iPon Hírek

Működő agyi sejteket hoztak létre főemlősök bőrsejtjeiből

Dátum | 2013. 03. 18.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

A University of Wisconsin-Madison kutatói majmok bőréből származó sejteket programoztak át, majd ezeket beültették az állatok agyába. Hat hónappal a procedúrát követően a beültetett sejteket kizárólag azért lehet megkülönböztetni az állat agyának más érett sejtjeitől, mert a transzplantáció előtt egy fluoreszcens proteinnel megjelölték ezeket. Az eredmény új fejezetet nyithat a személyre szabott gyógyításban, ahol minden egyes kezelési mód az adott beteg sajátos igényeihez igazodik. A metódus nagy előnye, hogy saját sejtekkel dolgozik, így jelentősen lecsökken annak esélye, hogy a szervezet visszautasítja azokat. A kísérlet az első sikeres bizonyíték arra, hogy ez a fajta átültetés főemlősökön is működhet, és hogy a bőrből átkerülő felnőtt sejtek gyakorlatilag tökéletesen képesek integrálódni az agy bonyolult hálózatába.

A kutatók három olyan rhesusmajmon hajtották végre a beavatkozást, amelyek agyában ugyanaz a terület sérült, amely a Parkinson-kórban szenvedők mozgásszervi problémáit is okozza. A beültetett sejtek olyan bőrből származó sejtek voltak, amelyeket visszaprogramoztak úgynevezett indukált pluripotens őssejtekké (iPS). Ezekből aztán gyakorlatilag bármilyen testi sejt létrehozható. A labor munkatársai idegi őssejtekké alakították a sejteket, majd beültették a majmok agyába, ahol egy részükből neuronok, a többiből pedig különféle gliasejtek fejlődtek, tökéletesen integrálódva az ott található hálózatba. A hasonló őssejtes terápiáknál mindig felmerül, hogy esetleg növelhetik a daganatok kialakulásának kockázatát, ennek azonban jelen kísérlet során nyomát sem találták a kutatók, a sejtek fejlődése teljesen normálisnak mutatkozott. A kutatás jelen fázisában ahhoz még nem ültettek be elegendő új sejtet, hogy az agyi sérülés miatt kieső neuronok dopamintermelését észlelhetően pótolni tudják, így az állatok állapota nem változott a kezelés hatására, de a végső cél mindenképpen valami ilyesmi lenne. Persze hosszú még az út az esetleges emberi kipróbálásig, és a Parkinson-kór ilyen módon való kezeléséig, de az indukált pluripotens őssejtek kétségkívül nagyon bíztató irányt mutatnak mindenféle degeneratív kórkép esetében.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. mekike
2013.03.18. 14:21
Tehát hamarosan megszünnek a "szőke nők".
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DarthRoni
2013.03.18. 19:50
mekike: Ez az eljárás csak létező agytömeghez képes kapcsolni sejteket, ahol alapból nincs semmi, ott sajnos ez nem működik
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!