iPon Hírek

Nácivadász a hálón

Dátum | 2007. 03. 06.
Szerző | Szele Tamás
Csoport | EGYÉB

A nácivadászt Bill Graynek hívják, huszonnégy éves, amerikai és pár perc alatt elkapott öt mindezidáig eltűntnek hitt náci háborús bűnöst. Ráadásul egyedül. Természetesen a jenki joghallgató még egy valamire támaszkodhatott: a hálózatra.

Bill Gray diákként dolgozik a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központban, amely pár éve megindította az Utolsó Esély programot. Ez nem azt jelenti, hogy a bujkáló nácik kapnának még egy utolsó esélyt - ellenkezőleg, ez az utolsó esélyünk arra, hogy ezeket az emberfarkasokat, akik többnyire nyolcvan év fölöttiek, elkaphassuk.

Nincs értelme kíméletről, védett korról meditálni: a háborús és emberiség elleni bűntettek sosem évülnek el a nemzetközi jog szerint. De egyébként is: ha valaki több száz vagy több ezer, esetleg még több ember haláláért felelős, nem úszhatja meg a büntetést csak azért, mert öreg.

Gray is valahogy így vélekedhet: "Gondoljanak bele" - nyilatkozta - "ezek az emberek milyen hosszú ideje éltek boldogan az Egyesült Államokban!" Az Utolsó Esély program már eddig is több száz bűnöst talált meg, elsősorban a volt szocialista tömb országaiban, Ausztriában és Németországban, de az USA-ban eddig sikertelenek voltak. Éspedig azért, mert hiába kutakodtak a népességnyilvántartási adatok között, nem tudták azokat helyesen használni. Mármint a helyi adatbáziskezelő rendszereket.


Erre jó példa, hogy Gray egy litván háborús bűnös neve alatt először az elhalálozási bejegyzést találta meg. Utánanézett az ingatlanbejegyzések között is, ahol szintén halottnak tűnt a delikvens - ám érdekes módon a választói névjegyzékben mégis szerepelt! Ezen a nyomon elindulva percek alatt bukkantak nem csupán a személy, de sok eltitkolt tulajdonú ingatlan nyomára is. Ebből pedig az következik, hogy ahol öten voltak, lesznek többen is. Reszkessenek hát az Amerikában bújkáló nácik, mert a hálózat bárkit elér. Ha tudják használni...

Mellesleg, a festői Latin-Amerika legendás rejtőzködői is jobban teszik, ha időben bevásárolják az XXL-es pelenkákat, mert Gray és csapata idén feléjük fordítja mindent látó tekintetét. És - az edddigiekből okulva - helyi szakértők segítik őket.

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. amazing
2007.03.06. 10:24
vissza a hírhez

A nácivadászt Bill Graynek hívják, huszonnégy éves, amerikai és pár perc alatt elkapott öt mindezidáig eltűntnek hitt náci háborús bűnöst. Ráadásul ...
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!