iPon Hírek

MWC: Különleges újdonságok a BlackBerrytől

Dátum | 2015. 03. 04.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A BlackBerry is képviselteti magát a Mobile World Congressen, ráadásul a kanadai gyártó nem is akármilyen felhozatallal jelent meg Barcelonában. A vállalat rajthoz állította a Leap okostelefont, ami a középkategóriát veszi célba, a Classic modell esetében több színopciót leplezett le, és bemutatta még az egyik kísérleti stádiumban levő okostelefonját is. BlackBerry Leap
Először vegyük közelebbről szemügyre a Leapet, ami egy egészen költséghatékony termék lett, legalábbis a BlackBerry palettájához mérten. Bár a cég nagyobb figyelmet akar szentelni a hardveres gombsorral rendelkező mobiloknak, azért jönnek még teljesen érintés vezérelt megoldások is, ilyen például a Leap is. Ezt a készüléket egy 5 hüvelykes megjelenítővel látták el a mérnökök, ami 1280 x 720 képpontos felbontású, ezáltal 294 PPI-s pixelsűrűséggel operál a panel. A készüléken a legfrissebb operációs rendszer, a BlackBerry 10.3.1 fut már, amit nemrég kaptak meg a korábbi modellek is. A Leap előlapján megfigyelhető még egy kamera is, ami 2 megapixeles és 720p-s felbontású videóhívások folytatásában lesz partnere a felhasználónak. Ha igazán jó minőségű felvételekre van szükség, akkor viszont a főkamerát érdemes használatba venni, amely már 8 megapixeles, ráadásul Full HD videókat tud csinálni, és LED-es segédfénye is van.
A színfalak mögött a már jól bevált MSM8960 lapka teljesít szolgálatot. Ez még a Qualcomm Snapdragon S4 Plus széria tagja, két 1,5 GHz-es Krait maggal és egy Adreno 225 IGP-vel várja, hogy megmutathassa a tudását. A rendszermemóriával itt is bőkezűen bántak a tervezők, ahogy az minden BlackBerry mobilról elmondható: 2 GB RAM-mal rendelkezik a Leap. A tárhely microSD kártyával könnyedén bővíthető lesz, alapból pedig 16 GB-tal szolgál a felhasználóknak a telefon. Az újdonság 4G LTE támogatással is el lett látva. A gépezet meglehetősen súlyos, hiszen 170 grammot nyom, és a 9,5 milliméterével karcsúnak sem nevezhető, de ennek meg is van az előnye. A BlackBerry külön kiemelte, hogy nagyon jó lesz az üzemidő, egy feltöltéssel még egészen nagy terhelés mellett is 25 órán át fog muzsikálni a Leap. Ez az eredmény a textúrázott hátlap mögött rejtőző, 2800 mAh-s kapacitású, beépített akkumulátornak köszönhető, mely tényleg elég izmos a gép többi paraméteréhez mérten. Mindent összevetve a Leap gyakorlatilag nem más, mint a mai elvárások figyelembevételével újracsomagolt BlackBerry Z10. A vállalat rögtön készített hozzá háromfajta bőrtokot is – övre csíptethető, zsebbarát és állvánnyá alakítható kivitelekről beszélhetünk.
A BlackBerry Leap áprilisban kerül majd forgalomba, és kártyafüggetlen konstrukcióval 275 dollár lesz az ajánlott fogyasztói ára. Ilyenformán a BlackBerry Z30 és a Z3 közé fog besorolni, és jóval olcsóbb lesz, mint például a Classic vagy a Passport. Új színekben a BlackBerry Classic
A BlackBerry Classic még decemberben mutatkozott be. A hagyományos vonalvezetésű, hardveres gombsorral felvértezett készülék sokaknak elsőre megtetszett, az viszont nem aratott osztatlan sikert, hogy kizárólag feketében lehetett megvásárolni. Nos, ezen a „megkötésen” most lazított a BlackBerry, és a Mobile World Congressen leleplezte a Classic modell hófehér, kék és bronz kivitelét is. (Korábban egyébként egy piros verzió is látható volt néhány kiszivárgott képen, de ezúttal ilyen alternatíváról nem esett szó.) A 3,5 hüvelykes okostelefon így már összesen négy különböző árnyalatban lesz hazavihető. Szerencsére ezt a lépést nem az extra bevételszerzés jegyében tették, így felára nincs a különlegesebb kiviteleknek. Oldalsó kijelzős BlackBerry A barcelonai rendezvényen végül egy egészen érdekes készülék is a kamerák kereszttüzébe került. Az egyelőre névtelenségbe burkolózó okostelefon hasonlít a Galaxy S6 Edge-re, csak éppen van egy hardveres gombsora is.
A BlackBerry nem árult el részleteket erről a mobilról, de az tisztán látszik, hogy a megjelenítő már nem csak az előlapot uralja, hanem átnyúlik a készülék két hosszabb oldalára is. A keretre átnyúló kijelzőt számos érdekes funkcióval lehet ellátni, ezt már korábban a Galaxy Note Edge esetében bemutatta a Samsung, és minden jel szerint ez az opció megtetszett a BlackBerry vezetésének is. A Samsung a napokban bemutatta a Galaxy S6 Edge modellt, és ennek jelenthet majd konkurenciát a BlackBerry megoldása. Az ismeretlen eszköz ráadásul egy fizikai gombsorral is szolgál, ami egy szétcsúsztatós mechanika révén csak akkor fog előkerülni, ha arra szükség is van. Ron Louks fekete és fehér színekben emelte a magasba a masinát.
Nem túlzás azt kijelenteni, hogy ez az okostelefon egyszerre foglalja magában a vállalat múltját és a jövőjét is. Sajnos arról egyelőre nem szólt a fáma, hogy mikor kaphatunk vele kapcsolatban több információt, és mivel még szinte semmit nem tudunk róla a puszta létezésén túl, értelemszerűen a várható ár és a megjelenés esetleges időpontja is tabu téma.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

2. ingyombing...
2015.03.04. 11:42
Ron Louks-nak tanítsa már meg valaki hogy kell megfogni, felmutatni egy telefont!
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. noPublicFG
2015.03.04. 11:45
Utód? Akkor inkább maradok a Z10-nél.
A "névtelen" telefon viszont végre olyan, mint amit a Torchban is szerettem. Ha írni kell csak elővarázsolok egy billentyűzetet, minden másra ott az érintőkijelző.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!