iPon Hírek

MRAM fejlesztésbe kezdett a Hynix és a Toshiba

Dátum | 2011. 07. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A Toshiba és a Hynix illetékesei egy közlemény keretén belül jelentették be, hogy a két cég együttműködési megállapodást kötött egymással annak érdekében, hogy erőiket egyesítve, közösen vághassanak bele a következő generációs memória technológia, az MRAM fejlesztésébe.

Az MRAM-ról korábban már sokszor hallhattunk, ám eddig kereskedelmi forgalomban nem jelentek meg olyan termékek, amelyek MRAM technológiára alapoznak, pedig korábban már a NEC és a Toshiba között is létrejött egy együttműködés, amelynek célja szintén MRAM technológia köré épülő memóriachipek fejlesztése volt. Az MRAM kifejezés egyébként a Magnetoresistance RAM rövidítése, de a Hynix-Toshiba páros Spin-Tranfer Torque Magnetoresistance RAM-ként emlegeti a fejlesztést. Az MRAM lényege, hogy a DRAM-mal ellentétben a 0 és 1 bit állapot nem egy kondenzátor töltöttségéből olvassák ki, hanem a speciális, mágneses elven működő rétegek egymáshoz képesti polarizációjának vizsgálatával, ami ellenállásmérésen alapul. A korábbi technológiáknál két réteg állt rendelkezésre, amelyek közül az egyik réteg állandó polarizációjú, míg a másik polarizációja áram segítségével megváltoztatható, így a polarizáció változtatásával eltárolható a 0 vagy az 1 bit állapot. A "0" vagy az "1" állapot attól függ, hogy a két réteg azonos, vagy eltérő polarizációval rendelkezik-e.

A korábban ismertetett, a NEC és a Toshiba által alkalmazott MRAM technológia működésének dióhéjban ennyi a lényege. A DRAM technológiával ellentétben ez az eljárás non-volatile, azaz nem "illékony" típusú, vagyis a NAND Flash memóriához hasonlóan alkalmas adattárolásra, mert "nem felejt". A korábbi információk alapján a NAND Flash memóriával szemben az MRAM előnye az is, hogy esetében nincs megszabva írási ciklusmennyiség.

A gyártópáros az MRAM-ban a jövő memóriatechnológiáját látja, így mindkét cég sokat vár a fejlesztésektől. Az együttműködést azzal magyarázták a felek, hogy egy új memóriatechnológia kifejlesztése és a piacra történő bevezetése kockázatos, ám ez a kockázat csökkenthető, ha a cégek megfelelő erőforrásaikat egymás rendelkezésére bocsátják és együttműködnek a fejlesztéssel, majd a gyártással kapcsolatos feladatokban. A kockázat csökkentése mellett ezzel a módszerrel az MRAM elterjedése is felgyorsítható.

Az újítás - amennyiben a fejlesztések véget érnek, és megkezdődik a tömegtermelés is - elsőként a mobil eszközök piacán tűnhet majd fel, így MRAM alapú memóriachipeket okostelefonokban, tábla PC-kben és egyéb olyan készülékekben láthatunk először, amelyeknél kiemelten fontos a nagy sebesség, az energiatakarékos működés, valamint a nagy adatsűrűség és a költséghatékony előállítás.

Rossz hír, hogy egyelőre semmilyen konkrét információt nem osztottak meg a felek azzal kapcsolatban, hogy mikorra várhatóak az első MRAM chipek, illetve mikor kezdheti meg hódító útját a piacon az új technológia, amelyhez hatalmas reményeket fűznek.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. mythbuster
2011.07.13. 19:27
Kivállóan új technológia... Ugyanazt megcsinálják mint egy kőkorszaki merevlemezzel csak kicsinyített és mozgórészek helyett mátrix formában... Komolyan erre kellett éveket várni?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. berreg
2011.07.13. 21:28
Vicces hogy a RAMTRON évek óta gyárt hasonlót (FerroRAM, amelyeket használunk is. Csak kicsi a kapacitása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. JackFeryll
2011.07.13. 21:34
2 éve a legnagyobb amit le tudtak gyártani 1 gigás volt ha jól emlékszem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Supra
2011.07.14. 09:13
Remélem sikerül nekik, jó lenne egy ilyen...

Viszont kövezzetek meg, de nekem már kezd olyan érzésem lenni, hogy sok olyan közös kutatás van, aminek nem célja hogy sikerüljön - viszont iszonyatos pénzeket lehet elszámolni/visszaigényelni a terhére...

A másik lehetőség, hogy már ott áll polcon a következő 2-3 technika, de minek vetnék be, amíg pl. a mostani SSD nevű hulladékokat is veszik aranyáron, mint a cukrot...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. skateout
2011.07.14. 11:20
Ezt tapasztalatból tudom (nem ilyen mértékű dologról beszélek), hogy amíg egy technológiát, tudást, akármit ki nem aknáznak a fejlesztők, abszolút nem áll szándékukban újabbat adni nekünk, illetve még csak nem is bővítik azt, amíg nem érzik fenyegetve magukat konkurencia miatt.
Ezt azért mondom, hogy tapasztalatból tudom, mert voltam már üzleti tárgyaláson, és egy új eszköz, technológia bemutatása után a fejlesztőkkel tárgyaltunk.
Folyamatosan adtam nekik új ötletet, új "feature" javaslataim voltak, de erre csak annyit mondtak: amíg ez megy a piacon, addig nem bővítjük ki ezekkel.

Hát mondom oké, tanultam valamit én is. Kár, hogy ennyit kell majd várnom, hogy igazán jó és használható legyen az a valami amit ők piacra dobnak.
De hát ez van, ilyen ez a biznisz.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Beatmad
2011.07.14. 11:27
Supra: ez tutti így van szépen csepegtetik amikor a legtöbb lóvét ki lehet venni belőle, olyan ez mint a megújúló és egyéb "ingyenes" energiaforrások, nem lesz elterjedve míg van kőolaj és lehet belőle kinyerni a lóvét.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!