iPon Hírek

My Xperia - a nyomravezető alkalmazás

Dátum | 2013. 07. 07.
Szerző | DemonDani
Csoport | MOBILTELEFON

A my Xperia névre hallgató újdonság akkor jöhet nagyon jól, ha a mobiltelefonunkat valamilyen oknál fogva sehol nem találjuk. Legyen szó lopásról, vagy egyszerűen csak feledékenységről, a my Xperia több eszközzel is a segítségünkre fog ilyenkor sietni, hogy a mobilunk megtalálhasson minket, illetve mi őt. Ez a lopások ellen alkalmazható szolgáltatás egyébként a legkevésbé sem újkeletű dolog, még a Sony berkeiben sem, ugyanis a my Xperia február óta futott, de csak zárt bétateszt formájában. Hamarosan viszont mindenki számára elérhető lesz a gyártó- és készülékspecifikus telefonkereső app. A kizárólag Sony modelleken futó szolgáltatás legnagyobb hátránya, hogy a japán gyártó gépei között is jól megválogatja, hogy mivel párosítható össze - csak a 2012-es és az után megjelent gépeknél lesz érdemes próbálkozni.

De miért használná valaki a my Xperiát, mikor milliónyi alternatívát fedezhetünk fel az Play Store kínálatában? Nos, ezt a szolgáltatást úgy alakították, hogy tényleg a végletekig elmentek az egyszerűsítés terén, és a készülékünkhöz való társítás is csak pillanatokat vesz igénybe. A kellékek tárháza eléggé szűkös, ám végső soron minden esetre nyújt valamit a my Xperia. Amennyiben csak éppen nem találjuk az apróságunkat, rábírhatjuk, hogy hangjelzéssel "kiabáljon" értünk. Ha gyanúnk szerint valaki meglovasította az értéktárgyunk akkor pedig a GPS alapú, térképes kereső kerül képbe. Amennyiben már nem érjük el a telefon, lezárhatjuk azt, és így az illetéktelenek számára gyakorlatilag haszontalanná válik. Abban az esetben pedig, ha fontos adatokkal lenne megtöltve a tárhelyünk, az adatok törlésére is sor kerülhet távoltól. Akiknek a leírt képbe illő okostelefon van a birtokukban, tehát 2012-nél újabb megjelenésű Xperia, azok a myxperia.sonymobile.com meglátogatásával tehetnek kísérletet az elveszett mobiljuk megtalálására. Az egyetlen fontos tennivaló a mobilon, hogy az Xperia menüpont alatt a My Xperia engedélyezve legyen, és a GPS vevő is be legyen kapcsolva - enélkül a puszta cellainfókra hagyatkozva valószínűleg eléggé pontatlanul sikerülne bemérnie a rendszernek a gépünk hollétét.

Egyébként a Sony nem az egyedüli olyan próbálkozó, aki a saját telefonjait támogatja. Az Apple a Find my iPhone szolgáltatással állt korábban elő, míg a Samsung hasonló fejlesztése a Find My Mobile néven kereshető fel. Remélhetőleg a közeljövőben az ilyen jellegű biztonsági alkalmazások egyre nagyobb teret nyernek.
Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

19. Tyrel
2013.07.07. 16:47
Ilyet gyárilag tud minden WP8-as teló is, talán már WP7 is tudta - azt passzolom, olyanom nem volt...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
18. R3LaX123
2013.07.07. 17:05
Ehhez mindig kell netkapcsolat igaz? (gps-hez is kell meg a vezérléshez is gondolom) Magyarul ha az adatforgalom tiltva van, (nekem mindig,csak ha épp netezek, akkor nem) akkor nem mükszik. Ebben lehet tévedek.

A másik, hogy minden telefonhoz tartozik egy kód (most meg nem mondom, hogy mi a neve), amit úgy deríthetünk ki, ha egy számkódot bepötyögünk. Ez alapján a szolgáltató az egész telefont tudja blokkolni, nem pedig csak a kártyát. (Ezt mindig elfelejtik közölni, mert így a lopott telók kikerülnének a forgalomból, abból nekik meg nem megy pénz). Tehát a lopásos cucc alapból van a telókban.

3. dolog, hogy ha ezen keresztül lehet vezérelni a telót, akkor már várom is a sok széthackelt telefont.

Bocs ha szarul fogalmaztam,de most keltem fel.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
17. vivanto
2013.07.07. 17:24
@Tyrel
Igen, a WP7 is natívan tudja, már a legelső verzió óta (tehát nem valamelyik major 7.5 ill 7.8 frissítésben került bele).

@R3LaX123
IMEI kódra gondolsz, és az csak arra jó, hogy a telecom szolgáltatók az alapján regisztrálják a hálózatukban a készüléket, azaz a telefonos hálózatokról tiltható ki. De még ez is csak korlátozott mértékben, hisz nincs a világ összes szolgáltatója szerződésben egymással, többnyire csak a saját hálózatukat felügyelik ilyen módon. Ettől fuggetlenül is, hiába blokkolják a készüléket, a local adatok még mindig elérhetőek.

szerk: Egyszerűbben: IMEI kód csak a hálózati backenden blokkol, ez a szolgáltatás meg a készüléken, azaz frontend.

