iPon Hírek

MSI Z77A-GD80: új alaplap, Thunderbolt porttal

Dátum | 2012. 05. 13.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | FŐ EGYSÉG

Az új deszka ezúttal is LGA-1155-ös processzorfoglalattal érkezik, ami mind az előző generációs SandyBridge, mind pedig az új Ivy Bridge processzorokat fogadja. A rendkívül jól felszerelt újdonság Military Class III-as technológiával készült.


A tápelllátást DrMOS II-es MOSFET-ekre bízták, amelyek dupla hővédelemmel érkeznek, de a VRM részleg tartalmaz még kis formátumú Hi-C CAP típusú kondenzátorokat is, amelyek nem csak a sikeres tuningról gondoskodnak, de a túlméretezett processzorhűtők felszerelését is támogatják. Az „i”-re a pontot a Super Ferrit tekercsek és a szilárdtest kondenzátorok teszik fel.

A Z77A-GD80-as modellen összesen 4 darab DDR3-as memóriafoglalatot találunk, ezekben akár 64 GB-nyi DDR3-2677 MHz-en ketyegő rendszermemória is elhelyezhető, ha bírjuk anyagilag. A GD80-as modell bővítőhelyei között három darab PCI Express 3.0 x16-os és négy darab első generációs PCI Express x1-es slotot találunk. Az alaplap kétutas Nvidia SLI és háromutas AMD CrossfireX támogatást kínál.


SATA portokból négy darab 3 Gbps-os és 2 darab 6 Gbps-os áll rendelkezésre az Intel Z77-es PCH jóvoltából – ezekhez jár RAID 0,1,5,10 támogatás is. Egy külső vezérlő jóvoltából további két SATA 6 Gbps-os port is lapul a csatlakozók között. USB 3.0-s portokból csak négy jár: kettő a hátlapon, kettő pedig kivezetés, azaz tüskesor formájában az alaplapon található – külön USB 3.0-s vezérlőről nem tesz említést az MSI sajtóközleménye, a termék pedig még nem került fel az MSI hivatalos weboldalára, legalábbis hírünk írásának pillanatában.


A hangzásról 7.1 csatornás, THX TruStudioPro támogatással is rendelkező audió vezérlő gondoskodik, a Gigabites Ethernet vezérlő szerepét pedig egy Intel-féle megoldás tölti be. Az alaplap különlegessége, hogy Thunderbolt vezérlővel is felszerelték, ami 10 Gb/s-os adatátviteli sávszélességet kínál, természetesen irányonként és csatornánként. Valószínűleg emiatt nem került plusz USB 3.0-s vezérlő az alaplapra.

A hátlapon a Thunderbolt port mini-DisplayPort csatlakozója mellett egy HDMI és egy D-Sub videó kimenet is lapul. Az ATX formátumú, OC Genie II támogatással és grafikus kezelőfelületet kínáló ClickBIOS II-vel érkező alaplap árával kapcsolatban jelenleg nem állnak rendelkezésre információk, de ahogy ezeket sikerül beszerezni, frissítjük a hírt.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. tibaimp
2012.05.13. 16:23
Erre a Thunderbolt portra mit lehet csatlakoztatni? És valóban tudja ezt a 10 Gb/s-os sebességet, vagy ez is csak marketing duma?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. homeware
2012.05.13. 16:55
Valóban jó kérdés... van egyáltalán eszköz amivel lehet is használni, vagy csak marketingbaromság?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. gabest
2012.05.13. 17:56
Akkor most elkezdhetnek olyan monitorokat gyártani, amiben benne van a videókártya is?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. Zack( ro)
2012.05.13. 19:58
"grafikus kezelőfelületet kínáló ClickBIOS II-vel érkező alaplap" ez az UEFI-t takarja?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. I.Jozsef83
2012.05.13. 21:07
Zack( ro) - 2012-05-13 19:58:32

IGEN - mert egérrel tudunk Clickelni BIOS -ban ... hogy azt higgye a nemtudója - jujj de extreme dolog lehet .
Egyszerübb lett volna UEFI-v2 vagy valami... de talán hangzatosabb így .
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. DogTheDog
2012.05.14. 08:19
Van mar sok TB-s eszkoz,de ket gep kozott is remek.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. LGx
2012.05.14. 09:13
az a fránya military class 3

Class III - Petroleum, Oils, Lubricants
Subclasses:
A - POL for Aircraft
W - POL for Surface Vehicles
P - Packaged POL

remélem jó sok síkosító van benne
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. zodiac83
2012.05.14. 17:39
"Az „i”-re a pontot a Super Ferrit tekercsek és a szilárdtest kondenzátorok teszik fel."
És a pont alól az "i"-t a military class garancia (hiánya) veszi ki szokás szerint...

A'la "Vakuljá meg úgy szeretlek..."
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. graw2
2012.05.14. 18:59
MILITARY-val meg a NASA-val mindent el lehet adni
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mythbuster
2012.05.14. 19:52
Valószínűleg értelme van és fel is használható a thunderbolt technológia, mivel a PCI-expressz szálain keresztül nagy sávszélességen lehet adatokat kiküldeni akár egy külső NEM LÉTEZŐ nagyobb teljesítményű videokártyára, ezzel növelve a grafikai teljesítményt.

A nagy kérdés inkább az, hogy És mégis mi a lóf@szt keres egy asztali alaplapon?! Notebookban lehetne kihasználni, bár nem új technológia, a HP Pavilion notebookjain már pár éve ki van vezetve, de lóf@szra nem lehet használni!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. levbuttas
2012.05.15. 09:08
A Thunderbolt elég jó, egyideje a Maceken ez váltotta le az idáig standard Firewire-t. Adatmentésre, backupolásra, két gép összekötésére (is) kiváló. Igaz, az OS X és a Mac eleve kínál erre épülő szolgáltatásokat, lehet pl Target Disk módba bootolni a gépeket, akkor külső HD-ként funkcionálnak. Javításnál, OS összeomlásnál igencsak megkönnyíti az ember dolgát, nem egy gépet így skerült rendbe tennem, vagy éppen klónoznom -- bár nem indult az OS, de TD módban még hozzáférhető volt a HD-k tartalma.
A probléma egyelőre az a Thunderbolttal, hogy kevéssé elterjedt, így a perifériák és kábelek is drágák, illetve hogy idehaza nem nagyon vannak.
A kérdés az, hogy az USB3, vagy a TB lesz a de facto standard, vagy éppen mindkettő, mint anno az első két generációs USB és a FireWire voltak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!