iPon Hírek

MS Hohm: ösztönözzük az energiatakarékosságot

Dátum | 2009. 06. 25.
Szerző | Freeman07
Csoport | IT VILÁG

A Microsoft egy, a cég által még nem érintett szegmensben próbálkozik Hohm nevű szolgáltatásával, mellyel az ígéretek szerint mindenféle különleges eszköz vagy berendezés nélkül, könnyedén figyelemmel követhetjük a háztartásunk energiafogyasztását és még javaslatokat is kaphatunk a hatékonyság növelésére.

A CNET News Craig Mundie-val, a Microsoft fő kutató és stratégiai vezetőjével készített interjút, melyből számos információ kiderült a hamarosan bevezetésre kerülő szolgáltatásról. A Hohm-mal a Microsoft főként az otthoni háztartásokat célozza meg, ugyanis ez a szektor felelős az energiafogyasztás feléért, illetve itt van még hely a terjeszkedésre. "A nagy ipari cégek már réges régen kötöttek speciális szerződéseket a szolgáltatókkal, bizonyos fokig nincs is szüksége ezeknek a cégeknek ilyen termékekre."

A Niagara kódnéven futó Hohm körülbelül két évnyi munkának az eredménye, valamint ez az első kereskedelmi szolgáltatás, mely a múlt évben bemutatott Windows Azure-ra, a Microsoft számítási felhőjére alapuló operációs rendszerére épül. A szolgáltatás elterjedésének azonban fontos feltétele, hogy érdekelje az embereket és valóban használják azt. Ebben a kérdésben, hogy az emberek törődnek-e azzal hogy mennyi energiát használnak a háztartásukban vagy sem, még nincs konkrét válasz. "Szerintem senki sem tudja megmondani, ezért teszünk egy próbálkozást." - nyilatkozta Mundie.

A piackutatók és szakértők azonban nem érzékelnek túlzottan pozitív hozzáállást az amerikai lakosság részéről. Martin Reynolds, a Gartner elemzője szerint láthatók az érzéketlenség és a tudatlanság jelei amikor az energiafogyasztás csökkentéséről esik szó. Szerinte még ha háromszorosára növekednének az üzemanyagárak az Egyesült Államokban, a legtöbb amerikai inkább fizetne többet mint hogy drasztikusan változtasson az energiafelhasználási szokásain. Azt is hozzátette Reynolds, hogy ez a hozzáállás saját környezetében is megfigyelhető amikor barátságtalanul fogadják ötletét miszerint inkább vegyen fel egy pulóvert a családtagja, mint hogy fentebb kapcsolja a fűtést.

A Microsoft teljesen ingyenesen bocsátja a nyilvánosság számára a szolgáltatást, azonban az alkalmazott üzleti modell még nem lett tisztázva. Mundie szerint valódi lehetőségek és jövedelmek vannak ebben a szegmensben hirdetések formájában, ugyanis egy ilyen portálon sokkal könnyebb összehozni az energiacsökkentéső berendezéseket és szolgáltatásokat a potenciális vásárlókkal, mint bármely más oldalon.


A másik ok, amiért a Microsoft erre a területre merészkedik, az a fő ellenség, a Google hasonló lépése. A vállalat PowerMeter nevű szolgáltatásával szintén ilyen energiafogyasztást-monitorozó funkciót nyújt teljesen ingyen, azonban a mérésekhez szükség lesz valódi berendezésekre is, melyeket egyre több gyártótól vásárolhatunk meg. A PowerMeter egyenlőre még csak egy pár felhasználónak érhető el, de még idén tervezi a vállalat a szolgáltatás kiterjesztését.

A Microsoft szolgáltatása abban üt el főként a konkurensekétől, hogy alapjában véve nincs szükség plusz technikai berendezésre, smart plug-okra vagy egyéb eszközökre, azonban természetesen ha van ilyenünk, akkor együtt tud működni azokkal a Hohm. "Nem akarjuk nagy infrastruktúrális változtatásokba hajszolni a felhasználót." - közölte Mundie. A Microsoft több (feltehetőleg tengerentúli) áramszolgáltatóval köt partnerséget, melynek értelmében az energiafelhasználási adatok automatikusan bekerülnének a Hohm-ba. Ha ilyenre nincs lehetőség, akkor a felhasználó magától be tudja vinni a számláról az adatokat. Mindkét esetben a rendszer kérdéseket tesz fel a lakásról illetve az energiahasználási szokásokról, melyre alapozva tesz ajánlásokat a Hohm. "Válaszolhat csupán egy, vagy akár száz kérdésre is." - tette hozzá Mundie.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. v.tom
2009.06.25. 15:22
VISSZA A HIRHEZ

Egy ilyen energiafelhasználás-mérő berendezés tényleg nem lenne rossz ötlet. Én kifizetném a cucc árát, ha tényleg nyomon tudom követni, mikor, mennyit, és miért használtam áramot.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. nikekolok
2009.06.25. 18:27
na igen, ha tényleg nyomon lehet követni, akk sikeres lesz sztem, én is beinvesztálnék ebbe a progi pár ezret, ha mutátná nekem a fogyasztást
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. lasagna
2009.06.25. 18:37
Én nem sok értelmét látom. Úgyis annyi áramot(fűtést) használok amennyire szükségem van. Feleslegesen nem hagyok semmit bekapcsolva.
Nem hiszem, hogy bárkinek változtatna az eddigi szokásain ez max gyönyörködik benne, hogy de szép, hogy ennyit fogyaszt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2009.06.25. 22:17
Jó lenne az izgő-mozgó, csili-vili honlapok fogyasztását mérni!

Össze kéne hasonlítani, hogyha csinálok egy klasszikus honlapot a felhasználóknak szükséges információkkal, és ha csinálok egy ma szokásos honlapot, és ezeket megnézi egy nap alatt 100 ezer ember, akkor a ma szokásos honlapok mennyivel nagyobb energiafogyasztást indukálnak a hálózaton és processzorokon.

Ameddig a lényeg mellé lejön egy rakás nem lényeg, és még izeg-mozog is, addig nekem ne szövegeljenek energiatakarékosságról.

Ameddig a Windows fejlesztésébe sokkal több fölösleges erőt és fölösleges újítást beleraktak, mint ami valóban értelmes és indokolt, addig szintén ne színleljenek nekem energiatakarékos imázst.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!