iPon Hírek

Működő TRIM támogatás RAID0-s SSD tömbökhöz?

Dátum | 2012. 08. 17.
Szerző | J.o.k.e.r
Csoport | ADATTÁROLÁS

A TRIM technológia lényege, erősen leegyszerűsítve

A TRIM támogatás elég régóta része a Serial ATA specifikációnak és manapság már szinte minden modern SSD képes kiaknázni a benne rejlő lehetőségeket. A TRIM funkció azért lényeges, mert segítségével az SSD vezérlő és az operációs rendszer együtt tud működni, ami hosszabb távon jótékonyan hat az adott SSD írási teljesítményére és a NAND Flash cellák várható élettartamára is. A régi módszer alapján a fájlok törlésekor az adott Flash lapok csak kaptak egy bejegyzést, hogy azok mostantól elérhetőek írásra, de a lap (page), illetve a blokkok tartalma nem törlődött, így ezeket a lapokat lassabban lehetett újra megtölteni tartalommal. A TRIM ennek a problémának vetett véget, ugyanis használatával az SSD meghajtó vezérlője már "tudja", mely blokkok és lapok szabadultak fel, így írás alkalmával ezek tartalma miatt már "nem kell aggódnia". Ennek köszönhetően a szemétgyűjtő algoritmus hatékonyabban működik, de ezzel együtt az elhasználódás-kiegyenlítés funkció számára is hasznos a TRIM eljárás, ugyanis az SSD vezérlő hatékonyan menedzselheti a rendelkezésre álló üres területet. Az eljárásról korábban már részletesebben is írtunk, így ezúttal nem térünk ki minden részletre.

A TRIM támogatás kiaknázásához tehát TRIM támogatással ellátott operációs rendszer és SSD meghajtó kell, ám akkor, ha az SSD meghajtókat RAID 0 tömbbe kapcsoljuk, le kell mondanunk a TRIM előnyeiről. Legalábbis sokáig ez volt a helyzet.

TRIM eljárás RAID 0-s SSD tömböknél?


Most az Intel ténylegesen elérhetővé tette a RAID 0 tömbbe kapcsolt SSD meghajtók számára a TRIM támogatást, ami sokaknak lehet jó hír. Az viszont már kevésbé örömteli, hogy a funkció zökkenőmentes kiaknázásához nem elég TRIM támogatással ellátott SSD meghajtókat alkalmazni, még 7-es sorozatú lapkakészlettel ellátott Intel alaplapra is szükség van. Be kell szerezni továbbá az RST driver 11.0-s vagy frissebb kiadását, operációs rendszerből pedig valamilyen Windows 7-es kiadást kell alkalmazni. Az Intel már a Windows 8 esetében is dolgozik a RAID 0-s SSD tömbök TRIM támogatásának életre keltésén, ám a legfrissebb operációs rendszer esetében is él majd a limit: a hasznos funkció RAID 0-s SSD tömbök esetében csak 7-es sorozatú lapkakészlettel ellátott alaplappal fog működni.

Az AnandTech-en időközben megjelent egy teszt is, amely a RAID 0-s tömbök TRIM funkciójának működését vizsgálja. A teszt konklúziója nem túl meglepő módon az, hogy minden fentebb említett feltétel teljesülése esetében úgy működik a TRIM támogatás, ahogy az elvárható. Üröm az örömben, hogy a RAID 10 adattömbök esetében ugyanez már nem mondható el.

Örülünk is, meg nem is

Összességében tehát örülhetünk, hogy végre történt előrelépés a témában, viszont ugyanakkor szomorkodhatunk is, mert a gyártó csak a legfrissebb lapkakészletekkel szerelt alaplapoknál teszi elérhetővé a sokak számára hasznos támogatást. Mivel a hatos és hetes sorozatú lapkakészletek esetében ugyanazt az adattároló vezérlőt használta a gyártó, így elméletben nem lehet technikai akadálya annak, hogy a hatos sorozatú lapkakészletekkel ellátott alaplapokon is működjön a támogatás.

Ez persze nem az első eset, hogy az Intel megfeledkezett egy-egy friss újítás bevezetésénél a régebbi modellekről. Korábban a második generációs X25-M típusú SSD meghajtókhoz firmware frissítés keretén belül elérhetővé vált a TRIM támogatás, ám az elsőgenerációs modellhez, amely ugyanazt az SSD vezérlőt használja, soha nem érkezett hasonló firmware.
 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

8. zvigh
2012.08.17. 20:03
Ez jó hír. Egy már meglévő kis kapacitású SSD-nél még talán meg is éri a RAID0. (monjuk egy 80GB-s Intel X-25M mellé mégegyet). Egyéb esetben sok értelem nincs a RAID0-nak ottoni gépbe, inkább venni kell egy nagyobb kapacitású SSD-t.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. csaba108
2012.08.17. 21:11
A sebesség miatt kell a RAID0, nem a tárhely miatt. Legalábbis én így gondolom.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. zvigh
2012.08.18. 13:20
Így van, viszont jobban jársz pl. 1 db 160 GB-s SSD-vel, mint mondjuk 2 darab 80-assal RAID0-ban, ugyanabból a típusból, mivel köztudott hogy a nagyobb kapacitású SSD-k gyorsabbak is, mint ugyanaz a típus kisebb kapacitással. Ráadásul az adataid is nagyobb biztonságban lesznek, pl.ha elszáll az alaplapod, és cseréled valami másra, akkor lehet szívni a RAID0 tömbről való utólagos mentegetéssel. Nem azt mondom hogy lehetetlen, viszont macera. Persze biztos van kivétel, előfordulhat hogy mégis a RAID0 mellett dönt valaki SSD-kkel.
Na jól van, megvolt a napi okoskodás mára is.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. csaba108
2012.08.18. 13:52
120 GB-os OCZ Vertex 3-am van, és vennék mellé még egyet, ha AMD is támogatná a TRIM-et RAID-eken. Tényleg, erről tud valaki valamit?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Emberfej
2012.08.18. 19:31
Két darab 80gb-os ssd raid0 módban sokkal gyorsabb mint egy sima 160gb-os.SSD mellé általában venni szoktak hdd-t is, azon van bőven hely hogy biztonsági másolatot készítsünk az ssd-ről.

Biztos vagyok benne hogy már mások is dolgoznak a trim/raid problémán és csak idő kérdése hogy szélesebb körben elérhető legyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. csaba108
2012.08.18. 23:32
Vajon RAID5-re is menni fog a TRIM valaha, vagy ez annyira ritka lenne, hogy senkit nem érdekel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. fickany
2012.08.19. 12:17
Nekem 3 db Samsung 120 GB-s ssd van RAID5-be, kifogástalanul működik. VPS szerverek mennek róla, vagy 10 db, de mindegyik ugyanolyan gyors és még minimális lassulás se tapasztalható. Ősszel jön majd egy 12 db-s SSD storage, nem lesz gyenge
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gargantu
2012.08.19. 19:19
Az SSD eddigi története elég sok olyan eseményt tartalmaz, ami alapján a "A technológia hibátlanul működik" állítás egy picit kockázatosnak tűnik.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!