iPon Hírek

Mostantól streamelhetünk Steammel

Dátum | 2014. 05. 22.
Szerző | Morte
Csoport | JÁTÉK

A Valve legújabb Steames újdonságának segítségével otthoni hálózatunkon streamelhetjük játékainkat egyik gépről a másikra. Az In-Home Streaming névre hallgató újdonság lehetővé teszi, hogy a legtáposabb asztali PC-nkre telepített játékot a ház másik feléből egy egészen más készülékről (pl. laptopról) elindítsuk és játsszunk vele. Ez esetben a billentyűzet, egér és egyéb perifériák is természetesen a kezünkben lévő készülékről fognak működni. Ráadásul a szolgáltatás platformok között is működik, tehát pl. Maces vagy Linuxos gépünkről is tudunk majd játszani Windowsos gépünkön lévő játékainkkal. A fentiek előnyei elég nyilvánvalóak: nem kell cipekedni, kábelezni, ha mondjuk az irodánkban lévő számítógépünk képét a nappaliban lévő tévén szeretnénk látni, elég, ha van egy ősrégi laptopunk, amit rákötünk a tévére, és máris rendelkezésre áll az asztali PC-nk ereje. Ha több gépünk is van és többről is szeretünk játszani, akkor elég csak egyre letölteni és telepíteni a játékokat, mivel a többiről bármikor elérhetjük őket. Mostantól lehetővé vált az is, hogy az egy hálózatba tartozó gépekről egyszerre be tudjunk jelentkezni ugyanabba a Steam fiókba, ilyenkor a rendszer automatikusan össze is kapcsolja őket, ezután a játékokat nemcsak futtatni, telepíteni is tudjuk bármelyik gépről. Ha szeretnénk kipróbálni, hogyan működik a dolog, akkor gépeinkre fel kell tenni a Steam kliensét. A Valve négymagos procit ajánl ahhoz a géphez, amely a streamelést fogja végezni, a több gépünknél ennek már nincs jelentősége, szerényebb, régebbi jószágok is megfelelnek a célra, de fontos, hogy támogassák a hardveres gyorsítású H264 dekódolást. Kábeles hálózaton jobb eredményeket érhetünk el, mint wirelessen, de hálózattól függően változó, hogy milyen élményben lesz részünk, voltak, akiknek jók voltak a tapasztalatai wireless N és AC hálózattal is.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

20. TeslaGoD
2014.05.22. 13:32
Klassz feature, ki fogok néha ülni a kanapéra játszani 1-1 kört, főleg a kontrollerrel kényelmesen irányítható játékokkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
19. Asagrim
2014.05.22. 13:35
És kezdetét veszi a paradigmaváltás.

Aki rühelli a Windowst XY dolga miatt, de lenyeli a mindennapi használatban mert csak arról tud játszani most nyugodtan telepíthet Linuxot (vagy amit csak akar)!

Pinguy OS here i come!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. TeslaGoD
2014.05.22. 13:41
Már várom, mikor tűnnek fel a fórumokon (ha még nem tették volna) a Steam haterek, és kezdik el írogatni, hogy a Valve azért csinálja ezt, hogy a legtrágyább konfigodra is feltedd a Steamet, amire amúgy nem tennéd, hogy ott is kémkedhessenek utánad, stb.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.05.22. 14:20
Most minek adsz tippeket nekik?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. Asagrim kray
2014.05.22. 14:26
Nem baj, egyszer leírta, innentől már redundáns, másnak nem kell, és mivel nem az ő véleménye nem is fog vele vitatkozni senki hogy ez nem így van!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. eriol Asagr...
2014.05.22. 14:52
Világért se akarok kötekedni, de akinek van 2 gépe erre, az eddig is nyugodtan használhatott egyszerre 2 különböző OS -t...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Asagrim eriol
2014.05.22. 15:11
Igen, csak "mikromanagelni" azt hogy melyik gépen mit csinál valaki az macera, és így legtöbben inkább a játékra alkalmas gépen neteznek Windows alatt, az meg úgy is viszi közben a 300W-ot.

Itt meg csak egyszer kell mindkét gépre belőni a Steamet és könnyedén tudsz azon a gépen játszani, amelyiken csak jónak látod.

Szinte mindenhol ahol játékra alkalmas gép van, az a mindenes gép, és a többi szegmentált konkrét feladattípusra, innentől a játék is lehet egy szegmens amire a háztartás legerősebb gépe való, de az egyszerű tartalomfogyasztást közben virtualizálás, dual boot, meg egyéb ilyen problémás macera nélkül lehet a neked tetsző szoftverkörnyezetben élvezni.

Tudom hogy most nagyon nem általános szituációról beszélek, de egy olyan alternatíva, a felhasználásnak egy olyan verziója, amit ez a szolgáltatás tesz ezentúl lehetővé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. eriol Asagr...
2014.05.22. 15:38
Azért nem teljesen, mert kell futnia a windows -os gépednek ahhoz, hogy játszani tudjál a linuxoson. Merthogy a winről stream -eled át. És a 2 együtt még többet fogyaszt.

Amúgy sztem aki annyira kocka, hogy 2 gépe legyen, csakmert hogy az egyik ne fogyasszon annyit (vagy linux alól netezhessen, ohh yeah), az megoldja a mikromanagementet is. Mondjuk egy kvm switch -el. Vagy laptoppal, vagy tablettel.

