iPon Hírek

MSI CR400: a Classic sorozat első notebookja

Dátum | 2009. 07. 12.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | NOTEBOOK

Az MSI új, 14 hüvelykes képátlójú kijelzővel ellátott noteszgépéről, a CR400-as modellről először március folyamán érkeztek hírek, ám a termék azóta sem jelent meg kereskedelmi forgalomban. A notebookkal kapcsolatban most új értesülések láttak napvilágot, amelyek szerint a jövevény hamarosan a boltok polcaira kerül.


A gyártó Classic notebook családjának első tagja lesz a CR400-as modell. A 14 hüvelykes, 1366x768 pixeles natív felbontással működő kijelző ledes háttérvilágítást tartalmaz, amely a hagyományos CCFL háttérvilágításnál kevesebbet fogyaszt és „szebb” képet, nagyobb fényerő kínál. A gyártó a billentyűzet esetében EDS (Ergonomic De-Stress) technológiát alkalmaz, ennek lényege mindössze annyi, hogy a felhasználók ujjait gépelés közben érő terhelés csökkentik a speciális billentyűk.

Az újdonságban egyébként Core 2 Duo processzor kaphat helyet, a rendszermemória mérete pedig maximum 4 GB-os lehet. A termékhez 250 GB-os, 320 GB-os vagy 500 GB-os merevlemezt lehet választani. A videó vezérlő szerepét egy GeForce 8200M tölti be, a rendszerben ezen kívül DVD író, négy az egyben kártyaolvasó, 1,3 megapixeles webkamera, valamint WiFi adapter, 10/100-as Ethernet vezérlő és opcióként akár Bluetooth modul is jelen lehet. A rendszer tápellátásáról konfigurációtól függően egy 6 vagy 9 cellás akkumulátor gondoskodik.


Az MSI az újdonság pontos megjelenésével és ajánlott végfelhasználói árával kapcsolatban egyelőre nem szolgált információkkal.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

5. YuGabe
2009.07.12. 14:04
VISSZA A HIRHEZ

Hát valójában nem valami hűdeérdekes. Maximum ha olcsó lesz, de amúgy tényleg nem sokat ér így.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. prohlep
2009.07.12. 14:54
"A gyártó a billentyűzet esetében EDS (Ergonomic De-Stress) technológiát alkalmaz, ennek lényege mindössze annyi, hogy a felhasználók ujjait gépelés közben érő terhelés csökkentik a speciális billentyűk."

Ez elég nagy baj, rossz irány.

Komoly írógépeléshez kell a normális mértékű tapintási visszacsatolás.

Az sem jó a laptokoknál, hogy a billentyűnkénti hely túlzottan nagy hányadát teszi ki a billentyűsapka teteje. Kényelmesebb, ha a régi 30-as évekbeli írógépkehez hasonlóan a sapka teteje számottevően kevesebb helyet tesz ki.

Önkonvergáló rendszert alkot a kis sapka, mert a nem precíz telitalálatot az ember ujja azonnal megérzi, és a következő alkalommal korrigál.

Mai laptopok sapkái túl nagyok, így a nem precíz telitalálatnál nem történik semmi, és az ember idegrendszere nem korrigál, hanem ...

laptopoknál melléüt egy idő után.

A régi kis-sapkás írógépeknél éppen a kis sapka miatt volt egy biztonsági rés, azaz a melléütést megelőzte az, hogy az ember ujja megérezte, hogy az előző néhány billentyűt mintha nem eléggé a közepén találta volna el.

Laptop NEM vásárlásom egyik legfőbb oka a rossz ergonómia.

Holott életvitelileg szükségem lenne laptopra, de a laptop ergonómiát nem engedhetem meg magamnak, ahhoz túl sokat használok gépet.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. twollah
2009.07.12. 15:00
Nekem semmi bajom a notebook billentyuzettel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. YuGabe
2009.07.12. 15:16
Ugyanmár, ha dolgoztál már életedben számítógéppel (márpedig úgy tűnik, hogy igen), akkor semmi szükséged korrigálni EGYÁLTALÁN. Nem tudom mi bajod van ezzel. Nem tudom tudod-e, de a régi írógépen ha VÉLETLENÜL melléütöttél 3-szor 4-szer, úgy elkezdett fájni a kezed, hogy bele lehetett nyamvadni.
Éppenhogy jó a széles sapkájú billentyűzet, mivel nagyobb "esélyed" van eltalálni a megfelelő billentyűt. Nem véletlenül álltak át erre a régi hülye írógépes módszerről - tudod általában ezeket tanulmányok következtében változtatják meg, és hidd el hogy utánajártak.
Rajtad kívül én pedig még senkit nem hallottam, hogy azért rinyált volna, mert "túl nagy sapkájúak a billentyűk".
Amúgyis, ha véletlenül vennél egy laptopot, akkor tudnád hogy két-három nap alatt jobban megszokod, mint a PC (vagy az írógéped) billentyűzetét, és saját tapasztalatból is mondom, hogy sokkal könnyebb rajta gépelni, ha megszokod.
Márpedig ha nem tudod megszokni, és még mindig "melléütögetsz" (mivel ez a bajod legfőbb okozója), akkor meg nem csak a laptopok billentyűzetével kellene elégedetlen legyél.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. prohlep
2009.07.12. 21:25
Most tavasszal több igényesebb laptopot bemutató cikkben szerepelt olyan kitétel, hogy megnövelték a billentyűzetek közti rést. Ez persze egyenértékű azzal, hogy lecsökkentették a sapka méretét.

Az is fontos, hogy a sapka mennyire mély, azaz hogy ne legyen túl lapos. Az is segíti az ember kezét pozícióban tartani, pozícióban maradni.

Vakon tízujjas, 4-5 leütés/másodperc közepes írásteljeítménynél ezek már számítanak.

A billentés a zongoránál is lényeges kérdés, persze más okból. De biztosan meg lehetne őrjíteni egy zongoristát, ha normál billentyűzet helyett odanyomnak neki egy jó lapos laptopmechanikás változatot.

Én sem hiszem, hogy ne kisérleteznének a billentyűzetekkel.

Éppen az a feltűnő, hogy teljesen nyilvánvaló a laptop billentyűzetek viszonylag gyakori változtatásából, hogy az ipar egyszerűen nem találja a laptop vékonysága esetére az ergonómiailag megfelelő billentyűzetet. Ami ergonómiailag telitalálat, azt nem szokták variálni. De nézzétek meg, hogy milyen variálás megy laptopbillentyűzet fronton.

Azt is érdemes látni, hogy régi billentyűzeteknek mennyire kiforrott volt a geometriája és nem variáltak vele évről évre, mint most a túlzottan vékony laptopbillentyűzetekkel.

A dologból azért nincs világbotrány, mert a vevők elsöprő többsége, valszeg bőven 80% fölött, belekapaszkodik az egérbe, azt kész, mert úgysem tud vakon tízujjal órákon keresztül fogalmazni, és mert nem is az a feladata.

De mindez még nem jelenti azt, hogy ergonómikusak lennének a mai laptopok a billentyűzetük laposságával és a néznivaló képernyő és az ember keze közti szuper-minimális távolsággal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!