iPon Hírek

MWC 2013: Két mobillal, hazánkba is jön a FireFox OS

Dátum | 2013. 02. 25.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A FireFox OS a nyíltságát és a szabadon felhasználhatóságát kihasználva szeretné meghódítani a piacot, illetve annak a legalsó szegmensét. Az új, okostelefonokra szánt operációs rendszer lassan teljesen elkészül, és a jelek szerint a létjogosultsága is megkérdőjelezhetetlen. Ám az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy viszonylag szűk réteg lesz a Mozilla célkeresztjében. A böngészőjéről híres vállalat a mai napig 17 szolgáltatóval kötött megállapodást világszerte (főleg az elmaradottabb térségekben). Az első hullámmal több Dél-Amerikai országban és Közép-Európában kerülhetnek a boltok polcaira az alacsony árazású megoldások. Idehaza a Telenor hálózatában fog debütálni a FireFox OS.

A FireFox OS szabadságot és korlátlan innovációt hoz a nyílt webbel a mobil felhasználók számára mindenhol - mondta Gary Kovacs, a Mozilla vezérigazgatója. És ez igaz is. A nyílt forráskódú rendszer és a webes (HTML5) alapok rengeteg külső partner vonzhatnak, akik korlátok nélkül állhatnak neki a fejlesztéseknek, és az alkalmazásaik bevételén sem kell másokkal osztozniuk. Ráadásul a hardveres tényezővel sem kell számolni, mivel a FireFox OS a manapság gyengének tűnő környezetben is tökéletesen muzsikál. Az elkészült applikációkat a Firefox Marketplace-ből lehet majd letölteni, megvásárolni. Itt a programokat kategóriákra osztva fogjuk megtalálni, és a legnépszerűbb appok (AccuWeather, Cut the Rope, Facebook, Nokia HERE, Twitter) már most is készen állnak. Az MWC-n a Mozilla standján a FireFox OS-t a ZTE Open és az Alcatel One Touch Fire képviseli. A két telefon csak az egyenszínben (narancssárga keret) hasonlít a külső megjelenésüket tekintve, pedig a belbecs szinte teljesen azonos. Ennek fényében külön nem is részleteznénk a két modellt. Mind a kettő fekete és fehér árnyalatban lesz megvásárolható.

Ezekben a Qualcomm Snapdragon MSM722xA dolgozik 1 GHz-es órajelen, a Cortex-A5 mag mellett pedig egy Adreno 200-as grafikus processzor helyezkedik el. A tárkapacitásuk a gépeknek mindössze 512 MB-os, és előre "telepítve" kapunk egy 2 GB-os microSD kártyát, a rendszernek meg 256 MB-nyi memóriával kell gazdálkodnia. A megjelenítő 3,5 hüvelykes, a felbontása pedig HVGA (320 x 480) és hagyományos TFT-ről van szó, így sajnos ez eléggé kifogásolható pontja az eszközöknek. A kameráik 3,2 megapixeles fotók készítésére alkalmasak. A kapcsolati részlegen a 7,2 Mbps-os 3G HSDPA modem mellett 802.11 b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0, GPS navigációs modul lesz bennük. Két eltérés fedezhető fel az Open és a Fire között, az egyik az akkumulátor, ami az Alcatelnél 1400 mAh, míg a másikban csak 1200, és az FM rádió jelenléte a ZTE-ben.

A Mozilla dolga nem lesz egyszerű egy olyan telített piacon, ahol az okostelefonok több mint 90 százalékán Android vagy iOS dolgozik, és a maradékon már most is egy sor rendszer osztozik. Ám a vállalat üzleti modellje meglehetősen jól sikerült, így könnyen lehet, hogy a belépőszinten az Android részesedésébe csúnyán belevág a FireFox OS. Az első készülékek árusítását júliusban kezdhetik meg.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. Supra
2013.02.25. 14:06
"létjogosultsága megkérdőjelezhetetlen"
Ezt én nem értem. Melyik is az a szegmens?

De ezt az egészet sem értem. Telenor? Ahol minden kétszer annyiba kerül (csak úgy, mint a másik kettőnél)? Korlátlan szabadság, 2 év tarifa, szolgáltató, sim, telefon, és még ki tudja milyen hűséggel?

Valaki magyarázza már ezt el nekem!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. Supra
2013.02.25. 14:09
Még valamit nem értek. Ha egy HW-en, ahol a natív alkalmazások is lassúak, mennyire fog kirobbanóan futni egy HTML5-ös oldal, amit tudomásom szerint legkevésbé erre találtak ki?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Taragas
2013.02.25. 14:17
Rengeteg appnak kéne lennie hozzá, hogy akternatívája legyen az android, ios párosnak. Azt kétlem hogy így lenne jelenleg. Amíg ez nem változik, addig én még mindig az androidot választanám, de mivel az utóbbi időben elégé ellenszenves lett a tűzróka(személy személyemnek), akkor is 2x meggondolnám mit csinálok, ha 2x annyi app is lenne rá, mint a google-s társának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. DemonDani
2013.02.25. 16:14
Hát igazából jó lenne konkrét árakat ismerni, de ezek 20-as körül jöhetnek, talán még alatta is kis mákkal.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Gpety
2013.02.25. 18:53
Akár még el is terjedhet, hisz épp úgy mint az Android, ez is Linux alapú, tehát gondolom nem lehet nagy nehézség portolni rá. Az viszont más kérdés, hogy minek még egy új mobil oprendszer, ráadásul eddig tojt mindenki a Linux-ra, most meg "mindenki" arra épülő saját mobil oprendszert fabrikál.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. kubione
2013.02.26. 07:23
Lesz majd bőven választék mobil operációs rendszer terén. Firefox OS, Jolla, Tizen, open webOS és persze az ubuntu for phones. Utóbbi nagyon várós.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. No.1.
2013.02.26. 07:59
Ha jól tudom, akkor az ubuntu most is felvarázsolható 1-2 telefonra..
Annó, mint ha lett volna S2-re is, még le is szedtem annak idején.. Csak nem tudtam vele mit kezdeni, és abba is maradt a project..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!