Aki meg lusta ezt megoldani, az meg ugyanúgy a játékos gépét fogja használni, mert lusta lesz odamászni, hogy bekapcsolja amikor játszani akar. Vagy összerakni egy wake on lant.

De ha az emeleti erőművön fut a játék, és a földszinti moziszobába betolhatsz egy raspberry pi -t az 55" -ra... na akkor már lehet értelme a dolognak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. nemlehet eriol
2014.05.22. 17:21
Nincs teljesen igazad mert kapásból ismerek jó pár embert akinek van egy HTPC a TV alatt. Mert egyszerűen jobb mint bármilyen médialejátszó vagy smart rendszer. Ezek többnyire IGP-s megoldások amik lássuk be nem épp alkalmasak játékra. Nálunk is van, hogy a család többi tagja tudjon nézni sorozatot/filmet a NAS-ról, meg Youtube-ozni nagy képernyőn (anyám főzés közben )
De ha esetleg droid alá is összehoznák a dolgot akkor már a smart stickesek is bejönnének a képbe akikből meglepően sok van. Szóval van ennek piaca, szerintem én is fogom használni, főleg olyan játékokkal amit lehet többen is játszani split screenel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Taranisz
2014.05.22. 17:25
Konzolok elleni abszolút harc elkezdődött a PC részéről is, több harcszíntéren nyitva egyszerre.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. TeslaGoD
2014.05.22. 17:33
Nálunk például anyám P4-es gépe van legolcsóbb megoldásként egy 10 méteres HDMI kábellel a TV-re kötve. Eddig leginkább filmnézésre használtam, most már játszani is lehet rajta.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.05.22. 17:42
Ömm:
"De ha az emeleti erőművön fut a játék, és a földszinti moziszobába betolhatsz egy raspberry pi -t az 55" -ra... na akkor már lehet értelme a dolognak."

Itt most a raspberry pi -t lecserélheted bármilyen egyéb, steam kompatibilis HTPC megoldásra.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Asagrim eriol
2014.05.22. 17:53
Nem egyformák az igényeink. Nálam van több gép is, és ha kilépett a bétából ez a streamelés, a fentebb említett módon fogok változtatni. (szerk.: Amúgy pont a wake on LAN jutott eszembe nekem is.)

Azért nem mindegy hogy az íróasztalon vagy körülötte egy böhöm, ráadásul hangos gamer gép figyel, vagy egy olyan mITX gép ami fele akkora mint egy nyomtató, és hangja sincs, az input lag meg még annyi sem lesz gigabites LAN-on normális routerrel, mintha az ember MMO-val játszana.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Fzoltan Tesla...
2014.05.22. 18:50
És muterod P4-es gépe alapjáraton annyit fogyaszt, mint egy mai modern gép közepes terhelés alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. TeslaGoD Fzolt...
2014.05.22. 19:15
Valóban nem túl takarékosak ezek a régebbi P4-ek, de heti pár óra használat nem ér meg egy platformcserét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2014.05.22. 19:35
Csendes gamer gép kell...
Amúgy ugyanarról beszélünk, csak te nem a nappaliba viszed a jelet, hanem az íróasztalhoz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. dpesti
2014.05.22. 20:52
Most kipróbáltam a laptopomon, amin Linux fut, rajta a Steam kliens. Háttérben bekapcsolva a Windows vas, látja is a gépet, de nem tud kapcsolódni a laptophoz. Mindkettőnél lefrissült a Steam kliens, de csak a Windowson látszik az opció. Kár, pedig nagyon rápörögtem a témára, HTPC tulajként igencsak érdekelne a dolog. Amiben én látom a lehetőséget, hogy ha haverokkal akartok valami Windows játékkal hülyülni, ne kelljen egy gép köré ülni, mondván a TV előtt úgyis nagyobb a hely. Legyen az foci, flipper, autóverseny, vagy bármi arcade játék. Akinek eddig is volt otthon konzol, annak ez egy maximum érdekes hír. Viszont aki vált, vagy be akar ruházni egyxre, az gondolkodóba eshet, hogy hoppá, lehet elég lenne csak egy max. 50e Ft-os mITX gépet összerakni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Szefmester
2014.05.22. 21:13
Átraknám a nagygépet a másik szobába (akkor vehetnék bele porszívónak ható vga hűtésű izom kártyát), este meg a lapost az ölembe kapom az ágyamban, és csendben fülessel elkockulgatok valami erőforrásigényes játékkal, aztán meg kikapcs. (mert a laposomon max fallout 1-2-tactics, diablo2, és az X-Com trilógia indulna el vga kártya hiányában. )
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kiskoller
2014.05.22. 21:34
Ez nekem másfél éve kellett volna, nem költöttem volna komoly összegeket hűtésre, minden alap hűtővel, max fordulaton, a gép egy elszeparált helyen, egy pár wattos linuxos gép az asztalomon.

Amúgy lehet én is bejátszom azt, amit Asagrim, csak a netbookom kevés hozzá. Én nem csak netetésre használok Linuxot, a wine-al való hackelésbe belefáradtam, úgyhogy kénytelen vagyok állandóan rebootolni.

Ez megoldás lehet, csak tartok az input lagtól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Kajafun
2014.05.26. 14:05
Na, este laptopról játszok az ágyban!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!