iPon Hírek

MPAA: Mégsem az egyetemek a főbűnösök

Dátum | 2008. 01. 24.
Szerző | Gabriel
Csoport | MULTIMÉDIA

Beismerte az amerikai filmgyártók szövetsége (MPAA), hogy jelentősen eltorzította az egyetemek szerepét a filmkalózkodásban egy általuk megrendelt, 2005-ben elkészített tanulmány. Ez akkoriban az összes Államokbeli filmkalózkodásért 44 százalékban az egyetemi hálózatokat használó hallgatókat tette felelőssé, lévén ezek általában szélessávú internet-elérést biztosítanak a nagy sebességű helyi hálózatokon keresztül. Most azonban az MPAA azt közölte, hogy ez az érték "emberi tévedés" eredményeképp született, és a valós szám sokkal inkább 15% körülre tehető.

Politikailag is különös súllyal bírhat ez a helyreigazítás, mivel az MPAA előzőleg éppen erre a téves adatra hivatkozva próbált elfogadtatni egy, az egyetemeket a fájlmegosztás minél hathatósabb ellenőrzésére kényszerítő törvénytervezetet a Képviselők Házával. A tervezetet a Ház jelenleg is vizsgálja, azonban az MPAA a helyreigazítástól függetlenül továbbra is ragaszkodik a törvényhez - bár annak valamelyes mérséklésére hajlandóak az új számadat fényében.

A számítástechnika felsőoktatásbeli minél széleskörűbb elterjesztését propagáló Educause azonban még a mérsékelt változatot is vitatja; állításuk szerint ugyanis az egyetemisták 80%-a nem egyetemi intézményekben lakik, azonban az MPAA ezt a tényt teljes mértékben figyelmen kívül hagyja. Szerintük az amerikai kalózforgalom mindössze 3%-áért lehetnek ténylegesen felelősek az egyetemi hálózatok.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!