iPon Hírek

MSI GeForce GTX 680 Lightning: megérkezett a fenevad

Dátum | 2012. 06. 20.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

Az MSI GeForce GTX 680 Lightning videokártyájával a Computex alkalmával már találkozhattunk, most viszont hivatalosan is elrajtolt a termék. A gyárilag megemelt órajelekkel érkező videokártya számos hasznos szolgáltatással segíti a tuningosok munkáját, de ezzel együtt egyedi, a referencia megoldásokénál halkabban és hatékonyabban működő hűtés, valamint a GPU Reactor is helyet kapott rajta.


Az új videokártya 28 nm-es csíkszélességgel készülő GK104-es GPU-ja az 1006 MHz-es alap- és 1058 MHz-es Boost órajel helyett immár 1110 MHz-es alap- és 1176 MHz-es Boost órajelen ketyeg – ezek az értékek azonban tovább emelhetőek. A 2 GB-nyi fedélzeti memória esetében a referenciának minősülő 6008 MHz-es effektív órajelet alkalmazták a mérnökök. A 260 wattos TDP-vel érkező termék egy DL-DVI-I, egy DL-DVI-D, valamint egy DisplayPort és egy HDMI videó kimenettel érkezik, plusz négyutas SLI támogatással is rendelkezik.A 3x3 OC KIT jóvoltából a felhasználók rendelkezésére áll néhány feszültségellenőrző pont, amelyekkel a GPU, a memóriachipek és a PLL feszültségének ellenőrzésére nyílik mód. Az Afterburner segédprogram jóvoltából az említett feszültségek gyors és pontos változtatására is van lehetőség, hála a digitális, gyors válaszidő mellett üzemelő PWM chipnek. A tiszta és stabil tápellátásról a már jól ismert GPU Reactor gondoskodik, ami jótékonyan hat a tuningpotenciál alakulására. A rendszer emellett a GPU, a memóriachipek és a tápáramkör hőmérsékletének monitorozására is lehetőséget ad, így az új videokártya jó eséllyel a tuningosok egyik kedvenc játékszere lehet.


A hatékony hűtésről a Twin Frozr IV-es videokártya hűtő gondoskodik. Az újdonság Dust Removal technológiával érkezik – ez annyit jelent, hogy a PropellerBlade technológiát alkalmazó ventilátorok, amelyek a hagyományos megoldásoknál 20%-kal több levegő megmozgatására képesek, a rendszer indítását követő 30 másodpercben ellentétes irányban forognak, így a hűtőbordák között lerakódott port eltávolítják. A 10 centiméteres átmérőjű, PWM támogatással is ellátott ventilátoroknak, valamint a SuperPipe technológiát alkalmazó hőcsöveknek és a réz talpazatnak köszönhetően a hűtő 16 Celsius fokkal alacsonyabb üzemi hőmérsékletet biztosít a GPU számára, mint a referencia megoldások. Ehhez 6,7 dB-lel alacsonyabb zajszint is társul, ami nem elhanyagolható előny.


Az MSI GeForce GTX 680 Lightning természetesen Military Class III-as komponensek felhasználásával készült, amelyek garantálják a termék magas minőségét és stabil működését – plusz a várható élettartamra is pozitív hatással vannak.

Az újdonság hamarosan feltűnik az üzletek polcain.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

6. HeverAdam
2012.06.20. 16:04
Na ez sem egy 100 forintos móka az MSI-től de azt azért értékelem, hogy Military Class III-as komponensek lesznek benne mert akkor biztos elég stabil lehet a videókártya Csak így tovább MSI
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Simba
2012.06.20. 16:26
Hmm kéne, ha adnának még 2 db U2410-es monitort mellé.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Antos
2012.06.20. 17:32
Simba: A monitorok nélkül már el se fogadnád... D
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Simba
2012.06.20. 19:21
De, csak ha már lúd legyen kövér alapon.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. serioussam...
2012.06.20. 20:23
Ez is jofféle...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. newclear
2012.06.21. 09:48
Ennél a feloldott feszültség lesz az érdekes, ami elvileg szoftveresen is 1175 mV felé emelhető majd.

A fenti miatt az EVGA Classified kártyája is érdekes lesz majd, de ahhoz kb. biztos, hogy kell majd az EVBot, ha a feszültséget a gyári korláton túl akarjuk vinni... EVGA kártyájáról már néhány "tesztet" is lehetett látni kingpin-től (ref hűtővel is).

Valahogy úgy érzem aki voltage-unlocked kártyát vesz, annak inkább előbb, mint utóbb úgyis vízhűtés landol rajta, mert akkor hozhatja ki belőle igazán a maximumot. De hát majd a tesztekből kiderül, hogy mi fán teremnek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!