy ventillátormentes a konstrukció, szóval amellett, hogy fürge, hangtalanul teszi majd a dolgát. A rendszermemória gigantikus, 16 GB-os kapacitással szolgál, ami minden bizonnyal már komolyabb munkakörülmények mellett is megállja majd a helyét. A tárkapacitása sem hagy kívánnivalót maga után, hiszen 1 TB-os – PCIe NVMe adattárolóról beszélhetünk. A kapcsolati képességei jónak ígérkeznek, még LTE-Advanced támogatással is szolgál a szerkezet, ami azt jelenti, hogy legalább 150 Mbps-os letöltési sebességet támogat akár menet közben is, csak a megfelelő infrastruktúra szükségeltetik ehhez. A Lenovo készített billentyűzetet a ThinkPad X1 Tablet mellé, ami három különböző szögben csatlakozhat majd az eszközhöz. Maga a táblagép 7,6 milliméter vékony és 794 gramm tömegű, ami a képátlóját tekintve egyáltalán nem rossz, és még a gombsorral együtt is csak 1,089 kilót nyom. Az akkumulátorának kapacitására nem derült fény, de nem is ez a fontos igazából, hanem hogy jól bírja-e, ilyen téren pedig úgy tűnik, nem lehet majd rá panasz: a Lenovo elmondása alapján egy töltéssel 10 órát tud átvészelni a gép.
Az igazi érdekességet a ThinkPad X1 Tablet esetében a moduláris bővíthetőség jelenti. Ez a készülék főleg az üzleti felhasználókat fogja célba venni, és ezt bizony meg is lehet látni a különböző modulok kínálta képességeken. Összesen három modullal lehet számolni jelen pillanatban, és mindegyik egészen eltérő opciókkal lett ellátva.
Az első és egyben legtöbb embernek hasznos megoldás nagyobb akkumulátort, valamint extra csatlakozófelületeket tartalmaz. A „Produktív modul” névre hallgató kiegészítő csatlakoztatását követően másfélszer hosszabb üzemidő érhető el, a gyártó elmondása szerint akár 15 órán át lehet így használni a ThinkPad X1 Tabletet. Ezzel kapnak a felhasználók egy teljes méretű HDMI portot, illetve még egy nagy USB 3.0 csatlakozót, és OneLink+ portot is. A „Prezenter modul” szintén tartalmaz egy HDMI aljzatot, azonban ezt nem ez, hanem a beépített piko projektor fogja igazán érdekessé tenni, ami 2 méterről 60 colos vetítésre képes. A ThinkPad X1 Tablet támasztójával megfelelő pózba lehet letenni síkfelületre a táblagépet, és máris indulhat a vetítés, a beállításokat a kijelzőn lehet elérni. A „3D képalkotó modul” pedig pontosan arra lesz képes, amire a neve is utal, térhatású felvételeket tud majd rögzíteni, köszönhetően az Intel RealSense 3D kameratechnológiának. Ezzel akár különböző tárgyakat is be lehet szkennelni 3D nyomtatáshoz. Bármelyikre is legyen szükség, egy pillanat alatt felcsatlakoztatható az eszközre.
A Lenovo ThinkPad X1 Tablet februárban fog a boltok polcain landolni, és 900 dolláros ajánlott fogyasztói árral társul majd. A készülék már így sem nevezhető olcsónak, a különböző modulokkal pedig még drágább lesz. A „Produktív modul” 150 dollárt kóstál, a „Prezenter” 280 dollárba kerül, az Intel RealSense 3D technológiáját szállító megoldás pedig megintcsak 150 dollárért vihető majd haza – ez utóbbi csak májusban érkezik. Mindezekkel együtt akár 1480 dollárig is felkúszhat a moduláris tablet ára.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. tibaimp
2016.01.04. 19:28
Lenovo nagyon nyomul minden téren. Remélem beválik, most készülök venni telefont tőlük.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Whysper
2016.01.05. 09:02
Rmeélem Én i smert az a rajz pad taletjük ami fele annyi mint a WACOM. Nagyon tetszik. Hja meg kb dupl aolyan erős.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Dobos911 Whysp...
2016.01.05. 09:15
...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. korgabor96 Whysp...
2016.01.05. 11:26
Kábszi?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. ushow
2016.03.06. 08:03
Kíváncsi lennék, mikor jelenik meg, mert nem vásárolható még sehol, holott minden cikkben februári piacra kerülést ígérnek...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!