iPon Hírek

Mostantól nem kell számolni roamingdíjakkal az EU-ban

Dátum | 2017. 06. 15.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A roamingdíjak eltörlése már hosszú évek óta folyamatosan téma volt az Európai Unión belül, és végre tényleg be is következett ez. Június 15-étől kezdve nem kell extra terhekkel számolni a külföldről indított telefonhívások és SMS üzenetek esetében, illetve internetezni is roaming nélkül lehet, viszont ebben az esetben még előfordulhat, hogy számolni kell felárral.
Rögtön az elején le kell szögezni, hogy pontosan mely országokról is van tehát most szó, hol nem kell majd roamingdíjat fizetni. Mind a 28 EU tagország ide sorolható, hiszen Európai Uniós döntésről van szó, továbbá roamingmentes terület lesz még Norvégia, Izland és Liechtenstein is, ezek a területek tagjai az EGT-nek (Európai Gazdasági Térség). Az MTI nem tért ki rá, de fontos hozzátenni, hogy az imént említett EGT tagok hármasa még nem most válik roamingmentes övezetté, de rövid időn belül sort kerítenek rá. Felhívjuk továbbá mindenkinek a figyelmét arra, hogy Svájcban például továbbra is élni fognak az extra terhek, és persze a szomszédos Ukrajnában és Szerbiában is számolni kell a roamingdíjakkal. A Magyarországról külföldre indított hívásokra pedig továbbra is nemzetközi díjszabás vonatkozik. Arról egyelőre nincs információnk, hogy Nagy-Britannia sorsa a Brexit után hogyan alakul majd a terhek eltörlésének ügyében – de ez még a jövő zenéje.
Kártyás és előfizetéses csomagokra egyaránt vonatkozik az új szabályozás. A kártyások esetében tiszta sor, hogy a normál perc, SMS és internet árakat fizetik majd az emberek, az előfizetésesek helyzete azonban a rengeteg extra kedvezmény miatt más. Ha például valakinek hálózaton belül felhasználható ingyenes percei vannak, azokat nem tudja majd elhasználni külföldi, azonos szolgáltatót (pl. Telekom-Telekom) tárcsázva, hanem a normál percdíjat számolja fel neki a rendszer, ha azonban szolgáltatótól független ingyenes percei vannak a felhasználónak, akkor már az ingyenes perceket kihasználva telefonálhat. (De sok más példát is lehetne itt vizsgálni a szerteágazó kedvezményrendszer okán.) Amennyiben valaki állandó jelleggel kintről használ egy Magyarországon vásárolt SIM kártyát, az eseti díjak megfizetésével kell, hogy számoljon. A korlátlan adatforgalmat nyújtó csomagoknál pedig a szolgáltatók korlátokat szabhatnak majd ki – noha ilyenről egyelőre nincs információnk.
Az internetelérés is roamingdíjtól mentes lesz, de ahogy arra utaltunk a bevezetőben, mégis alakulhat úgy, hogy fizetni kell. Akkor hogy is van ez? Az Európai Unió útmutatása alapján eseti adatforgalmi díj megfizetésével kell számolni, ami az aktuális határozat szerint 7,7 eurós összeg minden megkezdett GB után. Az MTI által kiadott közlemény szerint ez olyan esetben kerülhet képbe, ha például a méltányost meghaladó adathasználatról beszélhetünk. Jó hír, hogy az EU arra fog törekedni az elkövetkezendő években, hogy ezt a terhet is csökkentse. A tervek szerint jövőre már csak 6 euró lesz az extra adatforgalom díja gigabájtonként, majd 2019-től ez tovább csökken 4,5 euróra, 2022-ra pedig ennek is csaknem a felére, 2,5 euróra mérséklődik. (És egyszer talán majd ettől is végleg elköszönhetünk.)
Az új rendszer életbelépése kapcsán a szolgáltatók elmondták, hogy eddig is biztosítottak már roamingdíjtól mentességre lehetőséget bizonyos díjcsomagoknál. A Vodafone hozzátette, hogy náluk vannak olyan konstrukció is, amivel roamingmentesen lehet telefonálni, üzenetet küldeni és internetezni még Svájcban és Törökországban is. A Telenor – és valószínűleg a többiek is – főleg az adatroaming ugrásszerű megnövekedésére számít. A vállalat szerint nagyon sokat változhatnak az újítások révén a felhasználói szokások. A szolgáltatókhoz kapcsolódó információ még, hogy vannak olyan vállalatok, akik nem tudtak időben meglépni a roamingdíjak eltörlését, 24 szolgáltató még átmeneti mentességet is kapott az új szabályozás alkalmazása alól, de szerencsére hazánkban egyetlen ilyen sincs. Még a virtuális szolgáltatók (pl. Blue Mobile) is rendben megoldották az átállást.
Zárásul pedig még azt érdemes elmondani, hogy az EU semmi esetre sem szeretné, ha komoly bevételektől esnének el a szolgáltatók, akik egyébként az elmúlt években már folyamatosan úgy alakíthatták a különböző csomagjaikat, hogy tudatában voltak a roamingdíjak eltörlésének, felkészülhettek erre az irányra. A megállapodások szerint a cégeknek joga lesz pótdíjat kivetni, ha az éves nettó bevételük kiesése jelentősebb 3 százaléknál – ennek a pótdíjnak a mértékét a helyi hatóságokkal együttműködve kell majd meghatározni.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. i2k010
2017.06.15. 17:39
Röviden: csak átmeneti lesz - és ha marad is, a kiesés be lesz építve más díjakba...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Asagrim i2k01...
2017.06.15. 18:32
Telenornál már bele van. Úgy eltűnt a Smarttarifa díjcsomag, mint a kámfor, közben időszakosan azzal cseszegetnek, hogy váltsak 2990 forintos díjcsomagról 4290 forintos díjcsomagra, kevesebb nettel, drágább SMS-sel, 100 percre korlátozott roaminggal.

