iPon Hírek

Nagy bejelentések a Sony-nál

Dátum | 2010. 01. 07.
Szerző | Alvin_ti4200
Csoport | SZÓRAKOZTATÓ

Éjjel véget ért a Sony nagyszabású rendezvénye is a CES-en. Bár az előadók inkább a marketingre mentek, a bejelentett termékek között jó pár figyelemre méltó példány van, szaladjunk végig rajtuk a teljesség igénye nélkül.

A rendezvény első felében a szórakoztató elektronikai termékeké volt a főszerep, azon belül is a televíziók és a házimozi rendszerek újdonságairól beszélt Stan Glasgow, a Sony Electronics vezérigazgatója. Mint ahogy egy ideje tudni lehet, a cég kőkeményen ráfeküdt az otthoni 3D-s filmnézés témájára, így nem meglepő, hogy a bejelentett TV-k között a drágábbak már rendelkeznek a szükséges támogatással (és két szemüveget is kapunk melléjük). A középkategóriában általános lesz a LED-es háttérvilágítás, míg eggyel lejjebb integrált Blu-Ray lejátszót kapunk. A készülékek egy része alapból rendelkezni fog vezeték nélküli hálózati adapterrel, de számos modellnél használhatunk USB-s WiFi-t. Ennek főbb oka, hogy a Sony is csatlakozik a Samsunghoz és biztosítja bizonyos internetes tartalmak (BBC, Flickr, Youtube, NetFlix, stb.) megjelenítését. A most bejelentett házimozi rendszerek képesek vezeték nélküli hangátvitelre is (így nincs szükség a szatellitek kábelezésére), míg a Blu-Ray lejátszók fele már a 3D-s megjelenítést is támogatja. Nagyon úgy néz ki, hogy a cég tényleg a harmadik dimenzióban látja a jövőt, szerintük ugyanakkora robbanást fog előidézni a piacon, mint annak idején az első HDTV-k. A Playstation 3 tulajok egy fokkal közelebb kerülnek ehhez a bummhoz, ugyanis a konzol firmware frissítés útján kapja majd meg a Blu-Ray 3D támogatást.

A Sony már 3D-ben látja a világot


Ha már szó esett a PS3-ról, akkor meg kell említeni, hogy a PSN (PlayStation Network) terjeszkedésnek indul hamarosan. A szolgáltatás prémium videós része ugyanis elérhető lesz mind számítógépről, mind az internet kapcsolattal rendelkező Bravia LCD TV-kről és Blu-Ray lejátszókról.

Mostanában egyre több érintőképernyős TabletPC-szerű megoldást látni, elég csak a Lenovo-t, a Microsoft-ot vagy az Apple-t említeni. A Sony sem akar lemaradni a láthatóan piacképesnek titulált termékek versenyében, ezért lerántotta a leplet a Dash-ről. Az angolul csak Personal Internet Viewerként emlegetett eszköz beépített WLAN-nal rendelkezik és widget alapú rendszert futtat. A show-n bemutatott videóban olyan felhasználási területeket mutattak be, amelyet az MSI érintőképernyős egybegépeinél már részben láthattunk (receptek böngészése a konyhában, Facebook és egyéb közösségi oldalak kliensei, ébresztőóra funkció, videó, sport, e-mail olvasás, internetes rádió, stb.). A 7”-os kijelzővel rendelkező termék 200 dolláros indulóáron lesz elérhető áprilistól.

a Dash túl sok minden akar lenni egyszerre, alacsony ára miatt viszont sikeres lehet


Elkanyarodva a szórakoztató elektronikai piac másik része felé, hivatalossá vált az SD és SDHC kártyák támogatása, sőt a gyártó be is mutatta saját márkaneve alatt forgalmazott megoldásait. A 2-32 GB kapacitású flash memóriákat mind a most megjelent notebookok, mind a bejelentett kamerák illetve fényképezőgépek támogatják már. Egyes modellek GPS támogatást is kaptak, így a geotagging funkció segítségével azt is eltárolja a képekben, hogy azok hol készültek. A Bloggie névre hallgató kézi kamerákkal azon kívül, hogy lehetőségünk nyílik akár Full HD felbontású anyagok rögzítésére is, azokat egyből feltölthetjük a népszerű videó megosztó oldalakra. A fényképezőgépek nagy része rendelkezik a nemrég bemutatott Transfer Jet technológiával, melynek segítségével nagy sebességgel, vezeték nélkül tudunk képeket továbbítani az erre alkalmas eszközök között (a bemutató alapján elég kis hatótávolságon belül).

