iPon Hírek

MSI ClickBIOS: mutasd meg, hogy milyen legyen!

Dátum | 2010. 12. 02.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az Intel következő generációs alaplapjain, azaz a P67-es és H67-es deszkákon már olyan BIOS, lesz, amelyet nem csak billentyűzettel, de egérrel is lehet majd irányítani. Az UEFI néven emlegetett megoldás grafikus felhasználói kezelőfelületet kínál és az előzetes információk, illetve videók szerint nem lesz rossz. Természetesen az UEFI "őrületből" az MSI sem maradhat ki: a gyártó az egyes P35-ös és P45-ös alaplapjairól már ismert ClickBIOS-szal támad, pontosabban a ClickBIOS jelentősen átdolgozott változatával. Az Intel hatos sorozatú lapkakészleteivel felszerelt alaplapokon a CickBIOS legfrissebb kiadása kaphat majd helyet, amelynek dizájnnal kapcsolatos fejlesztésében bárki részt vehet, aki rendelkezik jó ötletekkel, eléggé kreatív és még kedve is van az MSI által meghirdetett kezdeményezésben részt venni.


Az UEFI alapú ClickBIOS-nak köszönhetően elfelejthetjük az ezeréves, kissé lehangoló BIOS kezelőfelületet és helyette egy egérrel is vezérelhető grafikus kezelőfelülettel dolgozhatunk, ami remélhetőleg könnyen kezelhető és jól átlátható lesz. A gyártó 2008-ban a P35 EFINITY alaplappal mutatta be először, hogy mire képes a ClickBIOS, majd nem sokkal később három P45-ös alaplapot is piacra dobott, amelyeken szintén az UEFI alapú ClickBIOS teljesített szolgálatot. A gyártó szerint az "új" technológia rendkívül hasznos lesz, ugyanis segítségével többnyelvű támogatás és sokkal jobb boot idők lesznek elérhetőek, mint a hagyományos megoldásokkal, sőt, az UEFI alapú termékekkel a 3TB-os vagy annál nagyobb adattároló kapacitást kínáló merevlemezek is zökkenőmentesen használhatóak lesznek.


A gyártó annak érdekében, hogy hatékony ClickBIOS-t dobhasson piacra, most a felhasználók segítségét várja, közülük is azokét, akik tehetséges dizájner hírében állnak és szeretnének segíteni abban, hogy a ClickBIOS látványos, ám de könnyedén kezelhető legyen. A dizájnerek feladata az lesz, hogy megtalálják azt a felhasználói kezelőfelületet, illetve kezelőfelület-elemeket, amelyek a legjobban illenek a következő generációs technológiákhoz. A kezdeményezés keretein belül december 31-ig lehet beküldeni a látványterveket és a kezelőfelülettel kapcsolatos ötleteket. A résztvevőket a gyártó természetesen díjazza, így mindenki jól járhat.

A kezdeményezéssel kapcsolatban további információt itt találhatnak az érdeklődők.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

17. Supra
2010.12.02. 15:58
Ez biztos jó lesz, de valahogy nem sikerül őszintén lelkesednem. Hány éve is beszélnek már az UEFI biosról? Szégyen, hogy még 2010-ben is olyan programmal indulnak a gépek, amelyek már 15 évvel ezelőtt is gagyinak számítottak...
Persze, lehúzásképpen majd ezért is elkérnek majd 10-20 ezrest kb, annyit, emennyiért egy normális viruskereső programból is több példányt lehet venni, vagy egyet, de vagy 10 évig tartó követéssel. Még akkor is frissülni fog, amikor erre az alaplapra már az a tulajdonosa sem fog emlékezni, aki a kukába dobta elavultság okán.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. dlaccc
2010.12.02. 16:01
Kíváncsian várom! ideje volt már a Bios nyúgdíjazásának
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. kiskoller
2010.12.02. 16:05
bárcsak kijönnének már ezeket a lapok... nem akarok SB-re vagy Bulldozerre váltani, venni egy lapot, hogy aztán 1 évre rá kijöjjenek az UEFI-vel felszerelt lapok és cserélhessem le.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. gargoyl
2010.12.02. 16:15
Azt nem értem, mi a francnak kell így kinéznie.Abszolúte felesleges a csicsa nekem megfelel az eddigi kinézet is mert amúgy sem erről szól a bios/uefi.
Legyen átlátható és kész .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. atti2010
2010.12.02. 16:29
gargoyl : Ez így ahogyan akarják csinálni sokkal átláthatóbb mint a mostani Biosok, pláne hogy nincs 2 gyártó amelyik egyforma nevet adna ugyanazon funkciónak, de az UEFI-ben ha látod a fogaskereket a hülye is tudja hogy a beállítások menüt nyitotta meg.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. bodeg
2010.12.02. 21:31
gargoyl: +1 (sött inkább +2)

Így már az olvasni nem tudó "vérpistikék" is talán érteni fogják, hogy mi az a BIOS, és két kattintással tuningolják az apu által vásárolt gépet. Szép lassan szaros konzolt csinálnak a PC-ből. 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Supra
2010.12.03. 07:43
gargoyl:
Persze, nem a csicsa a lényeg. Amiért jó lenne az új, az az, hogy hátha nem ilyen végtelenül buta, primitív, és lassú programmal kellene dolgozni. Aki bekapcsolja a gépet, és nem érdekli semmi, van 1db hdd és 1db valami optikai meghajtó, annak mind1. de ha már ennél több dolgod van, akkor állandó bosszúság forrása.