Hápersze, még a hülyének is megéri!

Ezt a zaklatást persze mindig azzal kezdték, hogy mert ilyen jó előfizetőjük vagyok, felajánlanak nekem egy hűségidőn belüli díjmentes díjcsomagváltást. Azóta mindig megvárom az utolsó felszólítást mielőtt befizetem a számlát, hogy ne kelljen végighallgatnom a baromságaikat. Nekem megéri, mert kevesebb vesződés kukába dobni felbontatlanul a levelet, törölni az SMS-t, mint minden alkalommal végighallgatni az ügyfélszolgálatost, hogy milyen jó ajánlata van nekem, mikor eszükbe jut telefonálni, vagy én telefonálok be egy teljesen más ügyben.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. potocki Asagr...
2017.06.16. 00:50
"Ezt a zaklatást persze mindig azzal kezdték,"

Robinson-lista.
Lásd 1995. évi CXIX. törvény.

A Telenornak mondjuk pont sikerült legalább egyszer úgy is zaklatnia, hogy már évek óta Robinson-listán vagyok. Nem szívbajosak: miután udvariasan megkértem az ügyintézőt, hogy ugyan fejezzék már be ezt a törvénysértő gyakorlatot, még visszakérdezett, hogy azért elmondhatja-e az ajánlatát vagy inkább tegyük le...

Sajnos egy egyszerű szerződésmódosítást sem tudtam náluk elintézni anélkül, hogy ne kellett volna eljutnom a jegyzőkönyvvel való fenyegetésig, amikor is hirtelen pár perc alatt megoldhatóvá vált, ami addig megoldhatatlan volt: hogy írásos nyoma legyen a szerződésmódosításnak, amire azért volt szükség, mert az asszonyt konkrétan átverték a terhessége alatt. Szülés előtt bement módosítani a szerződésén, mire azt hazudták, hogy minden rendben, aztán ugyanúgy ketyegett tovább hónapokig a fölöslegessé vált szolgáltatás. És lett volna pofájuk velem is eljátszani ugyanezt. Pár héten belül családilag lépünk tőlük. Nem nagy ügy, csak -3 előfizetés, de ilyen céggel nem hosszabbítunk.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. ianbrenner potoc...
2017.06.16. 14:34
A haldokló (telenor) kapálózása érthető dolog...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. kazsakke
2017.06.16. 14:42
"A korlátlan adatforgalmat nyújtó csomagoknál pedig a szolgáltatók korlátokat szabhatnak majd ki – noha ilyenről egyelőre nincs információnk.""

telenor hellodatanal 5 giga a korlat
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim ianbr...
2017.06.16. 17:14
Messze a legjobb szolgáltató.

- legolcsóbb
- nincs telefon bloatware
- náluk a legtöbb a kényelmi szolgáltatás

Eddig a trémobil megvágott több mint 70 ezer forinttal, a vodafone meg csak négyszeres áron volt hajlandó ugyanazt a telefont adni, mikor éppenséggel a totálisan ócska választékukban volt egy, ami érdekelt is.

A Telenor legnagyobb vétsége eddig 4 kéretlen reklámduma.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. AusWolf
2017.06.16. 17:49
"A korlátlan adatforgalmat nyújtó csomagoknál pedig a szolgáltatók korlátokat szabhatnak majd ki – noha ilyenről egyelőre nincs információnk."

Van ilyen csomag Magyarországon?

Itt, az Egyesült Királyságban a 3 (Three) nevű szolgáltatónál eddig is így volt. Korlátlan mobilnetem van, de külföldön 12 GB után normál tarifa szerinti forgalmi díjat számítanak fel.

Asagrim: Szerintem is a Telenor a legjobb, bár az online ügyintézés elég körülményes náluk - már amikor működik (lehet, hogy csak a flottás előfizetés miatt).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Asagrim AusWo...
2017.06.16. 20:11
Ja, bugok vannak, de engem nem hátráltatnak. A számlabefizetős app is állandóan rinyál minden újabb képernyőn, hogy nincs internet, kapcsoljam be a wifit, közben simán végbemegy a tranzakció.

Már csak az SMS gateway e-mail címet kellene kiderítenem, amivel sms-t tudnék küldeni magamnak e-mailben, és addig nem váltanék, míg csődbe nem mennek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!