Ami minket a leginkább érdekelt, az a notebookos felhozatal. Bár itthon nem túl elterjedtek a cég Vaio noteszgépei, külföldön azért viszonylag kelendőek. Négy típusról rántották le a leplet, ezek közül mindegyik érdekes valamilyen szempontból. A W széria abszolút Green Peace rajongóknak készült és az Intel Pinetrail platformjára épül, tehát a legújabb Atom N450-es processzort tartalmazza. A 250 GB-os HDD-vel, 1 GB memóriával, WiFi-vel és Bluetooth-szal rendelkező 10,1”-os modell 7-8 órás üzemidőre képes és 480 dollár körüli indulóárra nyit a hónap végén. Különlegessége, hogy a hozzá járó táska újrahasznosított műanyag palackokból készült.

Sony Vaio W: a Green Peace-esek kedvenc netbookja lehet


Szintén megújul a 13,1”-os Z sorozat, amelynek specifikációjáról a gyártó nem árult el túl sokat, de az biztos, hogy háttérvilágítással rendelkező billentyűzetet és két videokártyát tartalmaz majd, melyek között akár automatikusan is tud váltani a rendszer annak függvényében, hogy éppen milyen alkalmazást futtatunk. A vékony gép méretei ellenére opcionálisan Blu-Ray meghajtóval is kérhető, a készülék induló ára 1900 dollár lesz.

Sony Vaio Z: az eddig hiányzó feature-ök plusz a megszokott dizájn


A cég Y szériája csatlakozik az Acer Timeline-nal elindított Intel CULV lavina többi tagjához, és a márkához képest viszonylag kecsegtető árral teszi mindezt. A mindössze 800 dollárba kerülő gép alig 3 centi vastag, 13,3”-os kijelzője pedig természetesen LED-es háttérvilágítást kapott. A Vaio Y a szokásos receptet követi, processzora az Asus UL szériánál is látott Core 2 Duo SU7300, memóriája alap kiépítésben is 4 GB, továbbá rendelkezik HDMI és VGA kimenetekkel is, valamint egy ExpressCard(34) bővítőhellyel. 200 dolláros felár ellenében nagyobb merevlemezt és az alap akkumulátor mellé plusz egy nagyobb kapacitású telepet is kapunk, az operációs rendszer pedig Windows 7 Home Premium helyett Professional lesz.

A Vaio Y éppen időben érkezett és ára sem túl riasztó
Az F széria az otthoni felhasználás csúcsát jelenti, ugyanis 16,4”-os kijelzője Full HD felbontással rendelkezik (az alap kiépítés 1600x900), a központi egység szerepét egy Core i7-820QM processzor tölti be. Memóriából legfeljebb 8 GB-ot pakolhatunk a gépbe, a maximum 640 GB-os merevlemezt pedig akár egy 512 GB-os SSD-re is cserélhetjük. A videokártya választék a GeForce G310M-ből és a GT330M-ből áll, szintén opcionális a Blu-Ray meghajtó. A nagyjából három órás üzemidőre képes monstrum ugyan 1000 dolláros induló árral büszkélkedhet, ha az átlagosnál jobb kiépítést szeretnénk, akkor viszont mélyen a zsebünkbe kell majd nyúlnunk.

A gamer piac felé is nyit a Vaio F
Igaz csak futólag érintette a bemutató a legújabb eBook olvasót, ám a tisztán látszik, merre fejlődik a világ a japánok szerint. A méretében meghízott szerkezettel egy időben tovább bűvült az előfizetéssel rendelkező digitális napilapok választéka, így ezentúl a DowJones, a New York Post, a Financial Times és a Los Angeles Times újságokat is olvashatjuk a metrón.

Vajon meddig lesz még nyomtatott sajtó Amerikában?
A cég portfóliója egyéb termékekkel (autós fejegység, fülhallgató, iPod dokkolók) is bővült, de a rendezvény végén újra a 3D-t és a technológia népszerűsítéséhez megnyert partnereket (ESPN, Discovery, IMAX) emelték ki, továbbá bemutatták az első 3D-képes OLED TV-t is, amely várhatóan csak az év végén kerülhet legkorábban kereskedelmi forgalomba.

 

Új hozzászólás írásához előbb jelentkezz be!

Eddigi hozzászólások

1. MassKilla
2010.01.07. 19:12
meg tudná mondani valaki, hogy az iponon miért vannak letiltva a beágyazott youtube videók teljes képernyős nézetre váltása???, ha lehet a HD funkciót bekapcsolni, akkor mi értelme, ha ugyonolyan kis képen látjuk???
 
Válasz írásához előbb jelentkezz be!