 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
16. randor88
2013.07.07. 19:15
Jo dolog lenne, mondjuk ha automatikusan bekapcsolna maganak a telefonom a GPS-t (mondjuk az elso pozicioig) es az adathasznalatot, mondjuk minden oraban 1x (meg kikapcsolt allapotban is) aztan feltoltene 200-300 byte adatot a tartozkodasarol, az szerintem megerne mindenkinek. A hatrany meg mindig az, ha a lopas utan kiveszik az aksit. Nekem speciel beepitett van.
Legjobb tudasom szerint az IMEI szamot meglehet valtoztatni, ha massal nem is, egy uj fireware feltoltesel mar maris mast olvashat ki maganak.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
15. Leeroy
2013.07.07. 20:11
Feltételezem, a mélyen nem tisztelt tolvaj vagy szerencsés megtaláló nem teszi meg a szívességet, hogy bekapcsolja a GPS-t, elvégre ez többnyire intenzív akkuszopó mivolta miatt kikapcsolva szokik lenni default. És akkor máris borult a történet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
14. Tyrel
2013.07.07. 20:36
Hát WP-nél a GPS kb. mindegy, gyakorlatilag mindig be van kapcsolva a WP-s telefonok döntő többségénél, mert ott nem az user kapcsolgatja konkrétan, hanem csak engedélyezi a használatát...
...aztán ha valamelyik alkalmazásnak kell helyzetinfó akkor bekapcsolja, gyorsan ránéz hogy hol vagy (Lumia-k kb. 3 másodpercen belül találnak jelet), aztán kikapcsolja...

A baj inkább az amit mondtak itt már páran, nevezetesen hogy internetkapcsolat szükséges ennek a működéséhez, mivel a WP-n használt Windows Live account alapján találja meg a készüléket (lockolni is ezen az accounton keresztül lehet).

Nyilván egy valamelyest felkészült tolvaj rögtön kikapcsolással / akksi kivétellel kezdi, aztán a legközelebbi bekapcsolás már jó eséllyel szervizkábel csatlakoztatása után történik... Attól meg kb. semmi nem véd...

De nem csak lopástól véd ez, pl. egy csomóan "szeretik" elhagyni a telefonjukat bulizás közben. WP egyébként a fentieken kívül azt is megengedi hogy egy üzenetet megjeleníts a kijelzőjén, szóval ha elveszted akkor a zárolásával együtt rá tudsz írni pl. egy alternatív számot amin a megtalálója elérhet...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
13. Asagrim Leero...
2013.07.07. 20:41
Erre létezik egy közel sem ennyire hatékony, de a telefon állapotától, aktivált funkcióitól és felszereltségétől független biztonsági megoldás. Letöltesz egy ingyen NCF reader appot az androidos telóra, aztán társítod egy filléres NFC chippel amit a zsebedben hordasz. Műveletnek meg beállítod hogy ha hatótávon kívülre kerültek egymástól, akkor telefonzár. Ennyi.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
12. Leeroy Tyrel
2013.07.07. 20:49
Természetesen nem WP-ről beszéltem, mert a hír sem arról szól.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
11. No.1.
2013.07.07. 22:23
Hiaba zarolod, ha egy fw csere utan mar bachatod..
Ugye vegyuk most a Note2-t. (nekem az van)
Most a beallitasoknal ugye be kell jelentkezni, ami egy esetleges fw csere utan mar nem aktualis, igy a samsung oldalan a kovetes mar meg is bukott..
Igaz nem kell ehhez uj rendszert sem tenni, csak kijelenkezni a gmail fiokbol..
Az internet az nelkulozhetetlen az adatok kuldese miatt, tehat ha ki van nyomva, illetve letiltanak mindennemu forgalmat a telefonon, akkor megette a fene..
Lentebb valaki irta, hogy egy efs mappa cserevel is ez orvosolhato, felteve ha van az illetonek, vagy valami ismerosnek egy hasznalaton kivuli, torott stb telefonja akkor annak az adatait ra lehet pakolni a telefonra, ami ugyan csak bukott dolog az eredeti tulajnak, hogy valaha is vissza kapja..
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
10. vivanto rando...
2013.07.07. 22:43
"Legjobb tudasom szerint az IMEI szamot meglehet valtoztatni, ha massal nem is, egy uj fireware feltoltesel mar maris mast olvashat ki maganak."

Persze, megoldható. Sok szerencsét találni egy alternatív valid IMEI számot ami regisztrálva van a szolgáltatói adatbázisokban. (Igen, erre is van workaround, de azokkal se lehet túl sokáig húzni).
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
9. Asagrim No.1.
2013.07.07. 23:21
"Hiaba zarolod, ha egy fw csere utan mar bachatod.."

