iPon Hírek

MWC: ICS-re optimalizált Broadcom lapkák érkeznek

Dátum | 2012. 02. 28.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Broadcom termékei egyelőre kevés ismertebb okostelefon alapjait adják, a nagyobb gyártók csak ritkán nyúlnak ezekhez a tervezéskor. Viszont a vállalat ezen minden bizonnyal változtatni szeretne, mert egyszerre három olyan System-on-Chipet jelentett be, amit kifejezetten Android 4.0-s készülékekhez ajánlanak.

A választékot egy egymagos és két kétmagos lapka alkotja majd, ezek mindegyike az ARM Cortex-A9-re alapoz. A legegyszerűbb modell a BCM21654G lesz, ebben az egyszem Cortex processzor 1 GHz-es órajelen dolgozik majd. Lesz még a SoC-ban HSDPA modem, mely legfeljebb 7,2 Mbps-os le- és 5,8 Mbps-os feltöltésre ad lehetőséget, továbbá megtalálható benne a cég saját fejlesztésű VideoCore IV multimédiás processzora is, mely képes a 2D és 3D grafika gyorsítására, valamint 8 megapixeles képek készítését és 720p-s videók felvételét teszi majd lehetővé a legkisebb újdonság számára.

A nagyobb vadak már két Cortex-A9-et vetnek be a lehető legjobb eredmény érdekében. A BCM28145 és a BCM28155 szinte ugyanazt nyújtja majd, a különbséget a multimédiás képességek és a memóriavezérlés jelentik. A két chipkészlet maximális ajánlott órajele 1,3 GHz lesz, ezek már egy komolyabb modemmel érkeznek, mely HSPA+ minősítéssel rendelkezik, és ennek megfelelően 21 Mbps-os letöltésre képes, de sajnos a feltöltés nem gyorsult, így ez továbbra is 5,8 Mbps marad. Ezek is a VideoCore IV technológiát alkalmazzák, 20 megapixeles állóképek rögzítésére lesznek képesek, viszont a videofelvétel már megoszlik, és csak a BCM28155 tud majd 1080p-s (FullHD) mozgóképet felvenni, a BCM28145 számára továbbra is csak 720p engedélyezett.

Az összes lapkakészlet 400 MHz-es alacsony fogyasztásra optimalizált DDR2-es memóriát támogat, viszont a BCM28155 mindezt két csatornás kivitelben teheti, így akár kétszer nagyobb sávszélességet kaphat. Szintén saját fejlesztésű Bluetooth 4.0 modult és a kétsávos WLAN is a kínálat részét képezi majd, továbbá támogatott lesz a WiFi Direct és a WiFi Display is. A GPS vevő pedig kommunikál majd a GLONASS műholdakkal is, a még pontosabb helymeghatározás érdekében. NFC támogatásra is lesz lehetőség és a két SIM kezelését is lehetővé teszi mindegyik chip.

A Broadcom termékeivel semmilyen probléma nincs, mindössze le vannak maradva, mivel ezek még a 40 nm-es gyártástechnológiákkal készülnek majd, így valamelyest drágábbak és nagyobb étvágyúak lesznek, mint a nagyobb SoC gyártók idén érkező 32 és 28 nm-es chipjei. Ennek megfelelően ezek a közép- és alsókategória okostelefonjaiban és táblagépeiben jelenhetnek meg. A szállításokat az év közepén indítják be, így az ilyen lapkával szerelt eszközök év végére futhatnak be.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!