iPon Hírek

MWC: Különleges telefonpáros az Alcateltől

Dátum | 2015. 03. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az Alcatel két igazán érdekes androidos okostelefonnal állt elő. A OneTouch Idol 3 páros különlegessége abban rejlik, hogy akár fejjel lefelé tartva is ugyanúgy lehet őket használni, mint a jó irányba tartva. Igen, még telefonálás közben is.
A tervezők szándékosan szimmetrikusra formálták a szerkezetet, ami önmagában még nem lenne újdonság, ám így, hogy a hangszórók és a mikrofonok tekintetében is hasonlóképpen jártak el, már igen. Az Alcatel nem volt rest hangsúlyozni, hogy a világon elsőként kínálnak ilyen lehetőséggel kecsegtető okostelefont. Csak a hátlapot szemügyre véve lehet eldönteni, hogy melyik a telefon alsó vagy felső része – itt az Idol felirat és a kamera elhelyezkedése árulja el pontosan, hogy melyik része is a teteje, és melyik az alja a gépnek. Az Idol 3 két kivitelben került bemutatásra, az egyik 4,7, a másik pedig 5,5 hüvelykes kijelzővel lett ellátva. Ez a felállás valószínűleg sokaknak ismerős lehet már, az Apple éppen ekkora méretben állt elő tavaly az iPhone 6 és a 6 Plus modellekkel. Az Alcatel újdonságai nem igazán jelentenek majd konkurenciát az iPhone-ok számára, de ettől függetlenül érdemes rájuk odafigyelni, mert jól sikerült konstrukciókkal állunk szemben. Az eszközök remek hangzásvilággal rendelkeznek, ami egyrészt az előlapra került sztereó hangszóróknak köszönhető, másrészt a JBL audiófejlesztéseinek, valamint a Clari-Fi technológiának – ez már a HTC One (M8) Harman Kardon kivitelénél is bizonyított korábban.
A kompaktabb okostelefon esetében a 4,7 colos megjelenítő 1280 x 720 képpontos felbontással és IPS technológiával dolgozik. A bekapcsolást követően az Android 5.0 köszönti a felhasználókat, ami előre telepített alkalmazássokkal is kedveskedik nekik. A készülék a 64 bites megoldások sorát gyarapítja, ami a Qualcomm Snapdragon 410 besorolású MSM8916 chipnek köszönhető. Ez a lapka 1,2 GHz-es órajelen dolgozó Cortex-A53 magok kvartettjét vonultatja fel, a grafikus feladatokért pedig egy Adreno 306 IGP felel benne. A rendszermemória 1 GB-os testet öltött, a háttértár pedig 16 GB-os lett, és természetesen bővíthető is microSD kártyával. Az Idol 3 (4.7) 4G LTE támogatással szolgál, és a hagyományos mellett duál SIM-es kivitelben is elérhető lesz – ezek igazak a nagytestvérre is. A főkamerája 13 megapixeles képek készítésére alkalmas, az előlapjára került 5 MPixeles egységgel pedig már egészen jó önarcképek készíthetőek. A 7,55 milliméteres házba sajnos már csak egy 2000 mAh-s akkumulátort tudtak bezsúfolni a tervezők, így egyértelműen az üzemideje lehet a legsarkalatosabb pontja a gépnek.
Az 5,5 hüvelykes kijelzővel érkező mobilnál már lényegesen magasabb, 1080p-s felbontással kell számolni. A 401 PPI-s pixelsűrűségű panel is IPS technológiát alkalmaz, így szinte biztos, hogy jó képminőséget fog produkálni. A megnövekedett képpontszám mellett elkél az extra kakaó is, ezt szem előtt tartva az Idol 3 (5.5) lelke már egy Qualcomm Snapdragon 615 szériás lapka. Ez a SoC a big.LITTLE architektúrát kihasználva négy 1 GHz-es, és ugyanennyi 1,5 GHz-es Cortex-A53 magot állít csatasorba egy Adreno 405 feldolgozó egység mellett. A rendszermemória és a háttértár kapacitása a duplájára nőtt, így az előbbi már 2 GB-os, az utóbbi pedig 32 GB-tal szolgál. A tárhely mérete így már alapból is elég lesz a legtöbb embernek, de még a microSD-s bővítési lehetőségről is gondoskodott az Alcatel. Az operációs rendszer szerepét ezúttal is az Android 5.0 Lollipop tölti be. A nagyobbik Idol 3-nál már egy 8 megapixeles kamera tekint előre, a főkamerája viszont maradt 13 MPixeles. A kisebb modellnél problémásnak ígérkezik az üzemidő, ennél viszont már nem annyira, hiszen egy kövér, 2910 mAh-s teleppel került bevetésre. Az Alcatel Idol 3 telefonok kellemes árazással kerülnek a boltokba. A kisebb készülékért 200 eurót fognak elkérni, a nagyobb pedig 250 eurót kóstál majd. Arról egyelőre nem tudunk beszámolni, hogy ezek mikor fognak megjelenni a boltok kirakataiban, de remélhetőleg nem kell már sokáig várni rájuk.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. freyr
2015.03.05. 05:16
Hát, nem tudom ki hogy van vele, engem idegesítene, hogy fejjel lefelé is ugyanaz van előttem.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!