iPon Hírek

MRAM német precizitással

Dátum | 2008. 08. 14.
Szerző | Gabriel
Csoport | ADATTÁROLÁS

Német mérnökök és fizikusok olyan új, ún. "magnetorezisztens" RAM (MRAM) prototípust fejlesztettek ki, amely a gyakorlatban képes mindarra, amit ez a technológia elméletben lehetővé tesz (vagyis máris az elméletileg leggyorsabb lehetséges sebességen működik) - és amellett, hogy gyorsabb, természetesen hatékonyabb is sokkal a jelenleg kapható RAM-oknál, valamint kevesebbet is fogyaszt. Egyelőre ugyan még csak kísérleti fázisban tart, de számos cég már most úgy véli, hogy az elkövetkező évek során nagy lökést adhat a mobilpiacnak.

Míg ugyanis a hagyományos memóriák egy kondenzátor töltésállapotában tárolják a bináris 1 és 0 értékeket, addig az MRAM apró mágnesek polaritásirányában (észak-dél). Minden forgatható mágnes mellett van egy rögzített is, így az egyes mágnespárok polaritásiránya könnyen és gyorsan leolvasható a rajtuk átfolyatott árammal. Ennek a technikának mindeddig az az egy hátulütője volt csak, hogy egy-egy polaritásváltást követően a mezők még "ingadoztak" egy darabig, mielőtt beálltak volna az új értékre, de a kutatók most ezt is sikeresen kiküszöbölték - és ennek köszönhetően válhatott az általuk alkalmazott kapcsolórendszer nem csak egyszerűen gyorsabbá az összes többinél, de szó szerint a lehető leggyorsabbá is egyben.

Konkrét értéket említve, az egyik kutató állítása szerint más MRAM eszközök sebessége általában 10 nanoszekundum/impulzusra korlátozódik, míg az övéké ennél tízszer gyorsabb - a hagyományos RAMok 30 nanoszekunduma pedig messze elmarad mindkettőtől. A tudósok feladata így most már csak annyi, hogy a prototípust olyan áramszintre faragják le, hogy közös nevezőre lehessen hozni a CMOS tranzisztorokkal. Onnantól pedig már jöhet a sorozatgyártás és a piachódítás (már persze ha nem lesz túlontúl drága).

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. bszoke88
2008.08.17. 02:07
ha jól értelmezem, akkor az van a cikkben, h ez már nem lehet gyorsabb
a hagyomágyos +oldást + tudják még 1 ideig fejlesztgetni, nem?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Alamos
2008.08.17. 08:54
XiX az L1 Cache akkora sebességgel ketyeg, amekkorával a proci. Nah de milyen olcsó már?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!