Arról nem is beszélve, hogy attól még hogy egyszerű, attól még lehetne kényelmes, és tudhatna többet is - egynémely szerverben pl. azonos kinézeten profi és jól kezelhetőek is vannak...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. iteq47
2010.12.03. 07:44
sztem ez tök felesleges. aki nem ért hozzá, és nekik készül ez a kuki, azok nem is nyúlnak bele. hiába tudnak egerezni majd. belövi nekik valaki azt úgy marad...

aki meg vágja az meg már megszokottabban tolja kbvel szal sztem hülyeség.

másrészt meg ha egy pár reset után stabilizálódik a beállítás, akkor már a hozzáértők sem nagyon piszkálják.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Milli82
2010.12.03. 08:07
Valaki aki ért hozzá világosítson már fel mert pont erről beszélgettünk ma éjjel a munkahelyen az egyik kollégával hogy mire is jó ez az UEFI.
Én azt olvastam hogy a kérdéses lap gyártója aki az EFI-t írta (gondolom valami miniatür linux) minden hozzá vagy rá kapcsolható ezköz(processor, videokártya, merevlemez stb) driverjét belesűríti az EFI-be, hogy ne az OP rendszer határozza és szabja meg azok kompatibilitását, működését. Így ez által lényeges gyorsulást illetve termék(os win,linx stb) függetlenséget biztosítva ez által a felhasználónak.
Ha ez így van akkor nem értem hogy miért ne lenne hasznos ez a dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Milli82
2010.12.03. 08:12
A másik dolog meg persze a frissítés amiről beszélgettünk. Ez ma már nem lenne probléma hiszen ha a gép konkrét NET kapcsolatot észlel lehetőség adódna frissítésre ha esetleg egy új ezköz nem megfelelően működne.
Valóban erről szól ez a dolog vagy ez csak az én fikcióm?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. Mandris90
2010.12.03. 09:26
baromi hülyén néznek ki ezek a csicsa ikonok....
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Freeman900...
2010.12.03. 11:04
Na végre valaki értelmes hozzászólást ír az UEFI-hez (Milli82)
Amúgy azt kihagytad hogy a boot és leállás idő is a töredékére fog lecsökkenni az új UEFI használatával... a Többiek akik csak a csicsát látják nyissanak 1 "mért szar az UEFI" fórumot és ott osszák az észt egymásnak, köszi valahogy ennél a hírnél senki értelmes embert nem érdekel hogy csicsa vagy nem, a pozitívumok a lényegesek...a csicsa csak másod/harmadlagos újítás az áttekinthetőség miatt... Jah és ha utána olvastatok volna a pl. az ASUS-os UEFI-nek láttátok volna az "advanced" funkciókat is aminek a piszkálásához még mindig kell a megfelelő tudás...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. kiskoller
2010.12.03. 11:57
azok kedvéért, akik fikázzák az UEFI-t leírom mégegyszer (egy régebbi hírnél már leírtam)

Az UEFI egyik legnagyobb újítása a driverek megszűnése. A drivereket innentől fogva nem az oprendszer kezeli, hanem az UEFI. Kvázi nem arról fog szólni a dolog, hogy felrakod a windows, majd elkezdesz driverek után kutakodni, hanem minden eszközben benne lesz a firmware amit az UEFI kezel. Hogy ez miért zseniális? Lássuk csak:
-megszünnek az új kernellel rendelkező oprendszerek gyermekbetegségei: lásd Vista, ahol a gyártók lusták voltak drivereket írni
- nem kell kutakodnunk driver után, egyszerüen nyomunk egy frissitést az uefi menüjében és kész
-kevesebb drivert kell írnia a gyártónak, hisz eddig a kül. oprendszerekre kül. drivereket írt, most elég egyet -> azt az 1 drivert jobban írja meg
-megszünik pl a ritkábban használt oprendszerek támogatottsági hiánya.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. norman81 kisko...
2010.12.03. 12:21
Ha mindez maradéktalanul megvalósúl ,akkor az csak jó lehet mindenki számára.
A driver dolog tényleg "zseniális". Addig tuti nem váltok platformot, mig álltalánoságban el nem terjed az UEFI "bios" . Arra viszont kiváncsi volnék,hogy elsö körben mennyire fogják frrisitgetni az UEFI alá a drivereket,azaz ami átlagos bios-os gép alá elérhetö driverek "azonnal elérhetöek lesznek e UEFI-ra is !?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. kiskoller
2010.12.03. 12:49
ez a baj, hogy valószínüleg az UEFI után vagy 2-3 évvel lesznek kész a driverek, legalábbis eddig sosem voltak szorgalmasak a gyártók. Én abban reménykedem, hogy az új, az UEFI után megjelenő hardverekre már lesz UEFI-s driver. Egyébként meg szerintem teljes mértékben megvalósítható az, hogy fogod az UEFI-s lapod, rárakod az oprendszert, és az oprendszeren belül csak azokat a drivereket rakod fel, amik nincsenek kész UEFI-re. Szerintem ez megvalósítható lenne és az átállást is könnyítené.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Freeman900...
2010.12.03. 13:14
Én is ezen gondolkoztam hogyha most veszek Januárba 1 SB-t akkor mi lesz? hogyan tudom majd azt használni? vagy lehet első körben a driver támogatás része kimarad még az UEFI-ből? Nagyon kíváncsian várom az első SB-s lapok tesztjét UEFI-vel...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. uristen
2010.12.05. 09:51
Hat, akkor csak hozza kell elobb-otobb szoknom ehhez. Hat ez van, de nekem meg mindig nem jon be ez. Nallam legeloszor a kepen lathato elemekbol a kozepsonek lesz a legnagyobb szerepe szamomra mar a szamitogep megvetele utan is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!