iPon Hírek

MSI: poreltávolítás egyszerűen

Dátum | 2011. 09. 07.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | MEGJELENÍTÉS

A por sok-sok kellemetlenség forrása lehet egy számítógépházban, ugyanis könnyedén felgyülemlik a hűtőbordákon és a ventilátorok lapátjain is, így rontva a hűtés hatásfokát. A videokártyák piacán a Galaxy például egy ideje kihajtható, könnyedén takarítható ventilátorokat helyez el videokártyáin, a rendszerhűtők gyártói pedig egyre többször dobnak piacra olyan megoldásokat, amelyeknél a ventilátorlapátokat tartalmazó forgórész könnyedén leszedhető az állórészről, ezáltal a por eltávolítása is könnyebb, kényelmesebb, mint a hagyományos megoldásoknál.


Ezúttal az MSI legfrissebb megoldásáról érkeztek hírek, amely egy egyszerű módszerrel próbál olcsón és hatékonyan harcolni a por ellen. A gyártó szerint egy poros hűtőborda és egy poros ventilátor akár 15 fokkal melegebb VGA-t is eredményezhet, ami nem elhanyagolható szempont, főleg a nagy nyári melegben. Annak érdekében, hogy a pornak minél kevesebb esélye legyen lerakódni a hűtőbordára és a ventilátor lapátjaira, a gyártó kitalált egy poreltávolító technológiát (Dust Removal Technology), amit igazság szerint már más is használt.


Az eljárás lényege annyi, hogy a rendszer bekapcsolásakor a videokártya hűtőventilátora a megszokottal ellentétes irányban pörög, méghozzá maximális fordulatszámon, 30 másodpercig, így a lapátokon és a hűtőbordák között elhelyezkedő por nagy része eltávolítható. A rendszer minden indításakor elindul a folyamat, méghozzá teljesen automatikusan, azaz a tisztítási folyamat rendszeres.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. atti2010
2011.09.07. 08:49
A ventilátor a por a számítógépházba hullik ahonnan az első nagyobb felpörgéskor megint beszippantja, sok fantáziát nem látok benne, viszont ha a házba terveznének egy kis porszívót szűrővel és porzsákkal már lenne értelme.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Sr4c
2011.09.07. 09:32
régi módszer -.-, ipari porszűrőket is így tisztítják. egyszerűen ellenáramú levegővel megnyomják és kész.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Sassaa
2011.09.07. 10:27
Az elgondolkodtató, hogy mit fog szólni az alatta levő kártya a bónusz porhoz, és ezzel még nem került ki a házból, ugyanúgy gyűlik... Az a legjobb, ha nem jut be a házba, illetve, ha nincs mi bejusson

