iPon Hírek

MS: Nem hiba a hiba

Dátum | 2009. 02. 05.
Szerző | Gabriel
Csoport | SZOFTVER

A Microsoft állítása szerint a Win7 nemrégiben felfedezett sebezhetősége (amelyet kiaknázva pikkpakk kiiktatható az UAC, és egy támadó program teljes admin-jogosultsággal azt tehet az ember gépével, amit akar) igazából nem is sebezhetőség, nem is hiba, és mint ilyen, nincs is mit javítani rajta. Meglepő álláspont, de lássuk csak, szó szerint idézve, mik is az érveik:


* "Ez nem egy sebezhetőség. Az UAC alapbeállításai azért olyanok, amilyenek, hogy a felhasználóknak ne kelljen minden egyes beállítás-változtatást még külön megerősíteniük. Ide tartozik az UAC megerősítés-kérés szintjeinek beállítása is."

* "Cégünk a felhasználóktól számos visszajelzést kapott az UAC megerősítés-kérését és annak használhatóságát illetően; a változtatásokat e visszajelzések figyelembe vételével léptettük érvénybe."

* "Az UAC-t arra terveztük, hogy a felhasználók valóban "Standard Felhasználói" (nem pedig admin-)üzemmódban futtathassanak programokat. Ez nagyban fokozza a rendszer biztonságát."

* "A felhasználó tudta nélkül ez a beállítás csak akkor változhat meg, ha már működik a gépen egy ártalmas program - ami pedig csak úgy kerülhet oda, ha már előzőleg áttörte a védelem valamely másik elemét, vagy ha a felhasználó engedte be."

Van itt logika, szó se róla, ám a tények attól még nem változnak; a Win7 végleges változatáig persze van még időnk, ám némileg zavaró, hogy a Microsoft kereken tagadja egy bizonyítottan fennálló hiba létezését. Annál is inkább, hogy a Windows 7 mindeddig egy valóban remek rendszernek bizonyult, amit gyakorlatilag csak dicsérni lehetett.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

10. Svindler
2009.02.05. 19:52
VISSZA A HÍRHEZ
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Zotya84
2009.02.05. 20:12
Én erre csak azt mondanám, hogy a felhasználók akarták, a felhasználók megkapták... Bár tény és való hogy az UAC kisebb szintre állításához vagy kikapcsolásához tényleg kérhetne engedélyt. Felfelé én ezt nem tartom szükségesnek. És akkor védve is vagyunk, és mégis ritkán kérdez rá...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. FoAMDFun
2009.02.05. 20:27
Végül is tényleg az a legjobb, ha nem adminként megy a fiók. Én speciel abban futtatom, még arra is lusta vagyok, hogy átállítsam, csak az a baj, hogy sok felhasználó azt sem tudja, hogy mi a különbség, és hogy átállítható a user szintje, valamint az XP/Vista/7 is rögtön rendszergazdaként kreálja az első fiókot (Ami ugye végül is mégsem baj, mert akkor nem tudnánk pl. másik fiókot létrehozni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Insignia
2009.02.06. 07:23
Vista -> UAC off Eset Smart Security PCWORLD licenszel + MS frissítések telepítése és 2honap alatt semmi lassulás ugyanugy 20sec alatt indul a Vista (Aspire 6935G).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. rieper
2009.02.06. 09:05
Végülis ez az UAC mire jó? Megkérdezi azt amire úgyis igent nyomsz?
Utóbbi néhány hónapos MS frissítések sajnos az XP64et sikeresen összebasszák, atomkáoszt okoznak. De nem tűnt fel még nekik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. fricsi
2009.02.06. 09:21
Az UAC azért került bele a Vistába, mert az MS ki akarja nyalni az "egyszeri" júzer seggét. Neked semmit ne kelljen tudni a gépről, csak annyit, hogy arra a kék E betűre kattintasz és "fönt vagy a neten". Az XP-ben nincsenek ilyen butabarát megoldások és mégis sokan vannak még mellette. Nem használtam még vistát csak a win7 bétát próbáltam ki....1 napig, aztán be is fejeztem. Mások is regélik fórumokon, hogy hiába vagy rendszergazda, hiába vagy admin, van, amikor például az istennek sem tudsz valamilyen egyszerű fájlműveletet végrehajtani, mert "access denied". Hát nekem ilyet ne pofázzon már az oprendszer, ha egyszer rendszergazdai a fiókom és tudtommal annál magasabb szintű hozzáférés nincs a windows-okban. Had csináljak már azt a gépemen amit én akarok. Ha a win7 is ilyen lesz, hogy a hülye júzernek készül, lehet soha nem váltok XP-ről.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. yany
2009.02.06. 14:53
Már javítják, úgyhogy nem téma. RC1-ben eleget tesznek a userek kérésének.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. fricsi
2009.02.06. 15:04
flameKing, nme tudom, hogy milyen Windows User-ről beszélsz, de én csak azt mondom, hogy a saját rendszeremen had "garázdálkodhassak" már szabadon. Meg az már milyen dolog, hogy még rendszergazdai jogkörrel sem lehetsz teljesen ura a számítógépednek. Én például feltettem egy régi mobilrack-re a win7 bétát kipróbálni (addig csak xp-t láttam életemben). Azzal kezdtem, hogy minden kikapcsoltam/letiltottam. És mégis éreztem, hogy a háttérben ott motoszkál Bill Gates papa "segítő keze". Lehet, hogy az egyszeri júzernek jól jönnek ezek a dolgok, mert a rendszer a seggét is kinyalja, de engem nagyon zavar, hogy olyan dolgok történnek a háttérben amiket nem én kezdeményeztem. Ha kijön a Win7 kipróbálom. Letiltok majd minden nyűgöt és megnézem, hogy használható-e a rendszer. Ugyanis a bétával bármit csinálok, akkor is tekeri a vinyót mint állat. Az a szomorú, hogy csak a két dolog van ami a win7-re ösztönöz: a directx 10 meg 11, meg a 64 bit a 4GB+ memó miatt. Ha ezek meglennének XP-ben is valszeg soha nem váltanék, de kénytelen leszek, mivel az idő nagyrészében játékra vannak használva a gépek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Destroy666
2009.02.06. 16:04
fricsi: amiket írtál problémákat pár kattintással el lehet intézni a szolgáltások, illetve a házirendek menüpont alatt. Persze tudni kell mit kell beállítani.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. fricsi
2009.02.06. 18:10
Igazad van Destroy, annyira nem ástam bele magam a win7-be, no meg angol verzió ugyebár.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!