iPon Hírek

Mozgásérzékelés WiFi-vel?

Dátum | 2009. 10. 02.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

Egyelőre ugyan még csak igen homályosan és rövid távon, de már átlátnak a falakon a Utah-i Egyetem kutatói, méghozzá egészen prózai módon: WiFi-s rádiójelek segítségével.

A technika az igen hangzatos variancia-alapú rádiótomográfiás képalkotás névre hallgat, és egy 34-node IEEE 802.15.4 vezetéknélküli hálózat jeleivel dolgozik - amit hagyományosan leginkább személyes hálózatokban, vagy otthoni automata rendszereknél szoktak alkalmazni.

A kutatók elmondása szerint az alapötlet igen egyszerű: a jelerősséget minden esetben mindama útvonalak összessége adja ki, amelyeken keresztül a rádióhullámok eljuthatnak a vevőhöz. Ha bármiféle változás következik be a jelek által lefedett terület térfogatában - amit okozhat például az, ha valaki megmozdul -, az nyomban meglátszik a jelerősségen is.

Így tehát a rendszerük gyakorlatilag nem csinál mást, mint "kifaggatja" az adott területen áthaladó, több különböző vevő által egyidejűleg rögzített jeleket és értelmezi a válaszokat - tényleges, bár egyelőre még valóban igen kezdetleges képet állítva össze belőlük.

Az eddigi tesztek során a rendszer egy méteren belül teljesített értékelhetően. Érdekes lesz megfigyelni, hova fog még fejlődni ez a technika - hatótáv és főleg láthatóság kérdéseben egyaránt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

3. raiden
2009.10.02. 22:55
VISSZA A HIRHEZ

azért nem örülnék neki, ha így köszönne a szomszéd, Szeva láttam nálatok is sültcsirke volt az ebéd...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Petrik Pét...
2009.10.16. 23:02
ez nekem egyáltalán nem új nekem pont mostanában gondolkodtam ilyesmin mivel észrevettem hogyha a szobám felé jön valaki gyengül a jel akkoris ha becsukom az ajtót
ja raiden nem hiszem hogy attól kéne félned hogy a szomszéd látná hogy mit eszel aszt viszont igen hogy mikor meg elég kezdetleges is lehet szóval csak foltokat lehet látni mint a képen meg szerintem olyasmi mint az mri http://hu.wikipedia.org/wiki/MRI szerintem engem érdekelne a dolog
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Konkii
2009.10.16. 23:10
Azért remélem nem válik divattá, mert akkor én leszigetelem a lakásunkat. :lol:
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!