Mikrobi: Ha felületet javítanák, akkor drágább lenne a termék, amit nem vesz meg a vásárló, egyszerűbb azt mondani, hogy pucold ki a géped.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. zodiac83
2011.09.07. 10:36
Továbbá a simább felület kisebb felületet is jelent, ami ronthatja a hőleadást.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. pctur
2011.09.07. 11:03
Szívó venti elé porszűrő és pár naponta ecsettel lesöpörni, esetleg ha könnyen leszedhető kifújni és nincs por.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. csicsoblad...
2011.09.07. 11:45
Valamennyi számít, az én kártyám is így jár, és a venti körül nincs is por, borda között pedig mindig csak elől, így a VGA-t könnyű takarítani. A CPU cooler-nél sokkal jobb, ott a por összeáll egybe a lamellák között és előtt, így azokon a részeken el is száll a hűtés. Igaz, hogy ennél a megoldásnál a por nem megy ki, és újra beszívhatja a venti, de arra elég, hogy por ne állon össze, és ezzel elszigetelje a levegő útját a bordák között.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Georg17
2011.09.07. 12:23
Az előttem szólók már mindent leírtak. Az ötlet jó, de ettől még nem lesz a rendszer karbantartás mentes. Időszakosan ugyanúgy ki kell pucolni a házat belül. Én egyébként azt a +15°C-ot furcsálom. Lehet, hogy még nekem nem volt nagyon poros hűtőm, de én ilyen mértékű hűtési csökkenést soha nem tapasztaltam. Igazából semmilyet. Aránylag sűrűn szoktam monitorozni a hőmérsékleteket. Épp mostanában volt egy nagytakarításom. 8 hónap elteltével. S mikor a CPU hűtőt megláttam, mondtam atya-gatya. Mégis hűtött rendesen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. _DiEGO_
2011.09.07. 12:32
Inkább akkor törekednének arra , hogy egy olyan POR-csapdát tervezzenek , amit mondjuk 1/4 évente csak ki kell üríteni lásd pozsákmentes porszívó - az aljára üllepszik le por (csapda) levegő meg továbbjut ... tehát a ház elejére a beőmlőnyíláshoz egy por és szöszmösz csapda... páralekötő csomagocskák ugye eleve benne vannak házban ... nekem legalábbis 2db zsákocska ház aljában.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Balucsek
2011.09.07. 16:29
Tökéletesen pormentes VGAkat nem lehet tervezni, a szűrők meg a légáramlást is rontják, ami meg max fordulaton nem megy ki az egyik irányban annak a nagyrésze a másik irányba is ott marad főleg, hogy a legtöbb venti direkt az egyik irányba fújja a levegőt vissza szívni meg nem tudja annyira hatékonyan a lapátok állása miatt. Ami engem illet a jól bevált bicikli/autópumpával tökéletesen kitudom tisztítani a bordák közül a port főleg, hogy a VGA egy könnyen ki be szerelhető hardver
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. monocikli
2011.09.07. 16:30
Poreltávolítás leghatékonyabb módja a távoltartás.
Egy sűrűbb (téli) női pamutharisnya, kétoldalas szövetalapú ragasztószalag és az igényesebbeknek sziló, minden rés és ventillátoros (-mentes)nyílás lezárására alkalmas. Februárban raktam össze a gépem és ilyen módszerrel tömítettem ill. tuningoltam a házat és a mai napig bármikor kiállja belül a fehérkesztyűs tesztet, pedig szinte a nap 24 órájában üzemel. A gép környezetében az ún háziport sajnos 3-4 naponta takarítanom kell, mert sem a zárt ablakot, se a macskát nem tudom nélkülözni a lakóhelyemen.
Az teljes leszigetelési művelet a gépösszerakás idejét úgy fél órával toldotta meg, a későbbi bővíthetőségek szem előtt tartása miatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. twollah
2011.09.07. 17:11
Inkabb 2-3 havonta kifujom a gepem suritett levegovel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Croog
2011.09.07. 18:15
Parasztvaku. Szánalmas egy ilyen nagynevű vállalattól, csak gratulálni tudok.
Biztos 4-5 ezreket fog dobni az árakon a "világmegváltó" feltalálás.
Különben is, ha a por feltapad, azt semmilyen irányú ventilátor nem szedi le, ha pedig mégis, akkor az összes a gépház alján, vagy az SLI (avagy CF) társkártyán landol.
Vagy ha a gépem nekem akár 1 hónapig le sincs állítva, akkor 1 hónapig szabin van az MSI takarítónénije? Ha már ilyen baromságot találnak ki, akkor már miért nem lehetne, hogy randomszerűen, természetesen csak 2D-s és terhelésmentes módban, alacsony hőfoknál, egyszer csak elkezd nekem takarítani. A fordított irányú mozgás is hűt annyit, hogy meg azért nem sül, még ha hirtelen terhelném is, de ráadásul 30 másodperces egy takarítónéni ciklus, így pláne nem lehet gond.
A 3. pedig az, hogy ennek egy közép és felső kategóriás kártyán végképp nincs értelme, mert jórészt nem tipikus felhasználók veszik. Ennek talán egy irodai gépbe szánt kártyán lenne értelme, vagy egy egyszerű felhasználónak aki megveszi a sarki számtekboltba és annyira sem ért hozzá, hogy szét merje szedni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. Humbuk
2011.09.08. 11:15
@Mikrobi:
ha pusztán az aprószemű házi porról beszélünk, akkor talán lenne esélyed arra, hogy felületi kezeléssel olyn felületet alakts ki amely rezisztens a porral szemben. Ám ez az apró szöszös por ellen mit sem ér, mert a lamellák közé ugyan úgy betapad és eltömíti a levegő útját.

monocikli-vel értek egyet. Akit meg zavar az a néhány havonta szükséges portalanítás, az használjon folyadék hűtést. Ott sem menekül meg az ember a radiátor és annak ventijének takarításától, de a gépben levő por kevesebb problémát fog okozni.

Nekem nyáron le kell venni a gép oldalát, hogy jobban járjon a levegő, de amikor fent van, akkor sokkal ritkábban kell takarítani és ennyi belefér. A cikkhez annyit, hogy az ötlet jó, de a házba kellene + porfogó vagy nevezzük csapdának, ami a takarítási ciklus alatt magához vonzza a port és nem procinak hívják
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. MassKilla
2011.09.08. 18:14
úgy érzem feltalálták a spanyol viaszt...ismét...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!