iPon Hírek

MWC: Új lapkakészleten dolgozik az ST-Ericsson is

Dátum | 2012. 02. 29.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

Az ST-Ericsson ugyan nem a top gyártók közé tartozik, viszont a most bemutatásra kerülő chipkészlettel fentebb léphet a ranglétrán, főleg, hogy a Sony személyében egy igen komoly támogatót is talált már, pedig mindössze egyetlen jó termékkel rendelkezik jelenleg.

A NovaThor L8540 nem csak teljesítményben, hanem gyártástechnológiában és képességeiben is szintet lép. Ez a lapka már 28 nm-es csíkszélességen készül majd, így látszólag lépést tudnak tartani a versenytársakkal, és nem kell a Broadcom féle hátránnyal számolni. Az L8540 két ARM fejlesztésű Cortex-A9 magot alkalmaz, akárcsak a jelenlegi U8500, viszont az órajelét 1-ről 1,85 GHz-re tornászták fel, ami más kategóriába emeli a chipet, a grafikus feladatok elvégzését egy PowerVR SGX544-re bízták, mely 500 MHz-en üzemel. Ennek teljesítményét nem szabad az Apple A5-höz, vagy az Intel Z2580-hoz mérni mivel azok MP2 konfigurációban vannak. Az újdonság kétcsatornás LPDDR2 támogatást kapott, viszont az nem ismert, hogy milyen órajelig támogatja ezeket a modulokat.


Az ST-Ericsson legnagyobb fegyvere azonban az integrált 4G LTE modem lehet. Ez nagyon fontos, mivel a készülékgyártók sokat tudnak megspórolni az ilyen kivitellel, és a tervezésre sem kell annyi időt fordítani, továbbá a végtermék fogyasztása is alacsonyabb szintre csökkenthető. Az adatátviteli sebessége LTE mellett a 100 és az 50 Mbps-ot is elérheti a chipnek, míg HSPA+-szal 42 és 11 Mbps a maximum. A vállalat elmondása szerint ez a megoldás és a 28 nm-es gyártástechnológia 10 százalékkal alacsonyabb fogyasztást eredményez az U8500-hoz mérten. A hálózati modemen túl integrálva lesz a Bluetooth, WLAN, FM Rádió, NFC és a GNSS is, ami az orosz műholdakat is mozgósíthatja a helymeghatározáshoz. Ilyen szintű integráltságot csak az MSM8960-as Qualcomm tud felmutatni jelenleg. Multimédiás képességeit tekintve annyit árultak el, hogy az 1080p60 sem okoz neki fejtörést.

Az ST-Ericsson NovaThor L8540 legkorábban év végére kerülhet bevetésre, ekkorra a tervek szerint több gyártóval is megegyeznek a Sony mellett.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. bodomehesz...
2012.02.29. 13:36
ST-Ericsson ugyan nem a top gyártók közé tartozik - hát én konkrétan most hallok először róla...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!