iPon Hírek

MWC: Érkezik az Android Pay

Dátum | 2015. 03. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Google is jelen volt a Mobile World Congressen, ahol egy egészen érdekes bejelentésre is sor került tőlük. A vállalat alelnöke, Sundar Pichai számolt be arról, hogy még idén megjelenik a saját mobilos fizetési rendszerük, ami az Android Pay nevet viseli, és a Samsung Pay, valamint az Appley Pay konkurense lesz. A keresőóriás berkeiben jelenleg Pichai felel az Android, a Chrome, és az Android alkalmazások részlegekért, így nem meglepő, hogy ő beszélt a legfrissebb fejlesztésről Barcelonában. Az Android beépített fizetési platformjáról egyelőre nem sok részletet tudhatott meg a nagyközönség, annyi viszont már bizonyos, hogy a személyes adatok tárolása, valamint a fizetési mechanizmus nagyon hasonló lesz az Apple által alkalmazott eljáráshoz.
A felhasználó bankkártyájának az adatai közvetlenül az okostelefonon lesznek elmentve, ezáltal akkor is zökkenőmentesen lehet majd vele fizetni, ha éppen valamilyen oknál fogva nincs hálózati kapcsolat. Minden egyes tranzakció teljesen egyedi azonosítót kap majd, ez pedig ellehetetleníti azt, hogy a mobilról egyetlen érintéssel akár több fizetés is végbemenjen a háttérben, vagy egyszerűen csak egynél több alkalommal kerüljön levonásra ugyanaz az összeg. Természetesen az Android Pay platform is az NFC chipet használja a tranzakciós információk cseréje során, a hitelesítés pedig a hagyományos kódbeírás mellett – a trendeknek megfelelően – biometrikus azonosítással is végbemehet majd. Ez utóbbira már több példát is láthattunk az MWC-n: a Samsung az ujjlenyomatot használja, a ZTE pedig a szemei alapján azonosítja a tulajdonosát. Az már nem derült ki, hogy ilyen téren preferál-e valamilyen módszert a Google, vagy az összes biometrikus azonosításra egyformán nyitottak.
Az Android Pay tervezésekor egyébként nem egy olyan megoldást akartak csinálni, amit kizárólag ők használhatnak fel, hanem egy rendkívül rugalmas, mindenki számára elérhető rendszert. Ebből fakadóan a Pay szolgáltatás egy API formájában öltött testet, ami része lesz az Androidnak. Pichai kitért arra is, hogy a Google Wallet sorsát miként befolyásolja a Pay megjelenése. Elmondása alapján ez a kettő elszeparáltan él majd egymás mellett, de azért megjegyezte, hogy lesznek közös pontjaik, ám ezt a témát nem részletezte.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

4. misi444
2015.03.06. 14:27
Az egy Nexus S Gingerbreaddel?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. DemonDani misi4...
2015.03.06. 19:23
Így van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. mythbuster
2015.03.06. 21:39
Én már látom, hogy nagyon nagy per lesz ebből.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. gyhorvath misi4...
2015.03.07. 13:52
Miből gondolod, hogy GB és nem ICS?
Szerintem a kép van már jó pár éves.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!