iPon Hírek

Műanyag optikai szál: 25x sebesség

Dátum | 2007. 11. 26.
Szerző | Gabriel
Csoport | HÁLÓZAT

A koreai Tudományos- és Technikai Intézet (Korean Institute of Science and Technology) sikeresen kifejlesztett egy olyan, műanyagból készült optikai szálat, ami akár a 25-szörösére is növelheti az otthoni internetkapcsolatok sebességét.

A négy cég és 10 egyetem egyesített erőiből felálló kutatócsoport vezetője, Hwang Seung-sang elmondása szerint az új adatkommunikációs eszköz kifejlesztését hat évnyi kísérletezés előzte meg. Ezek a műanyag optikai szálak akár 2.5 gigabit/s sebességgel is képesek továbbítani az adatokat - ellentétben a hagyományos rézszálak 100 megabit/s-ével.

A műanyagszál tehát rendkívül prakzikus megoldásnak ígérkezik, városközti kábelösszeköttetés terén éppúgy, ahogy az otthoni számítógépek esetében is. Tulajdonságaikat tekintve valahol félúton helyezkednek el a réz- és az üvegszálak között: hajlékonyak és könnyen összeköthetőek egymással, sokkalta gyorsabbak a rézkábeleknél, bár az üvegszálaknál lassabbak - de még így is képesek másodpercenként akár 6.000 digitális telefonbeszélgetést is közvetíteni.

A japán Asahi Glass cég, valamint még néhány versenytársuk is piacra dobott már ugyan hasonló technikákat, de az új koreai fejlesztés minősége a kutatók szerint meghaladja a japán termékekét, miközben az ára csupán a harmadát teszi ki azoknak. Arról azonban nincs még információ, hogy mikor tervezik kereskedelmi forgalomba hozni az alkotásukat.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. Svindler
2007.11.26. 16:19
A koreai Institute of Science and Technology sikeresen kifejlesztett egy olyan, műanyagból készült optikai szálat, ami akár a 25-szörösére is növelheti az otthoni internetkapcsolatok ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!