"Erre létezik egy közel sem ennyire hatékony ..." Ezzel kezdtem ...

Ennyi erővel felesleges bármiféle biztonság, mert minden törhető. Nem azért használsz egy biztonsági intézkedést hogy SENKI ne férjen hozzá valamidhez, hanem hogy egy bizonyos mértékben lecsökkentsd az illetéktelen hozzáférésre alkalmas személyek számát.

Én is hozzá tudok férni bárki összes fájljához Windows 7-et futtató számítógépen, anélkül hogy bármi egyéb eszközt használnék magán a számítógépen kívül, se a BIOS-hoz, semmihez nem nyúlok hozzá a gép gombjain és a billentyűzeten kívül, és a gép akár ki is lehet kapcsolva, nem kell előzőleg hozzáférnem a futó rendszerhez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
8. kutya90
2013.07.08. 01:00
Egy órája lopták el a Sony telómat...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
7. shindler
2013.07.08. 08:34
Ez nem sok mindent ér ha csak nem egy "hülye" lopja el a telefonodat. Aki egy kicsit is ért hozzá az néhány perc alatt túl teszi magát ezen az app-n, de annyiból legalább jó hogy aki elhiszi hogy az ilyen app-k megvédik készülékét ténylegesen mindentől (és netán sony-ja van véletlenül) annak nem Google Play-ről kell leszednie egy app-ot X pénzért.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
6. fpetya
2013.07.08. 09:04
A Sanyi oldalán írnak vmi PINről, úgyhogy nem biztos, hogy annyira könnyű lesz kijelentkezni. Persze a trükkösebb tolvajokat ez nem tartja fel sokáig.
Addig amíg nem is elérhető csak azokban a bizonyos északi országokban, én még nem törnék azért pálcát felette...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
5. n30h
2013.07.08. 11:16
Én már kipróbáltam PIN kód kell a ki és bekapcsolásához, és a GPS-t bekapcsolta magának.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
4. 5hR3kY
2013.07.08. 13:24
A kérdés az hogy a program beépül-e a rendszerbe? Ha nem akkor szopóálarc, mert simán eltávolítható. Androidra már van olyan program ami beépül, és egy factory default sem szedi ki. Ráadásul ha nincs netközelben, SMS-el lehet aktiválni benne a netkapcsolatokat, meg akár az összes funkciót. A legszebb hogy maga a program kevesebb mint 1000 forint, és 5 telefonra rátolható vásárlás után. Az IMEI-t tényleg simán át lehet írni az tény, de elég Romániába kivinni és ott menni fog, mert ő nincs benne ebben a mobilos egyezményben. De ha átírt az IMEI, akkor is van esély megtalálni, mert nemrég egy ismerős telefonját MAC address alapján sikerült beazonosítani, mivel azt nem egyszerű átírni.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
3. Asagrim 5hR3k...
2013.07.08. 16:37
Ja, annyira marhára nehéz hogy egy rootolt telefonra kell 2 app, amiből az egyik egy terminál, amibe beleírsz összesen 2 parancsot és már meg is változtattad a mac címet.

Gyakorlatilag semmivel nem nehezebb mint Windows alatt.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
2. randor88
2013.07.08. 17:11
A Beallitasokban, az Alkalmazas menupontban, mind kategoriaban ki lehet kapcsolni a legtobb rendszer alkalmazast. En peldaul kikapcsoltam a Sony Xperia SP-mbe azokat amik nem kellettek nekem, peldaul Xperia Twitter, az osszes fajta Xperia social engine, Xperia music likes, Xperia Friend's Music,Tv Indito, Sony Select, Picasa Uploder, Movie Studio, Mirrorlink szolgatatas, Kepernyotukrozes, Idojaras alkalmazas, Hirek, Helyalapu Wifi, hangtarcsazo(ez az eddig leszarabb program amivel valaha talalkoztam).. S emelett meg sok sok programot kikapcsoltam. A legjobb benne, hogy ilyenkor el is tunik a parancsikonja a menubol, igy mar csak az en programjaim latszanak, emellett nem tolti be a hatterbe es nem eszi a cpu-t.
Na de a lenyeg az, hogy PIN kod nelkul lelehet tiltani a My Xperia-t. Nem is beszelve a hard resetrol.
Zart modban belehet nalam is allitani uzenetet, illetve tulajdonos adatokat, valszeg a legtobb Xperianal megoldhato ez.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!
1. Foxmare
2013.07.09. 16:53
Azért nem kell abból kiindulni, hogy az összes telefontolvaj a hacker akadémia magasan képzett szaktekintélye. Természetesen vannak ilyenek is, de nagyobb az esélye, hogy egy havasi gyopár viszi el a telefonodat, mert "hán ő nem vásárol ám bótba" típus. Na ellenük azért jól jön egy ilyen.
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!