iPon Hírek

MWC: Napelemes kijelzővel szerelt mobil a Kyoceránál

Dátum | 2015. 03. 06.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A Kyocera nem mutatott be olyan újdonságot a Mobile World Congressen, amit kereskedelmi forgalomba szánnak, azonban ez távolról sem egyenlő azzal, hogy ne lett volna érdemes ellátogatni a standjukra. A vállalat prototípusokat állított ki Barcelonában, amelyek az elkövetkezendő hónapokban (években) végleges testet öltve, a boltok polcain landolhatnak. Kamerák kereszttüzébe került egy érdekes elsősegélycsomag, egy Windows Phone rendszerű telefon, egy testreszabható strapamobil, valamint egy olyan masina, aminek a kijelzője egyben napelem is. Elsősegélycsomag A Kyocera termékei jellemzően strapabíró példányok és kifejezetten kalandoroknak készülnek, akik sokat túráznak, hegyeket másznak, ezzel pedig veszélyeknek teszik ki magukat. Ezt szem előtt tartva gondolta úgy a vállalat, hogy készítenek egy elsősegélycsomagot, ami olyan eszközökkel is fel van vértezve, melyek jól jöhetnek egy baleset esetében. A csomagban van takaró, víz, kötszerek, valamint rádiókapcsolódást segítő eszköz, napelem és alacsony fogyasztású táblagép is. A rádiós kütyü képes besegíteni az okostelefon antennájának mikor nincs térerő, ezáltal ha akad 50 mérföldes körzetben hálózat, akkor ahhoz tud kapcsolódni a mobil. A napelemes töltő értelemszerűen akkor jöhet jól, ha már kezdi feladni az okostelefon akkumulátora, ami azért jobb esetben is 4-5 nap után bekövetkezhet. Végül ott a táblagép is, ennek az a legnagyobb trükkje, hogy E Ink technológiás megjelenítővel dolgozik, és van egy háttámlája is, így bárhol felállítható. Testreszabható strapatelefon
A strapabíró okostelefonok rendkívül változatos megjelenésűek lehetnek. Vannak olyan példányok, amik rendkívül robusztusak, hatalmas gumírozott keretekkel ellátva, de akadnak kecsesebb, szemrevalóbb példányok is, melyek fémes burkolatot kaptak. A Kyocera éppen ezért úgy gondolja, hogy van igény egy olyan platformra, ami lehetőséget nyújt az egyedi megjelenés kialakítására. Itt lesz egy központi egység, az úgynevezett „mag”, ami maga a telefon, és erre lehet majd a különböző héjakat felszerelni külső csavarokkal.
Minden burkolatnak meg lesz határozva a strapabírósági mutatója, így ezt is figyelembe véve dönthetik el a vásárlók, hogy nekik mi lenne az ideális kompromisszum. Olyan gépek is építhetőek majd, melyek átvészelik az extrém hideget, esetleg egy extra antennával rendelkeznek a jobb térerő elérése érdekében, vagy éppenséggel erőteljesebb, dupla hangszóróval szolgálnak – az előbbi jól jöhet egy erdő mélyén, az utóbbi meg egy építkezésen. Windows Phone 8.1
A gyártó bemutatott egy Windows Phone 8.1-et futtató referencia készüléket is. A Kyoceránál a Torque modell alapjára építették meg a Microsoft operációs rendszerét futtató készüléket. Arról egyelőre nem beszéltek bővebben, hogy milyen formán érkezhet a kereskedelmi forgalomba szánt modell, az viszont kiderült, hogy nem kell már rá olyan sokat várni. Egy illetékes elárulta a Mobile World Congressen, hogy nagyjából a Windows 10 érkezése környékén állhatnak elő a saját megoldásukkal, szóval elképzelhető, hogy azon már a legfrissebb rendszer fog szolgálatot teljesíteni. Napelemes kijelző
Végül lássuk a Kyocera talán legérdekesebb újítását, aminek meghatározó szerepe lehet a jövő mobiljaira nézve. A japán szakemberek olyan okostelefont hoztak kalap alá, aminek a megjelenítője egy napelemet is magában foglal, szóval a telefon folyamatosan tölti magát, mikor a felhasználó például a kezében tartva sétál vele az utcán. A konstrukció még egyáltalán nem végleges, azonban már most is meglehetősen pozitív reményeket ébreszt. A jelenleg alkalmazott áttetsző szolár film mindössze 0,6 milliméter vastag, ám, ami itt az igazi kérdés, hogy mégis mire képes? Nos, jelenleg 2 órányi napozást követően 5 percnyi telefonálásra elegendő energiát tud magához venni ennek köszönhetően az okostelefon. Ez nevetségesen alacsony teljesítménynek hangzik elsőre, de gondoljunk csak bele, milyen jó is lenne, ha a telefon nyugalmi állapotban nem igazán merülne, arról pedig nem is beszélve, hogy egy félresiklott kiránduláson ez akár életet menthet. A réteg fejlesztője egyébként a Sunpartner, aki elmondta, hogy okosórától kezdve a 13 colos tábláig bármilyen méretben működik a Wysips Crystal.
Azt nem mondta el a Kyocera, hogy mi a végső céljuk, de most, hogy már van egy viszonylag jól működő rendszerük, megkezdhetik az eljárás optimalizálását, ez pedig talán már a művelet könnyebbik része egy ilyen újítás esetében. Remélhetőleg nem kell már sokat várni az első végfelhasználói célra szánt modellre sem, és más gyártók is felismerik a technológiában rejlő potenciált.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

7. DemonDani
2015.03.06. 17:32
A Kyocera azért szépen elfejlesztget, nem olyan régen a megfizethető zafírüveget hozták kalap alá, most pedig ezek a termékek. A testreszabható strapamobil meg a kijelzőbe épített napelem is nagyon jó dolog.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. gabest
2015.03.07. 01:59
Szobában lámpávál is ezred része a fény ereje, 2 óra töltés az asztalon 5 ms telefonálás?
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. Crytek01
2015.03.07. 07:56
Nagyszerű. Valaki akkor kitalálhatna olyan burkolatot is ami a hőt alakítja át az akksinak energiává, úgyis egész nap fogdossák a telefont aztán lenne + power.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. balinlin
2015.03.07. 09:09
Ráadásul elég sokan zsebben hordják, ahol lássuk be: hőből több van, mint fényből
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. vorosokt
2015.03.07. 19:14
ezt a burkolatot már láttuk egy filmben, és a ma létező technológiák először mind filmekben jelentek meg, szóval csak idő kérdése és olyan is lesz.
de tök jó ötlet, még ha csak annyira is hogy készenléti állapotban 1%-ot nem merül már nagyon jó dolog, innentől már csak fölfelé van
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. peti198706... voros...
2015.03.07. 23:49
Akkor már csak írnom kell egy regényt amiben összekomponálom az eddig meglévő technológiákat egy teljes egészé aminek a végén a mecha s a megboldogult androidok felemelkedéséhez járul hozzá?
Már csak egy vödör kell, s emeld le mind a polcról a föld technológiáit s rakd bele egy irományba, s aztán lődd az éterbe hadd járja át a végtelent innen s tovább :3 -A kombináció jó dolog, de kell sok megalkuvó dolog s humanoid hozzá.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. DemonDani peti1...
2015.03.08. 10:29
Én a helyedben már ebben a gyönyörű szép időben tollat ragadnék, és papírra vetném az első sorokat. Nincs mit tétlenkedni, így is kell a dolognak vagy 30 év.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!