iPon Hírek

Multifokális kontaktlencse kell az okosszemüveghez

Dátum | 2012. 04. 16.
Szerző | Jools
Csoport | EGYÉB

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma és az Innovega egy olyan rendszer létrehozásán kezdett dolgozni, amely lehetővé teszi a közelre és távolra fókuszálás egyszerre történő megvalósulását. Az iOptik kontaktlencsék segítségével a katonák egyaránt képesek lesznek látni egy szemüvegbe épített head-up display (HUD) adatait, de közben a hátteret is érzékelhetik. A jelenleg működőképes rendszerek esetében a felhasználó teljes figyelmének a HUD-ra kell összpontosulnia ahhoz, hogy fókuszban lássa a közölt információkat, és a külvilág ilyen jellegű kizárása bizonyos helyzetekben (például a harcmezőn) megengedhetetlen.

Az Innovega ennek megoldására kifejlesztett egy kontaktlencsét, amely két különböző fókusztávú lencséből áll össze. Az lencse egyik része a közeli tárgyakról visszaverődő fényt a pupilla közepére fókuszálja, másik része pedig a háttér képét a pupilla szélére összpontosítja. Ilyen módon két fókuszált kép vetül ki a retinára, és elméletileg az agynak nem okoz gondot a két egyidejű kép feldolgozása. Önmagában a dolog nem jelent újdonságot, hiszen a bifokális szemüveg mintájára készült bifokális kontaktlencsék évek óta léteznek és használatban vannak a hétköznapi életben.


Az iOptik rendszer másik felét a HUD alkotja, amely valamiféle piko-projektor segítségével egy szemüvegre vetíti képeit. A projekt ezen részéről egyelőre nem sok információ került nyilvánosságra.

A katonai felhasználáson túl az Innovega a szélesebb közönség érdeklődését is igyekszik felkelteni. A mezei fogyasztók számára elvileg 2014-ben lesz hozzáférhető a rendszer. A Google nemrégiben bejelentett hasonló okosszemüvegéről ezek után csak remélni tudjuk, hogy szintén multifokális lesz, mivel egyéb esetben rendkívül veszélyes lenne használni bármiféle forgalmas környezetben, hiszen viselője a külvilág látványából gyakorlatilag semmit sem érzékelne.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

11. tibaimp
2012.04.16. 19:06
Persze, hogy katonai alkalmazás, mi más! Amúgy érdekes, elképzeltem, hogy 2030-ra én is a szemüvegembe épített lencséről fogom a céges e-mail-eket olvasni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. CyberPunk6...
2012.04.16. 19:33
Én meg remélem, hogy 2030-ra nekem egy kedves női hang fogja felolvasni őket közvetlenül a fülembe, és a végén megkérdezi, hogy kérek-e kávét. A titkárnők beváltak kár lenne lecserélni őket csupa haszontalan funkcióért, mint a gyorsaság, hibamentesség, olcsóság...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. CyberPunk6...
2012.04.16. 19:33
Ha már véletlen dupla lett, akkor megjegyzem, hogy remélem amúgy az ilyen gépekre nem kell 2030-ig várni, tudom, hogy a katonaság és a civil eszközök között kb 20 év a különbség, de ez egyrészt szerintem csökkent az elmúlt évtizedben, másrészt ezt már jóideje felhasználják a katonaságban, ez lényegében a vadászrepülőkben alkalmazott rendszer továbbfejlesztése. ott ráadásul a kivetítés figyeli, hogy hova néz a pilóta szemgolyója, és mozgatja vele együtt az adatokat a megfelelő helyre, sőt vezérelni is tudja vele. Maga a rendszer egy borzasztóan egyszerű technológiára épül, csak divatossá és a hétköznapokban hasznossá kell tenni, ami sokkalta nagyobb feladat, mint maga a kivetítés a lencsére.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. LechooEdy
2012.04.16. 21:11
Na az én giga erős szemüvegemre meg tudják csinálni, az lesz a teljesítmény
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. I.Jozsef83
2012.04.16. 23:03
LechooEdy

Akár a szemedet is helyrehoznák , ha lenne rá elég pénzed ... sokkal előrébb vannak mint gondolnánk ... csak nem mindenkinek ... láss egy egyszerű esetet profi sportolóknál micsoda orvosi profizmus van ... kinn meg pláne , neked s nekem meg ott a C vitamin na meg éljünk egészségesen .
De egy szem-műtét ma már nem nagy dolog - csak sajna a pénzről szól minden . Lásd V.V. "sztár(?)okat" kamera kíséri őket az itthoni minőségi ellátáshoz . Nekünk mikor lesz esélyünk ugyanilyen szintű ellátáshoz ?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. peti198706...
2012.04.17. 00:07
2030-ra? ohó el eleszel késve! Mivel akkorra már fejben fogja egy kedves női hang felolvasni a saját gondolataidat merengve szükségleteid világot megkerülik mire az visszatérne hozzád
by blog Szentimentális impresszió: A tudomány vallása Ray Kurtzwell
ott lapozz 2030ra
És igen ez csak előfutár egy kis leves a tésztából mi jöhet még?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. CyberPunk6... peti1...
2012.04.17. 08:46
Már látom a jövő malwareit ami a családi ebéden egyszer csak pucér nőket kezd vetíteni a szemedbe
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. Dizsberto
2012.04.17. 08:47
Az, hogy mit jósolnak a jövőt illetően, soha sem lehet pontos. Emlékezz csak vissza, azt jósolták, hogy 1980-ban már autókkal fogunk repkedni...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. CyberPunk6... Dizsb...
2012.04.17. 09:23
azért kíváncsi lennék hol tartanánk, ha a világot behálózó nagy cégeknek, akik komplett országok létezéséről dönthetnek azzal, hogy egyszer csak be vagy épp kiszállnak az adott ország gazdaságából, ha nekik nem az lenne az érdekük, hogy az aktuális helyzet maradjon, és minél lassabban csepegtessék az újdonságokat, ezáltal iszonyatos pénzeket spórolva a kutatásokon, akkor mi lenne ha nem lennének a világot behálózó olajcégek, akik kilóra megvesznek minden találmányt és bezúzzák az ötlet tulajdonosát is egy konzervbe, ami csökkentené az olajfüggőségünket, vagy éppen hol tartanánk, ha a katonaság nem tiltana le találmányokat, hanem fejleszthetnénk őket. Ha azoknak akik infrastrukturálisan és anyagilag megtehetnék, hogy fejlesszenek ezerrel, ha nem az lenne az érdekük, hogy ez ne legyen, vajon hol tarthatnánk?

A mai rendszerben rettenetesen sok fejlődésgátló mechanizmus van, ha szabad valódi fejlődés lenne, és egységes támogatás lenne mögötte az ipar részéről, akkor lehet, hogy már repülnénk az automata robot autóinkban.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. atti2010
2012.04.17. 09:32
Akkor nemsokára az agyukat is ki lehet majd cserélni és bűntudat nélkül lehet gyilkolni az ártatlan civileket.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Szerzetes
2012.04.17. 10:49
CyberPunk666: azért az feldobná a vasárnap húslevest
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!