iPon Hírek

Működésben lépett a Pannon Lézer Központ

Dátum | 2009. 06. 03.
Szerző | napi.hu
Csoport | IT VILÁG

Pécsre összpontosul a magyarországi lézertechnikával foglalkozó cégek jelentős hányada azzal, hogy a Dél-Dunántúli Kooperációs Kutatási Központ által kialakított új bázison, az ország 19, eddig különböző településein működő cég kap helyet a Pannon Lézer Központban (PLK). Az új, összesen 1600 négyzetméteres létesítményben - melynek átalakítása mintegy 200 millió forintba került - a speciális laboratóriumokban és műhelyekben ezentúl szorosabban tudnak majd együttműködni az ide beköltözött cégek.

A Pannon Lézer Központ tevékenységi területe a fotonika, vagyis kutatásokat folytatnak minden olyan téren, ami a fénnyel kapcsolatos. A különleges lézerek fejlesztése mellett a lézertechnológián alapuló orvosi - például rákgyógyászati, szemgyógyászati és egyéb műtéti beavatkozásokra használható - eszközöket, anyagvizsgáló mérőműszereket, anyagmegmunkáló eljárásokat fejlesztenek, valamint a megújuló energiák felhasználásával (biomassza fűtőmű, biogáz feldolgozás, napelem és napkollektor gyártása) foglalkoznak.

A közeli jövőben megvalósuló nagy európai projekt, az ELI (Extreme Light Infrastructure, amely a világ eddigi legnagyobb lézerénél százszor nagyobb teljesítményű lesz) egyik egysége, a PLK kezdeményezése révén Magyarországon épülhet meg, e speciális kutatások kiemelten fontosak a lézertechnika nagyobb ütemű fejlődéséhez.

A PLK egyaránt aktív a régiós, az országos és a nemzetközi lézertechnikai együttműködésben - az új szervezetbe tömörült cégek -, eddig összesen mintegy egymilliárd forint, részben európai uniós forrásból származó támogatást nyertek el kutató-fejlesztő munkájukhoz.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. Insignia
2009.06.03. 18:13
VISSZA A HIRHEZ

már kezdtem örülni hogy a halálcsillagot indították el nálunk...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Wasa
2009.06.03. 20:22
Működésbe és nem Működésben
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!