iPon Hírek

Működik a Turbo Boost? Ez a progi megmondja!

Dátum | 2009. 12. 14.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | SZOFTVER

Az Intel Core i7-es és Core i5-ös processzorainál egy igen ötletes megoldás segít a processzor teljesítményének növelésében és ez nem más, mint a Turbo Boost. A technológia jóvoltából a rendszer terheléstől függően képes növelni az egyes processzormagok órajelét. A Core i7-820QM modellnél például egy egy szálon futó alkalmazás esetén a magórajel az alap 1,73 GHz-ről egészen 3,06 GHz-ig növekszik. Ez az eljárás rendkívül összetett módon figyeli a terhelést, ugyanis nem csak azt vizsgálja, hogy hány szálon fut az alkalmazás, hanem azt is, hogy a processzor terhelése miként alakul: komolyabb melegedés esetén az órajel vissza-visszaugrik az alap értékre.


Ez az egész mechanizmus az átlagfelhasználók számára teljes mértékben láthatatlan módon üzemel, aki eddig kíváncsi volt a technológia működésére, az is csak a CPU-Z alkalmazásával láthatta, miként alakul terhelés hatására a processzor órajele. Az Intel most elérhetővé tett egy jópofa segédprogramot, amely egy tetszetős ablak és némi grafikai elem segítségével mutatja meg, hogy a Turbo Boost miként végzi a dolgát.

A 18 MB-os telepítővel rendelkező kis kiegészítő Windows Vista és Windows 7 operációs rendszerekhez készült: előbbinél az oldalsávba épül be, míg utóbbinál egyszerűen az asztalon fut. Sajnos a kis alkalmazás arról nem ad információt, hogy pontosan hány mag üzemel és az egyes magok órajele miként alakul. A szoftver csak egyetlen értéket mutat, ami a leggyorsabb mag órajelének felel meg. A program összességében tetszetősebb, mint a CPU-Z, de a lényegesebb információkról ez sem ad képet.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

14. forintuser
2009.12.14. 15:49
Igaz hogy nem használom a Turbo Boost-ot,de kipróbáltam.Jópofa.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Runo
2009.12.14. 16:02
A 1.5 éves Asus alaplapomhoz mellékeltek egy AIBooster nevű programocskát, ami szintén ezt tudja AMD-procival
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. ThePoweR
2009.12.14. 16:20
Ez hogy jön ide?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. Bee-Beep
2009.12.14. 16:30
Runo, akkor ez most azt jelenti, hogy az AMD jobb procikat gyártott már másfél éve?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. ossyni
2009.12.14. 17:26
Q9300-asom (2,5Ghz) van. fsb növeléssel 3Ghz-en megy sima gyári hűtéssel.

nem kell ide hókusz pókusz program fel kell nyomni, és had ketyegjen!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Smith166
2009.12.14. 18:21
Ez az AMD hasonlat csak annyit jelent hogy "nem tudom mi ebben a hír???" Az a borzalmas hogy egy ilyen kis progi már hirnek minősül
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. _DiEGO_
2009.12.14. 18:21
Runo, akkor ez most azt jelenti, hogy az AMD jobb procikat gyártott már másfél éve?

Nem csak ...
AMD-nél ez nem számít ujdonságnak , gondolom csak erre akart utalni ...

De ezt Miért csak i5 i7 procira írták át

Végül is magam sem nézegetem , hogy esik le / megy fel órajel terheléstől függően ... ez már megen csak elterelő művelet ... valamit kell csinálni hogy valahogy ki ne essenek a heti hirekből ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. prohlep
2009.12.14. 18:26
A 18 MB-os telepítővel rendelkező kis kiegészítő ... ... ... a kis alkalmazás ... ... ... a lényegesebb információkról ez sem ad képet.

24 éve még 82 kB-on elfért egy tarkótól bokáig totálisan programozható, karakteres WYSIWYG szövegszerkesztő és tetszőleges nyomtatót meghajtó program.

Környezetvédelemről nekem a mai kor ne szövegeljen. 18MB? Az ész megáll!

Sony Ericsson W595 mobilhoz félszáz megás programot kell telepíteni a leírása szerint, hogy zenét lehessen a mobilra tenni. Természetesen a telepítés kiabortál, internetes fórumokon látszik, hogy másoknak is. Aztán a tüzetesebb vizsgálat során kiderült, hogy saját zeneszámok e program nélkül is simán feltehetők és lejátszhatók. Hát akkor minek félszáz megát pazarolni? Megmondom. Az a kis program meg azt a marketing célt szolgálja, hogy azt higgyed, hogy a telefonra igazából csak online vásárolt zenék rakhatók fel. Ennek a beetetésnek érdekében adnak kupont, hogy megszokjad a környezetrombólóan nagy program használatát és a pénzes letöltéseket.

Egyszer egy HP printer driver installálása oda vezetett hogy másfélszáz mega anyag felmászott a wincsire. Minek? Ne mondják, hogy ma már csak mumbó-jumbó méretű programokat képesek írni trivi részfeladatokra?

Környezetvédelmi kérdés ezen informatikus szubkultúra megállítása.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. ThePoweR
2009.12.14. 18:36
_DiEGO_: Az alaplaphoz adták. Ezt meg az intel csinálta. De teljesen mind1 me semmire se jó. Megnéztem mit tud nem sok minden. Ami kell RealTemp meg MultiMeter v2 azt csókolom. (esetleg még everest minialkalmazás)

ossyni: Ez hogy jön ide?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. prohlep
2009.12.14. 18:37
Turbo Boost?

Ezt a funkcionalitást minden olyan proci tudja, aminél a magok frekvenciája egymástól függetlenül állogatható. Ha a procid egy közepes frekvencian nem fő meg a termelődő hőtől, akkor úgy sem fő meg, ha egy kivétellel minden magot kis frekvenciára veszel, és azt a maradék egyetlent pedig nagyobb frekvenciára.

Ez tehát műszakilag nem Turbo Boost, hanem egymástól függetlenül állogatható frekvenciájú magok. Például a szerver procik már régóta tudnak ilyet.

Most bejött a felhasználói világba. Ennek megfelelően kellett egy marketing duma: Turbo Boost.

Sajnos ott a figyelmeztetés, hogy a melegedés függvényében a mesés 3.2 GHz-ből visszavesz automatikusan. Sehol nem olvastam garanciát arra, hogy egy öt órás egyszálas számolás során folyamatosan tudna 3.2 GHz-vel menni.

Ettől függetlenül, háztartási körülmények között nagyon jó és hasznos dolog az egymástól most már frekvenciában is függetlenített proci magvak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. ThePoweR
2009.12.14. 18:41
Tudod te hogy mire jó ez pontosan. A Turbo Boost funkció nem arra utal hogy külön tudod állítani a magok frekiét.(nem azt mondom hogy nem lehet külön állítani) hanem hogy magától a terhelés függvényében emeli az órajelent 1-2 mag használatakor max 3.2GHz 3-4 mag használatakor pedig max 2.8GHz.(i5 esetében) Ez a prociba van benne és teljesen automatikus.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Prof01
2009.12.14. 18:50
Turbo Boost KITT!
Máris pajti!!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. badclyde
2009.12.14. 20:55
"Elõtte azonban nem árt tisztázni pár dolgot. A Cool'n'Quiet a K8 platformmal jelent meg, mint fogyasztáscsökkentõ funkció. Ebbõl következik, hogy a fogyasztás mellett a termelt hõ is csökken, hiszen a processzor jóval alacsonyabb órajelen üzemel. Teszi ezt úgy, hogy szorzót és feszültséget csökkent. Az FSB nem változik! A Cool'n'Quiet természetesen terhelésfüggõ, azaz komolyabb terhelés hatására emeli "vissza" az órajelet.

Hogy pontosan mely processzorok támogatják? Nos, minden Athlon64-es és Sempron (K proci. Sempron névvel jelentek meg CPU-k a régi K7 platfromra is, azok értelemszerûen nem támogatják ezt a funkciót.

Amire szükségünk van még:
# C'n'Q-t támogató alaplap (nForce3 250 és 250Gb, nForce4, K8T800 Pro, K8T890, SiS 755)

# C'n'Q-t stabilan kezelõ BIOS

# AMD K8 processzor driver

"

A cikk innen [LINK] származik... 2005-ből...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Runo
2009.12.14. 22:51
Igenn Smith166! Azt jelenti
Teljesen egyetértünk
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!